Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

H&M satsar på hållbart mode

H&M satsar just nu på att belysa frågan om hållbart mode. Genom klädinsamlingar i butiker samt ett designsamarbete med Beckmans designhögskola har man lyft frågan om vad vi gör med våra kläder när vi tröttnat på dem. Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier är engagerad i frågan och har själv suttit i juryn.

- Jag minns när man sprättade upp gamla och nötta jeans för att sy en kjol av dem. Älsklingsjeansen kunde få ett nytt liv och bli ännu snyggare. Samma tänkande finns i det här och långsiktigheten i det tycker jag om. Jag använder mina kläder i åratal, det har jag alltid gjort, säger hon.

Eleverna fick välja max två plagg var bland de kläder som lämnats in i H&M:s klädinsamling och utifrån dem skapa ett helt nytt plagg. Jonna Ru, Leonard Kocic och Malin Unga utsågs till vinnare med motiveringen att de skapat plagg som är hållbara, bärbara och har hög modegrad.

- Det som var intressant med designutmaningen var att det skulle var no waste. En av vinnarna gjorde klänningen nedan av en vindjacka. Hon använde bara jackan och allt material kom till användning. Syftet är att man kan göra om istället för att slänga och det tilltalar mig, säger Martina Bonnier.

- Med samarbetet vill vi att alla ska få upp ögonen för att man redan har det allra senaste i sin garderob. Med bara några enkla justeringar kan man skapa morgondagens trender och det har studenterna visat i det här designprojektet, säger Pär Engsheden, projektansvarig vid Beckmans Designhögskola.

De tre vinnande plaggen visas just nu i H&M:s butik på Hamngatan i Stockholm och på torsdag läggs de ut på Tradera. När auktionen avslutas den 22 maj går pengarna oavkortat till Unicef.

Agnes Braunerhielm är inte bara moderedaktör och bloggare på Rodeo, hon är även en av jurymedlemmarna. Här berättar hon om hur hon resonerade i bedömningen av de olika plaggen.

- Hos Jonna gillade jag hur hon lyckades skapa en avancerad men samtidigt bärbar och snygg klänning av en gammal vindjacka. Dessutom var lösningen att göra screentryck med blå prickar i olika mönster för att dölja fläckarna som inte gick att ta bort väldigt kul. Jag gillar tanken på hur hon kunde se klänningen med kepsen framför sig när hon tittade på den skruttiga jackan. 

- Malins plagg var inte bara enkelt utförda, utomordentligt snygga utan inspirerar dessutom till att se på sina plagg som man har hemma med nya ögon. Vem visste att en gammal jacka kunde bli en så cool klänning? "J'Adore Dior"-trycket på ryggen för tankarna till både Galliano och Stureplanskultur som i sig blir en smart kontrast. Punk av idag?