Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Höstmode när det är som bäst – njut av höstens nyheter från 26 svenska designers

I våras var Damernas Värld på plats när 26 svenska modemärken visade upp sin damkollektion på Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm. Vill du också ta en inspirerande första titt på modet hösten 2014? Här nedan kan du se ett smakprov på vad vi har att se fram emot från svenskt mode i  höst – direkt från catwalken!

WHYRED HÖSTMODE 2014

Höstkollektionen som även utmärker Whyreds 15-års jubileum kännetecknas av en silhuett som är lös och skräddad på samma gång. I materialvalen har de utnyttjat kontraster som tunt silke och grov bomull, mjuk ull och kraftigt läder.

BUSNEL HÖSTMODE 2014

I höstkollektionen 2014 har Busnel inspirerats av en kärlekssaga om en tennsoldat och en ballerina, och visst ser vi inspirationen från sagan. Tyll och skira kjolar varvas med uniformsjackor och maskulint blandas med feminint.

BACK HÖSTMODE 2014

Inför höst- och vinterkollektionen 2014 ville Ann-Sofie Back förmedla en spontan känsla. Kollektionen går i färger som kastanjebrun, äggskal, rött, isblått och förutom den spontana känslan går även även en skulptural silhuett som en röd tråd genom kollektionen.

STYLEIN HÖSTMODE 2014

Ryssland och rysk arkitektur har inspirerat Stylein inför hösten 2014. Utöver trycket med Moskvas silhuett ser vi det även i färgvalet där djuprött, klarblått och gyllengult dominerar.

HUNKYDORY HÖSTMODE 2014

Excentriska ikoner från 70- och 80- talen har inspirerat Hunkydory i deras rebellrockiga höstkollektion. Färgerna som dominerar är grått, mörkblått och vitt, kompletterat med gnistrande paljetter i accessoarer och detaljer.

CARIN WESTER 2014

40-talet och dess dramatiska skärningar har inspirerat Carin Wester i höstkollektionen. Urringningarna är V-formade både fram och i ryggen, kapporna är voluminösa och längderna stannar vid vaden.

HERNÁNDEZ CORNET HÖSTMODE 2014

Hernández Cornets inspiration för höstkollektionen är P-funk. Propert möter spacat, skräddat möter t-shirts och draperade klänningar bärs över byxor.

VALERIE HÖSTMODE 2014

Valeries höstkollektion heter Noir et Blanc och som namnet antyder är det svart och vitt som dominerar färgskalan, men kollektionen innehåller även rödmönstrade plagg som kostymen ovan. Romantiska spetsar och feminina linjer genomsyrar kollektionen som dagen till ära stylats i en sportig look för att visa en ny sida av plaggen. Ni kan läsa mer om kollektionen i Valeries blogg, där även bilderna från hennes kollektion är hämtade.

J. LINDEBERG

J. Lindebergs inspiration för höstkollektionen 2014 är något så förvånande som djuphavsmaneter. Färgskalan domineras av det mörka havets med mörkblått och svart som grund och rött som accentfärg. Siluetten är skarp samtidigt som vissa plagg för in en mjuk lekfullhet.

H&M DESIGN AWARD

Eddy Anemian stod som vinnare när H&M delade ut sitt designpris för 3:e året i rad. Kollektionen är inspirerad av Tilda Swinton i filmen I am in love och den franska konstnären Ingres. Eddy studerar just nu på La Cambre i Bryssel men med vinsten har han tagit sitt första stora kliv in på modescenen, i höst kommer några plagg med ursprung i dagens vinnarkollektion att säljas på H&M.

DIANA ORVING HÖSTMODE 2014

Diana Orvings höstkollektion 2014 är lekfull och elegant på samma gång. Spännande draperingar och starka mönster kombineras med varma höstfärger som lila och mörkgrönt. Till skillnad från de flesta andra märken valde Diana att kvinnor i olika åldrar skulle visa hennes kollektion.

IDA SJÖSTEDT HÖSTMODE 2014

Ida Sjöstedt beskriver höstkollektionen 2014 med att prinsessan har vuxit upp till en drottning. Kollektionen är majestätisk och ståtlig med juveler som en gyllene tråd. I tryck, spetsar, paljettbroderier och färgval ser vi hennes inspiration; juveler värdiga en drottning.

MAYLA HÖSTMODE 2014

"A clockwork orange" har inspirerat Mayla till en lite tuffare look i höstkollektionen samtidigt som de mjuka vintageinspirerade linjerna finns kvar. Färgskalan går i marinblått, gräddvit och svart med inslag av buteljgrön, petroleumblå, varm lila och guldfärgade dragkedjor som drar ögonen till sig.

CHEAP MONDAY HÖSTMODE 2014

Cheap Mondays gäster möttes av en scen från ett högstadiedisco med par som dansade tryckare till låtar från Kent och Britney Spears. Passande för en kollektion med så tydliga vibbar från 90-talet. Tunna spagettiband på klänningar och blanka material varvades med Cheap Mondays rena denim-linjer.

CAROLINE KUMMELSTEDT HÖSTEN 2014

Caroline Kummelstedts har inspirerats av två så starka kontraster som zigenare och överklassen på Avenue Montaigne. Tokiga utsvävnader möter det prydliga i en kollektion som kännetecknas av dess varma och naturliga färger.

MARIA NILSDOTTER HÖSTEN 2014

Maria Nilsdotters tionde kollektion är också hennes mest personliga. Kollektionen rymmer tio olika delar som alla har en personlig koppling till Maria. Genomgående är även inspirationen från mytologi och sagor.

HOUSE OF DAGMAR HÖSTMODE 2014

I höstkollektionen 2014 har Dagmar inspirerats av Pablo Picasso och hans inflytande över modern konst. Tredimensionella perspektiv och kollage har inspirerat och präglat kollektionen i både snitt, materialval och färger. I färgpaletten dominerar svart, vitt och grått med inslag av silver och en eldigt klarrött.

MENCKEL HÖSTMODE 2014

Annika Menckel och Sanna Kvist har döpt Menkels höstkollektion 2014 till Shades of darkness, och visst är det en mörk kollektion, men samtidigt färgstark! I färgerna varvas svart med klarrött, olivgrönt, buteljgrönt och blått, och i materialvalen ser vi allt från gnistrande paljetter till skir tyll och kraftiga ytterplagg.

IDA KLAMBORN HÖSTMODE 2014

Grunden i Ida Klamborns höstkollektion är ett mönster. Från början var det inte tänkt att synas utan bara finnas där, men nu utgör det kollektionens röda tråd. Färgskalan går förutom i svart och vit från ljusrosa via knallcerise till vinröd.

FILLIPPA K HÖSTMODE 2014

Fillippa K's höstmode 2014 är minimalistiskt, avslappnat och elegant. Silhuetten är feminin samtidigt som vissa skärningar är maskulina. Färgpaletten har en traditionell bas med grått, svart, marint och hudfärgat men har även inslag av vinröda och chokladbruna nyanser.

BECKMANS DESIGNHÖGSKOLA

Inför visningen fick Beckmans avgångsklass i mode och design i uppdrag att välja ett av sju svenska designmärken och göra sin egen personliga tolkning av det. Till sin assistans hade de en designer från märket som mentor. Som resultat fick modeveckans besökare njuta av nya tolkningar av Back, Diana Orving, House of Dagmar, Lagom Studios, Malina Damgaard, Filippa K och Örjan Andersson.

ALTEWAISAOME 2014

AltewaiSaome har i höstkollektionen 2014 inspirerats av abstrakt konst och Alexander Calder. I kollektionen leker de med vad som händer när hårda och mjuka linjer kombineras. Midjan står i fokus och framhävs i flera looker av ett skärp i rött eller gult. I övrigt är kollektionens färgskala svart, grå, vit, blå och limegrön.

GRETA HÖSTMODE 2014

Gretas höstkollektion 2014 är tillägnad den moderna kvinnan som gillar funktionell design. Kollektionen bjuder på klassiska skärningar där midjan gärna står i fokus. Skimrande siden i en färgskala med plommonlila, mörkblått, svart, mörkgrönt och gult kombineras med livliga mönster och klassiskt svart.

MES DAMES HÖSTMODE 2014

Inspirationen för Mes Dames höstkollektion 2014 är hjältinnan Jeanne D'Arc. Kollektionen präglas av hjältinnans styrka och rustning i kombination med hennes sårbarhet i skira spetsar och exponerad hud. Utöver svart och vitt är kollektionen färgstark med inslag av brons, gult, lime, blått och mörkgrönt.

ROOKIES HÖSTMODE 2014

12 märken nominerade till Svenska moderådets pris Rookie of the year, fick för första gången visa upp sitt märke på Mercedes-Bens Fashion Week. De nominerade till Rookie of the year är i år: Aether, Awesome Black Book, Castor Pollux, Ever Rêve, Isabell Yalda HellysazJennifer Blom, L’Homme Rouge, Malin Henningsson, Mirja Rosendahl, Wilhja, Yasar Aydin.

TIGER OF SWEDEN HÖSTMODE 2014

Tidlösa ikoner har inspirerat Tiger of Sweden i höstkollektionen 2014. Silhuetten är maskulin och domineras av svart i olika material. Päls och läder skapar grova texturer och kombineras med mjuka feminina draperingar. Basen i färgskalan är svart, grått och vitt men kollektionen innehåller även plagg i ljusrosa, mörkgrön, marinblå och mörklila.

Foton: Kristian Löveborg, Mercedes Benz fashion week

Kanske vill du även läsa:

Så blir en kollektion till – följ med på resan från skiss till visning

Allt du inte får se på modeveckan – DV tar dig med backstage