HÖSTMODE 2022 | Konstnärerna bakom höstens favoritkollektioner
Inspirationen som ligger till grund för höstens bästa kollektioner är till stört del hämtad från konstvärlden. Från Jonathan Andersons fortsatta surrealistsiluetter hos Loewe till mönstermagi hos Stella McCartney – och allt däremellan.
LOEWE inspireras av:
MERET OPPENHEIM



Jonathan Anderson nämner Meret Oppenheim (1913-1985) som en inspiration för Loewes höstkollektion som, precis som vårkollektionen, bjöd på tydliga passningar till surrealismen. Oppenheim tillhör denna konstriktnings riktigt stora namn, och är dessutom en riktig svenskfavorit – hennes första retrospektiv arrangerades på Moderna muséet i Stockholm för 55 år sedan, 1967. Flera konstnärer inom surrealismen arbetade också med mode (Man Ray för att ta ett exempel), och så gjorde även Meret Oppenheim – både som modell och som designer. Ett av hennes mer kända smycken, ett armband i pälsklädd mässigt, skapade för huset Schiaparelli. På bilden porträtteras hon med ett av sina mycket kända verk, Object, en pälsklädd kopp med en pälsklädd sked, som hon skapade i mitten av 30-talet och som i dag återfinns på Moma i New York. Verket har kommit att uppfattas som det arketypiska, surrealistiska objektet.
LYNDA BENGLIS



Glänsande latex finns i många kollektioner denna höst, så även i Loewes. Detta material är ett av den amerikanska konstnären Lynda Benglis (1941) favoritmaterial, som hon ofta använt i sina skulpturer. Men spetsiga former som stack ut under klänningstyger kan också ses som en hint till Benglis förkärlek för vassa former.
RENÉE MAGRITTE



Flera av klänningarna i Loewes kollektion förde tankarna till en annan surrealist, nämligen belgaren Renée Magritte (1898-1967), känd för sina ifrågasättande målningar. Hans målning av en pipa med texten ”Ceci n'est pas une pipe” (”Detta är inte någon pipa”) är ett av konstvärldens mest kända verk, och hans lite mystiska och ibland absurda motiv har gjort honom till en av surrealismens mest kända konstnärer.



ERDEM inspireras av:
JEANNE MAMMEN



Jeanne Mammen (1890-1976) är mycket känd för att i sin konst förmedlat känslan från 20- och 30-talets Berlin, efter första världskrigets slut, som brukar kallas Weimar-perioden. Det är den här perioden, och dåtidens nattliv förkroppsligat genom de konstnärskvinnor som nämns här. Jeanne Mammen hade i unga år arbetat som modeillustratör, och intresset för kvinnor med intressant stil avtog inte. Hennes illustrationer föreställde oftast kvinnor, och gärna kvinnor med spännande kläder så som rika socitetskvinnor, prostituerade, artister och kvinnor som arbetade i butiker. Många av hennes verk föreställde homosexuella kvinnor, vilket vid tiden för andra världskriget var en av anledningarna till att nazisterna svartlistade hennes konst. Under 70-talet, när den feministiska rörelsen väcktes, fick hennes konst ett uppsving.
ELFRIEDE LOHSE-WÄCHTLER
Även Elfriede Lohse-Wächtler (1899-1940) blev förbjuden av nazisterna i Tyskland, och liksom Mammen var hon intresserad av mode (hon studerade mode på Royal Arts School i hemstaden Dresden) och porträtterade gärna prostituerade, sig själv och medpatienterna på den institution där hon under en tid bodde – Elfride blev i 30-årsåldern allt mer ansatt av psykisk ohälsa och fick så småningom diagnosen schizofren. Hennes öde är fruktansvärt hemskt; efter att ha tvångssteriliserats på den inrättning hon var inlagd på målade hon aldrig igen. Hon, liksom ca 300 000 människor som led av psykisk ohälsa i Tyskland och Österrike, mördades på order av Adolf Hitler.



MADAME D'ORA
Fotografen Dora Kallmus (1881–1963) publicerades i de stora modemagasinen och hennes modeller bar Balenciaga, Hermès och Chanel. Dåtida modeskapare älskade hennes glamourösa bilder och hon var speciellt skicklig på att arrangera plaggen och ljuset på ett sätt som skapade en elegans som få kunde efterlikna. Hon tog tidigt det namn hon har kommit att bli känd som, Madame D’Ora, och precis som de övriga två konstnärerna som influerat Erdem denna säsong blev hon ansatt av nazisterna som tog ifrån hennes ateljé och förföljde familjen – de deporterade och mördade hennes syster. Fasorna från den tiden kom fram i hennes senare fotografier från koncentrationslägren samt slakterier där hon förevigade djur på väg till slakt – en metafor för nazisternas behandling av judarna.
STELLA McCARTNEY inspireras av:
FRANK STELLA



Stella McCartney berättade att hon och den och amerikanske skulptören och målaren Frank Stella (1936), är gamla vänner, och att ett samarbete har stått på hennes önskelista länge. Nu var det äntligen dags – hösten 2022 är hennes plagg dedikerade till denne inflytelserika och kända bildkonstnär. ”Jag älskar hans minimalism och maximalism. Den har flera paralleller med vårt varumärke: Det väldigt enkla maskulina bredvid det mer explosiva. När du ser Franks konst så speglas det väldigt väl”, sa Stella McCartney till Vogue Runway och precis som hon säger så rör sig Frank Stellas konst mellan ytterligheter, men är alltid abstrakt.



SCHIAPARELLI inspireras av:
HERB RITTS



Det går inte att nämna modefotografi utan att nämna amerikanske Herb Ritts (1952-2022) – han var i det närmaste hovfotograf för artisteliten under 80- och 90-talen. Flera av de mest kända bilderna av Madonna, bland dem omslaget för plattan True Blue, från den här tiden är plåtade av Herb Ritts. Han blev fotograf efter att ha fotograferat vännen Richard Gere – snygga människor, gärna fotograferade i svart/vitt var hans bästa gren. Den fantastiska videon Wicked Game med Chris Isaac och Helena Christensen är skapad av Ritts. Han var anlitad av i princip ”alla” modemagasin, skivbolag och modeföretag och blev själv en känd person under sin levnadstid.
MAX MARA inspireras av:
SOPHIE TAEUBER ARP



Den schweizisk-franska konstnären Sophie Taeuber Arp (1889-1943) var inte bara just konstnär, utan även dansös, arkitekt, textil- och möbeldesigner samt redaktör. Hon kopplas till dadaismen, som växte fram mellan de två världskrigen och som tog avstånd från nationalism och våld (något som känns extremt relevant i vår tid, inte minst i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina), och var gift med den betydligt mer kända Jean Arp, och som konstnär stod hon liksom många andra kvinnliga konstnärer i skuggan av sin man. I dag anses hon vare en pionjär inom abstrakt geometrisk konst och befinner du dig i Schweiz så hittar du henne på de schweiziska 50 francs-sedlarna.
RAF SIMONS inspireras av:
PETER BRUEGEL DEN ÄLDRE



Det är den nederländske konstnären Pieter Bruegel Den Äldres verk (1525-1569) Nederländska ordspråk (1559) som influerat Raf Simons. Tittar du i mitten av målningen så ser du i princip visningens första blå look. I målningen symboliserar den kvinnlig otrohet, kvinnan hänger en rock över ögonen på sin man för att dölja hans sikt. Pieter Bruegel var mästare i Antwerpen och ett 40-tal av hans verk finns kvar i dag, de skildrar oftast landsbygden både i arbete och fest. Hans konst hade stort inflytande på den konsten i Flandern, och den kommande världskändisen Rubens var en stor beundrare.
BLUMARINE inspireras av:
HELMUT NEWTON



Helmut Newton (1920-2004) är en av världens mest kända fotografer. Hans bilder av atletiska, ofta nakna, kvinnor fortsätter att inspirera modeskapare år efter år efter år. Hans stil var provokativ, erotisk, och igenkännbar och kan bäst skådas på det egna muséet Helmut Newton Foundation i födelsestaden Berlin. Han publicerades i de stora modemagasinen och fotograferades många av våra största stjärnor. Hans bilder har debatterats – provokativ konst som behövs för att skapa diskussion, bilder av starka kvinnor i förarsätet – eller är hans bilder sexistiska? Inspirerar gör de i alla fall, och det är inte sista gången vi ser Helmut Newtons kvinnor avspeglas på världens catwalks.
LÄS OCKSÅ Höstmode 2022: trendrapport med säsongens viktigaste stilar, färger och plagg
LÄS OCKSÅ Höstmode 2022: Rosa regerar – 5 sätt att anamma trendfärgen
LÄS OCKSÅ Höstmodet 2022 är besatt av BDSM