Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marc Jacobs, Saint Laurent och Fendi visar hur du fixar vårens 70-talstrend.Marc Jacobs, Saint Laurent och Fendi visar hur du fixar vårens 70-talstrend.Marc Jacobs, Saint Laurent och Fendi visar hur du fixar vårens 70-talstrend.
Marc Jacobs, Saint Laurent och Fendi visar hur du fixar vårens 70-talstrend. Foto: Jason Lloyd-Evans

Vårmodet 2020: Tre lätta sätt att styla stekheta 70-talstrenden

Den smala, skräddade kostymen, discokragen och tapetmönstrat är tre detaljer som vårens mode älskar. Damernas Världs Helena Skoog guidar dig till de tre trenderna du älskar i vår.  

Kaxigt överdimensionerad discokrage à la Studio 54, flower power-inspirerade maximönster och smala, utsvängda kostymbyxor med matchande figursydd kavaj. Det skulle kunna vara kvarlämningar från en ambitiös, retroinspirerad temafest, men är tongivande detaljer från några av lookerna på vårens viktigaste catwalkvisningar. 2020-talet må vara ett sprillans nytt decennium – men stilmässigt är det en kopia av ett som redan passerat: Det groovy, politiskt aktiva, upproriska och discodansande 1970-talet.

Hos Celine SS20 är 70-talstrenden total.Hos Celine SS20 är 70-talstrenden total.Hos Celine SS20 är 70-talstrenden total.
Hos Celine SS20 är 70-talstrenden total. Foto: Jason Lloyd-Evans

– Jag är väldigt glad för det! säger modejournalisten och Stil i P1-programledaren Susanne Ljung

– Jag tycker att det är de snyggaste silhuetterna, de långa, slanka, androgyna. Det har varit så mycket oversize och baggy de senaste åren, då är det tacksamt och mer kreativt för modeskaparna att få förhålla sig till kroppen igen och anpassa kläderna efter den, inte bara hänga på stora sjok. Det ger också mer utrymme för skrädderi och sömnadsteknik, som jag tror kan vara efterlängtat för konsumenterna. Av med träningskläderna och på med kostymen!

Av med träningskläderna och på med kostymen! – Susanne Ljung, modejournalist

Hedi Slimane smygstartade trenden i höstas när hans Celine gick i bräschen för ett antal modehus som introducerade en mer präktig och klädd look, långt ifrån den rådande sneakers och hoodies-stilen. Bourgeois, eller småborgerligt, med prydliga knytblusar och propert smårutiga kjolar. Steget därifrån till den välskräddade, smala 1970-talskostymen – gärna med en liten väst under kavajen – var inte så långt.

Hedi Slimane har alltid haft en 70-talsvibb i sina kläder. Han är väldigt musikintresserad också och intresserad av den eran, så han har smugit in 70-talsreferenser här och där, berättar Susanne Ljung.

Hon beskriver längtan efter ett mer välklätt mode, efter många år av sportig streetinspiration, som känslan efter en avslappnad, mysklädd semester. 

Gud vad härligt att få ta på sig riktiga kläder igen!

– Gud vad härligt att få ta på sig riktiga kläder igen! Ombyte förnöjer. Och det finns något härligt i att klä sig fint, inte bara bekvämt. Sedan behöver de två inte längre stå i motsättning heller, man kan få en fin look utan att det skaver eller klämmer. Kläderna var inte så jättebekväma på 70-talet, kan jag intyga av egen erfarenhet …

Vårtrend 1: Smala kostymen – hej då, oversize!

Marc Jacobs SS20Marc Jacobs SS20Marc Jacobs SS20
Marc Jacobs SS20 Foto: Jason Lloyd-Evans

Den oversizeade 1980-talskavajen får konkurrens i vår, av dess raka motsats. En smal kavaj med raka, gärna utsvängda, kostymbyxor – och allra trendigast: en liten knäppt väst under kavajen. Rejält mönstrad, enkelt enfärgad eller glamouröst discoglittrande – den tredelade 70-talskostymen är vårens hetaste look, i alla varianter. 

En smal kavaj med smala, men utsvängda, kostymbyxor – och allra trendigast: en liten knäppt väst under kavajen.

Snabbgoogla Bianca Jagger för rätt referens och passa samtidigt på att inspireras av bröllopsbilderna på henne och Mick Jagger – hans kostym, västen och skjortan med discokrage är minst lika 2020 som hennes numera klassiska vita smokings, som var lika frekventa på ikoniska New York-klubben Studio 54 som sin ägare. Yves Saint Laurent lanserade den då väldigt provocerande Le Smoking på sin couturevisning 1966 (”Byxor på kvällen? För kvinnor?!”). När Bianca gjorde den till sitt signum några år senare satte den trenden för hela det följande årtiondet.

Bianca Jagger i en kostym av Halston 1974.Bianca Jagger i en kostym av Halston 1974.Bianca Jagger i en kostym av Halston 1974.
Bianca Jagger i en kostym av Halston 1974. Foto: PIERRE SCHERMANN/PENSKE MEDIA/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Celines präktiga höststyling 2019, med knytblusar och prydliga kontorsmönster, utvecklas i vår till en stilren, slank kostymlook i tre delar. Knytblus och väst är vårens hetaste kombo! Det tackar vi Hedi Slimane för. Marc Jacobs vårkostymer är både färgstarka och mönstrade, och vem kan motstå en knallgul kostym med matchande väst när uteserveringarna öppnat för säsongen? Andra som levererar kostymer i samma groovy anda är Gucci, Prada, Victoria Beckham och Saint Laurent (ja, Anthony Vaccarello gjorde en ny tolkning av YSL:s klassiker – med hotpants till kavajen).

Victoria Beckham SS20.Victoria Beckham SS20.Victoria Beckham SS20.
Victoria Beckham SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans
Gucci SS20.Gucci SS20.Gucci SS20.
Gucci SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Vårtrend 2: Tapetmönstrat – Låt det blomma!

Fendi SS20.Fendi SS20.Fendi SS20.
Fendi SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Det är svårt att prata 1970-talsmode utan att nämna den mer bohemiska sidan av stilmyntet, de hippieinspirerade, mönstrade långa klänningarna och flower power-rörelsens glada print. Även inredningen, som tapeter och soffor, var stormönstrad och visst ser det ut som att vårens modeskapare har inspirerats lika mycket av blommande väggmönster som av skådespelaren Ali MacGraws printade klänningar.

Ali McGraw 1970.Ali McGraw 1970.Ali McGraw 1970.
Ali McGraw 1970. Foto: BOB RICHARDSON / CONDE NAST VIA GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION

1974 designade Diane von Furstenberg sina första ikoniska omlottklänningar, som då gjordes i olika print typiska för tidsperioden. Den avslappnade, men samtidigt uppklädda, klänningsmodellen blev en viktig del av decenniets trendbild, precis som de nu klassiska 70-talsmönstren. Här uppe i norr var Marimekkos blomprint stilbildande och det är inte så konstigt att modehuset – som före jul släppte sin senaste samarbetskollektion med Uniqlo – plötsligt syns hos massor av unga influencers just nu.

Färgkombinationen brunt, gult och orange gör comeback på bred front i vår.

Färgkombinationen brunt, gult och orange gör comeback på bred front i vår, i grafiska mönster hos Prada, paisleymönstrat hos Louis Vuitton och storblommigt hos Christopher Kane, Marc Jacobs och Fendi. Och på de stora visningarna varvades de med kombinationer som brunt med grönt och gult, eller brunt med rött – klassiska tapettoner från 70-talets mest välstylade vardagsrum. Plocka upp en av färgerna i accessoarer och skor (som förresten gärna får vara höga stövlar med stadig klack, för varför ändra det vinnande koncept som discodivorna uppfann och finslipade för femtio år sedan?).

Louis Vuitton SS20.Louis Vuitton SS20.Louis Vuitton SS20.
Louis Vuitton SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans
Christopher Kane SS20.Christopher Kane SS20.Christopher Kane SS20.
Christopher Kane SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Vårtrend 3: Discokragen – Ju större desto bättre!

Louis Vuitton SS20.Louis Vuitton SS20.Louis Vuitton SS20.
Louis Vuitton SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Tänk John Travolta i Saturday Night Fever: Vit kostym med utsvängda byxor, ett finger i luften och – viktigast av allt – den svarta kragen med stora spetsiga snibbar som pricken över i:et i disco. Där har du 1970-talets mesta signaturlook, den vanligaste kombinationen på Studio 54 och din dresscode för precis alla fester (och vardagsfina middagar) våren 2020.

John Travolta i Saturday Night Fever 1977.John Travolta i Saturday Night Fever 1977.John Travolta i Saturday Night Fever 1977.
John Travolta i Saturday Night Fever 1977. Foto: Foto: TT

I vår syns den spetsiga, väl synliga och ofta överdimensionerade kragen på allt från skjortor till kappor och kavajer. Helst i en färg som bryter av och markerar dess form, som de stora gula slagen på vårkappan hos Prada, den svarta spetsiga kragen som sticker fram under den vita kavajen hos Paco Rabanne, eller de vita stora kragsnibbarna som ramar in den mönstrade kavajen hos Louis Vuitton. 

Det finns inget enklare sätt att anamma 1970-talstrenden än genom att bära en discokrage.

Vissa trender smyger sig på under flera år, medan andra plötsligt dyker upp en säsong och då syns precis överallt. Discokragen tillhör de senare och finns representerad hos fler modehus än vi får plats med i den här texten, men kanske räcker det att nämna Fendi, Lanvin, Salvatore Ferragamo, J.W. Anderson, Victoria Beckham och Saint Laurent? Det finns inget enklare sätt att anamma 1970-talstrenden än genom att bära en discokrage, och eftersom just den här detaljen varit helt ointressant för de allra flesta de senaste femtio åren finns det massor av originalskjortor att fynda second hand. Åtminstone var det så – tills precis nu. 

Saint Laurent.Saint Laurent.Saint Laurent.
Saint Laurent. Foto: Jason Lloyd-Evans
Boss SS20.Boss SS20.Boss SS20.
Boss SS20. Foto: Jason Lloyd-Evans