Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den markerade kragen – ett trendsäkert kort för hösten 2020.Den markerade kragen – ett trendsäkert kort för hösten 2020.Den markerade kragen – ett trendsäkert kort för hösten 2020.
Den markerade kragen – ett trendsäkert kort för hösten 2020.

Polera höststilen med en markerad krage – så bär du den stilsäkert

Vill du bli trendig – snabbt? Bär en krage över din tröja eller klänning! Kragen i dess olika former är en stark hösttrend 2020. Bonus: Du behöver inte tvätta lika ofta. Varför? Damernas Världs Helena Skoog berättar mer. 

Från Gannis och Guccis spetsprydda till Marc Jacobs babydollvarianter, Paco Rabannes prästkrage och Victoria Beckhams formsydda – den markerade kragen är en av höstens viktigaste detaljer, om den så hör ihop med en blus eller skjorta, eller sitter löst utanpå vilket plagg som helst.

– Den lösa kragen är ett enkelt sätt att förnya garderoben – och lätt att göra själv om man är händigt lagd, säger Pernilla Rasmussen, som är fil doktor i textilvetenskap och lektor i modevetenskap på Lunds Universitet. 

– Dessutom är det en accessoar som sitter nära ansiktet, så den funkar bra på bilder på Instagram eller på Zoom-möten.

Kragen fanns dock i modebilden långt före kamerans dagar – faktiskt redan på medeltiden, då den ofta hade en religiös koppling till munkars caper, katolska prästdräkter eller pilgrimskläder. Men 1500- och 1600-talen var kragens verkliga storhetstid.

LÄS ÄVEN: 40-talet är tillbaka – trendigaste decenniet hösten 2020

Ganni FW20.Ganni FW20.Ganni FW20.
Gucci FW20.Gucci FW20.Gucci FW20.
Jil Sander FW20.Jil Sander FW20.Jil Sander FW20.
Zimmermann FW20.Zimmermann FW20.Zimmermann FW20.
1 AV 4
Ganni FW20.
2 AV 4
Gucci FW20.
Foto: JASON LLOYD-EVANS
3 AV 4
Jil Sander FW20.
Foto: Jason Lloyd-Evans
4 AV 4
Zimmermann FW20.
Foto: Jason Lloyd-Evans

 

– Då ville man att det ljusa linnet, underkläderna, skulle börja titta fram och vara en övergång mellan de mörka yttre kläderna som ofta var i ylle eller siden och huden vid ansiktet och händerna. Sedan växte kragarna mer och mer och de stora pipkragarna är typiska för det sena 1500-talet.

Victoria Beckham FW20.Victoria Beckham FW20.Victoria Beckham FW20.
Victoria Beckham FW20.

LÄS ÄVEN: Höstens alla modetrender – plaggen, färgerna & detaljerna!

”Pip-what?” säger du. Ja, de där jättestora, stärkta, tätt veckade tallriksliknande kragarna som syns på kungaporträtt från den här tiden. Och på danska präster fortfarande.

En populär styling på höstens catwalks var den lösa, romantiska och skira kragen utanpå en stickad tröja

Kragen var ett riktigt statusplagg, som visade att den som bar den kunde hålla den både ren och stärkt. Det sistnämnda fixade överklassen med hjälp av stärkelse av olika sädesslag – viktiga livsmedel – vilket var minst sagt provocerande när övriga befolkningen svalt.

Celine FW20.Celine FW20.Celine FW20.
Celine FW20.

Kragen är praktisk

Sedan har kragen kommit och gått, hängt ihop med lösa manschetter för att piffa till gamla tråkiga klänningar, virkats, stickats, broderats eller sytts i spets. Sjömanskragen kom i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var den lösa kragen mest poppis.

Gucci FW20.Gucci FW20.Gucci FW20.
Gucci FW20. Foto: JASON LLOYD-EVANS

– Det var ju väldigt praktiskt, för du behövde inte tvätta hela klänningen utan kunde bara byta krage, säger Pernilla Rasmussen.

Kanske är det också därför den kommer tillbaka så stort just nu, i klimattankens tidevarv, då vi hellre vill förnya och piffa upp än köpa nytt.

Chanel FW20.Chanel FW20.Chanel FW20.
Chanel FW20. Foto: Jason Lloyd-Evans

Populärt just nu: Krage över stickat

En populär styling på höstens catwalks var den lösa, romantiska och skira kragen utanpå en stickad tröja – perfekt för att lyfta det där nödvändigt varma vintermodet som kanske inte alltid känns som garderobens mest kreativa. En annan stilväg för hösten är babydoll-looken som skriker 1960-tal, korta kjolar och skarp kajal. Där den runda, snälla kragen blir grädden på det A-linjeformade moset.

Marc Jacobs FW20.Marc Jacobs FW20.Marc Jacobs FW20.
Marc Jacobs FW20. Foto: JASON LLOYD-EVANS

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om vegansk skönhet – och bästa produkterna! 

Och oavsett vilket intryck du vill göra finns en symbolisk krage för ändamålet: den oskuldsfulla kragen från barndomens flickklänningar, den stora powerkragen från 80-talet, den knasiga clownkragen, den präktiga religiösa kragen, den vintagedoftande Peter Pan-kragen, den edvardianska kragen, den romantiska ryschkragen och den ekonomiskt mäktiga white collar, som känns igen från white collar crime (ekonomisk brottslighet). 

Alberta Ferretti FW20.Alberta Ferretti FW20.Alberta Ferretti FW20.
Alberta Ferretti FW20. Foto: Jason Lloyd-Evans

– Jag tror också att vårt samhälle är väldigt upptaget med att förhålla sig till religion på olika sätt. Vilken plats har den i samtiden? Ska den ha en framträdande roll? Vilka symboler får man leka med och inte? Det känns spännande, säger Pernilla Rasmussen.

Flera religiösa anspelningar i höstmodet

De kyrkliga inslagen var mycket riktigt många på höstens visningar, med stora kors hos Chanel och prästinspirerade plagg hos Gucci, för att bara nämna några. Ihop med präst- och nunneinspirerade kragar förstås.

Paco Rabanne FW20.Paco Rabanne FW20.Paco Rabanne FW20.
Paco Rabanne FW20.

– Den vita kragen signalerar också något slags oskuldsfullhet, det blir lite naivt och ofarligt, barnsligt och gulligt. Samtidigt kan den signalera makt. Den ger klädseln karaktär oavsett. Jag associerar kragen väldigt mycket med 1980-talet och då var det ju också ett blandat ideal, med både det mjukt kvinnliga och powerdressing. Kragen passar i båda sammanhangen.

LÄS ÄVEN: 7 stiltips från Lady Diana som alla borde ta efter. 

Diana Spencer var ett stort fan av den vita ståkragen.Diana Spencer var ett stort fan av den vita ståkragen.Diana Spencer var ett stort fan av den vita ståkragen.
Diana Spencer var ett stort fan av den vita ståkragen.

DIY-tips!

Köp en skjorta med spännande krage i närmaste second hand-butik, klipp bort kragen och använd den som en fristående accessoar. Skjorttyget som blir kvar kan bli ett snabbsytt kuddfodral!

LÄS ÄVEN: Hon sätter trenderna: H&M:s Ann-Sofie Johansson öppnar sin privata garderob – titta in!