Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Slipsen är tillbaks i damgarderoben hösten 2022.
Slipsen är tillbaks i damgarderoben hösten 2022.
Slipsen är tillbaks i damgarderoben hösten 2022.
Slipsen är tillbaks i damgarderoben hösten 2022. Foto: Catwalkpix.com / CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES

HÖSTMODE 2022 | Slipsen är tillbaka – så sätter du looken

Smal eller bred, lös eller strikt – en av de mest klassiska herraccessoarerna är tillbaka i damgarderoben. Slipsen har symboliserat allt från överklass till kvinnokamp och 2022 är den både strikt business och avslappnat skolflickschic.

Den svarta kostymen från Sportmax är välsnittad och skarp, dubbelknäppt med breda axlar, timglasmidja och smala men utsvängda byxor. Skjortan är fuchsiarosa och kavajslaget pryds av en glittrande brosch. Men trots alla genomtänkta detaljer i skådespelaren Zendayas look från Vanity Fairs Oscarsgala-efterfest är det en som drar alla blickar till sig: den svarta slipsen i skinn. 

Zendaya på Vanity Fairs efterfest efter Oscarsgalan 2022. Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Och hon är inte den enda som burit den vassa accessoaren på senare tid. Artisten (från Haim) och skådespelaren (från prisade Liquorice pizza) Alana Haim bar en smal variant från Louis Vuitton under modeveckan i Paris och just Vuitton avslutade sin höstvisning med en gul, blommig slips som bars av Squid games-kända modellen och skådespelaren Hoyeon Jung.

Hoyeon Jung öppnade Louis Vuittons visning i en av många slipslooker. Foto: CATWALKPIX.COM

 

Många designer visade slipsar inför hösten: Gucci, Kenzo, Raf Simons och redan nämnda Sportmax, vilket både streetstyleinspiratörer och kändisar snabbt snappade upp. Avslappnade, löst hängande slipsar med en blinkning till skoluniformer liksom strikta, hårt knutna matchade med krispig vit skjorta har synts på både modeprofiler och influencers. På NK-glalan kom svenska sångerskan Molly Sandén i slips – och med det var gav hon oss en av de första slipsburna röda mattan-lookerna för säsongen. 

Molly Sandén på NK-galan 2022. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

– De första slipsarna kom under 1800-talets andra hälft, berättar Eva Andersson som är universitetsadjunkt i historia vid Göteborgs universitet. Föregångaren är det vi kallar kravatt, som var som en halsduk som lindades om halsen, men de första slipsarna kommer från den brittiska skolmiljön.

Eva Andersson berättar att studenter från välrenommerade skolor som Eton och Harrow knöt sina hattband, som bars under båttävlingar och gick i den egna skolans färger, runt halsen i stället för kravatt och så föddes det vi i dag kallar slips.

Slipsen spreds från överklassens fina skolor, via den intellektuella och konstnärliga scenen och sedan vidare till arbetarklassen

– På den här tiden var det tydligt att mode spred sig från överklassen och nedåt. Kläder var en klassmarkör, ännu mer än det är i dag. Om man skulle klättra uppåt krävdes det att man klädde sig uppåt också. Snart kom slipsen även i andra färger och mönster för de som inte gått på de fina skolorna och i konstverk från slutet av 1800-talet är slipsar vanliga på bilder av konstnärer, författare och andra som var lite utanför det formella samhället.

Ur ett av höstens modereportage i Damernas värld, klicka på länken nedan för alla bilder och köpställen. Foto: ALANA ACANO

LÄS ÄVEN Vässa din stil med det skräddade modet (och ja, slipsen är en viktig detalj) 

Slipsen spreds från överklassens fina skolor, via den intellektuella och konstnärliga scenen och sedan vidare till arbetarklassen, som använde slips för att klä upp sig. Slipsen blev också snart en symbol för ”white collar workers”, kontorsanställda som inte arbetade med kroppen – en grupp som växte och fortsatte växa i början av 1900-talet. Och det var från den här gruppen som den plockades upp av de första slipsbärande kvinnorna. 

Sångerskan och skådespelaren Cynthia Erivo på omslaget av augustiutgåvan av brittiska Vogue 2022 i look med slips från Louis Vuitton. Foto: Mert Alas & Marcus Pigott/Vogue UK

– Slipsen bars av radikala kvinnor, som kvinnorättskvinnor, från den övre medelklassen där döttrarna inte behövde försörja sig och därför kunde engagera sig i olika frågor och även läsa på universitetet. Den ingick i en alternativ modedräkt för studentskor och kvinnor i arbetslivet, som började ha mörka kjolar, enkla blusar utan spetsar – och slips. Det var en del av att söka en professionell identitet och motsvarade den manliga kostymen. Sedan kom den kvinnliga frigörelsen och 1920-talets enkla, fria mode, vilket gjorde att dräkten med slips inte längre behövdes på samma sätt. Den kom tillbaka litegrann under 1930- och 40-talet, i det militärinspirerade mode som rådde då, men det var först under 1970-talets 30-talsinspirerade trendvåg som slipsen gjorde comeback i den kvinnliga garderoben på allvar.

– Det var tack vare den otroligt ikoniska filmen Annie Hall, där Diane Keaton gick runt i kostymer designade av Ralph Lauren och blev en enorm förebild för många. Sedan kom lite smalare slipsar under 1980-talet då det androgyna modet blev stort igen med power suits, säger Eva Andersson.

Diane Keaton i slips i filmen Annie Hall från 1977. Många av plaggen och slipsarna är skapade av Ralph Lauren. Foto: MOVIESTORE/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

När nu slipstrenden gör entré på nytt, på både catwalk och storstadstrottoar, gör den det i en mix av nästan alla tidigare slips-eror. Skoluniformsslipsen, den välknutna 40-talsslipsen, den smala, poppiga 60-talsslipsen och den bredare, mönstrade 80-talsslipsen. Men kanske är det ändå just 1970-talets starka modeinfluenser de senaste åren som verkligen tagit tillbaka den klassiska herraccessoaren i modebilden – eller helt enkelt det faktum att den utstrålar seriositet, kompetens och makt, oavsett kön på dess bärare.

Gucci och Sportmax höstkollektioner 2022 är några av dem som satsar på slipsen. Foto: Catwalkpix.com

– Det finns en tendens att vilja klä sig mer konservativt i oroliga tider, säger Eva Andersson. När vi inte vet vart vi är på väg söker vi efter något tryggt. Det kan nog tänkas att vi kommer få se mer konservativa uttryck nu, eftersom vi lever i en ganska otrygg tid … 

3 stylingidéer för slipsen

KLASSISKT. Med skjorta och slipover får du en klassisk kontorsstil som är tidlös. Foto: JEREMY MOELLER / GETTY IMAGES
LOGOSLIPSEN. En designerslips ger dig en skarp look, denna från Prada. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES
MONOKROMT. Låt slipsen bli en del i en monokrom outfit där du bär olika nyanser av samma färg. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA

LÄS MER Höstmode 2022: trendrapport med säsongens viktigaste stilar, färger och plagg

LÄS MER Höstmode 2022: Rosa regerar – 5 sätt att anamma trendfärgen

LÄS MER Höstmodet 2022 är besatt av BDSM