Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Höstmode 2020: trend 1940-tal.Höstmode 2020: trend 1940-tal.Höstmode 2020: trend 1940-tal.
Höstmode 2020: trend 1940-tal. Foto: Jason Lloyd-Evans/NEW YORK DAILY NEWS

Höstmode 2020: 1940-talet är tillbaka!

Kavaj och kjol och rymliga kostymer – 40-talet är en av höstens stora trender. Helena Skoog bjuder på en lektion modehistoria om modet under krigsåren, och tiden som kom efteråt. 

Kjoldräkter hos Miu Miu, Michael Kors och Prada, präktiga klänningar med små puffaxlar hos Rodarte och Celine, och långa handskar hos modehus som Saint Laurent, Valentino och Givenchy. En ny, elegant och stilren look gör entré i höstens kollektioner, men egentligen är den inget annat än en favorit i repris. Eller kanske snarare en tidsresa, som involverar betydligt mer än bara kläder.

40-talsinspirerat hos Altuzarra FW20.40-talsinspirerat hos Altuzarra FW20.40-talsinspirerat hos Altuzarra FW20.
40-talsinspirerat hos Altuzarra FW20. Foto: Jason Lloyd-Evans
Man kan dela upp 1940-talets mode i två delar: åren under andra världskriget och tiden efter.

Vi befinner oss i en tid som är som en paus. En kris. Vi handlar inte så mycket nytt, älskar DIY (kort för do it yourself) och syr om gamla favoriter till nya. Marknaden är osäker, stilren enkelhet älskas av de flesta och silhuetten du jour utstrålar styrka – vi ska ta oss igenom den här tiden tillsammans, i stabila skor och byxdress, med knuten näve och sjal i håret. Året är 20 … nej, året är 1940 – också året då Damernas Värld föddes.

LÄS MER: Höstmode 2020: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg

Sonja Bernadotte på omslaget på Damernas Värld 1944 i typiskt 40-talsmode .Sonja Bernadotte på omslaget på Damernas Värld 1944 i typiskt 40-talsmode .Sonja Bernadotte på omslaget på Damernas Värld 1944 i typiskt 40-talsmode .
Sonja Bernadotte på omslaget på Damernas Värld 1944 i typiskt 40-talsmode .

40-talet var krigstid vilket påverkade modet

Krisen är ingen pandemi utan ett krig, ett andra världskrig. Och DIY görs för att ransoneringen begränsar tillgången på tyger och nya kläder. Enkelheten kommer av att den är mest praktisk – och vem vill fira något nu i alla fall?

– Man kan dela upp 1940-talets mode i två delar: åren under andra världskriget och tiden efter. De har två helt olika silhuetter. Under första delen var modet väldigt androgynt och praktiskt – under andra delen var det lyx och flärd, med långa vida kjolar och markerad midja, säger Malin Sveholm, som är modespecialist på Bukowskis och känd från Svt:s Antikrundan.

40-talsinspirerat hos Michael Kors AW201040-talsinspirerat hos Michael Kors AW201040-talsinspirerat hos Michael Kors AW2010
40-talsinspirerat hos Michael Kors AW2010 Foto: Jason Lloyd-Evans

40-tal … Eller 2020?

När Malin Sveholm berättar om krigsåren är det svårt att inte dra paralleller till tiden vi lever i nu, ett slags undantagstillstånd i väntan på att livet ska bli som vanligt igen. Höstens 1940-talsinspirerade mode skapades före pandemin, men kopplingarna till coronakrisens 2020 är nästan obehagligt tydliga.

LÄS ÄVEN: 80 år av kvinnoliv – Damernas Världs nya konstprojket: Ljuvlig konst inspirerad av Damernas Världs magasin genom tiderna. 

– Början av 1940-talet påverkades starkt av andra världskriget, med allt från ransoneringar till nya arbetsmöjligheter för kvinnor när männen var ute i krig. Det var brist på tyger så de fick vara uppfinningsrika, återanvända och sy om. 

När kvinnorna kom ut i arbetslivet förändrade det hur de klädde sig.

Material som silke och ull gick åt i kriget, till fallskärmar och uniformer. De nya syntetiska tygerna, som viskos och jersey, var billigare och enklare att få tag på. Dessutom behövde plaggen plötsligt vara praktiska, även för kvinnor.

– När kvinnorna kom ut i arbetslivet förändrade det hur de klädde sig. Dels kom arbetskläder för de som arbetade i fabrik, kvinnor började bära byxor och även byxdressar. På amerikanska modebilder kan man se kvinnor sitta med grövre overaller och turbanknut runt huvudet, berättar Malin Sveholm.

Harriet Ida Pickens svärs in i USA:s armé 1944.Harriet Ida Pickens svärs in i USA:s armé 1944.Harriet Ida Pickens svärs in i USA:s armé 1944.
Harriet Ida Pickens svärs in i USA:s armé 1944. Foto: AFRO NEWSPAPER/GADO / GETTY IMAGES

De som inte jobbade i fabriker blev ofta receptionister eller sekreterare, med kläder som skulle efterlikna männens kostym. Som den populära, raka kjoldräkten, gärna med dubbelknäppt kavaj och markerade axlar.

– Även klänningarna kunde påminna om kavajen, ofta med slag, dekorativa knappar och axelvaddar. För att ge lite pondus och styrka. 

LÄS ÄVEN Få läppstiftet att hålla längre (plus bästa köpen)! 

Det är alltså här som 2020 års designer har landat i trendbilden, med sina prydliga dräkter – gärna med puffiga axlar – en välskuren silhuett, höga byxor och enkla klänningar. Lite arméinspirerat, fast elegant och stilrent.

Skräddat hos J.W. Anderson AW 2010Skräddat hos J.W. Anderson AW 2010Skräddat hos J.W. Anderson AW 2010
Skräddat hos J.W. Anderson AW 2010 Foto: Jason Lloyd-Evans

40-talsmodet: En reaktion på silhuettlösheten?

Malin Sveholm tror att det kan vara en reaktion på det fladdrande, silhuettlösa modet som länge varit dominerande i modebilden med vida byxor, streetwear, bekväma plagg och oversizekavajer. 

Allting från den här tiden är väldigt välgjort.

– Då blir det naturligt att återgå till lite stramare former och mer skräddade plagg.

1940-talets mode går fortfarande att hitta i second hand-butiker och för den vaksamma vintagejägaren finns det en hel del kännetecken att hålla utkik efter. Särskilt när det gäller sömnadstekniken. Plaggen tillverkades för att hålla länge och på grund av ransoneringarna syddes de med liten sömsmån. Inget tyg fick slösas bort! Ofta syddes fram- och bakstycket på en överdel i var sin hel bit, som syddes ihop över axeln och i armhålan – till skillnad från nu, när ärmarna nästan alltid har en söm runtom som håller ihop dem med torson. 

Välsydda kappor på fyra kvinnor i Louisiana, USA, 1942.Välsydda kappor på fyra kvinnor i Louisiana, USA, 1942.Välsydda kappor på fyra kvinnor i Louisiana, USA, 1942.
Välsydda kappor på fyra kvinnor i Louisiana, USA, 1942. Foto: AFRO NEWSPAPER/GADO / GETTY IMAGES

– Allting från den här tiden är väldigt välgjort. Man kan titta efter handsydda detaljer och även olika lagningar, för om en klänning gick sönder eller om du växte ur den, så var du tvungen att göra om den. 

40-talet gav en stark modesilhuett

På slutet av 1940-talet, efter kriget, kom den nya timglassilhuetten. Christian Diors New look från 1947 introducerade ett gladare, lättare, färgstarkare mode. Det var tid att fira!

 Och kanske är det dit vi är på väg, när vi tillsammans har tagit oss igenom vår tids stora kris och kommer ut på andra sidan. Till dess inspireras vi av tidigare generationers kvinnor som överlevde betydligt större svårigheter före oss. Malin Sveholm berättar om de typiska bilderna på 1940-talets kvinnor, som gick arm i arm längs gatorna i sina kapabla dräkter och stabila klackskor med rundad tå. 

Katherine Hepburn i Amsterdam  1948.Katherine Hepburn i Amsterdam  1948.Katherine Hepburn i Amsterdam  1948.
Katherine Hepburn i Amsterdam 1948. Foto: NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE / NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES

– Att det här modet kommer tillbaka nu tror jag kan vara för att det är en stark silhuett som signalerar hög självkänsla. Det finns en duglighet över den. Den är inte flummig eller lättsam. Jag vet inte, kanske kan det vara så att i den tid vi lever i nu så behöver vi det igen. En kapacitet. Vi måste kunna ta oss igenom det här på något sätt.

Av Helena Skoog

LÄS ÄVEN: Allt om samtliga hösttrender 2020 – modechef Lisa Pettersson rapporterar. 

Fler exempel på 40-talsinspirerat mode från catwalken FW2020

MSGM FW20MSGM FW20MSGM FW20
MSGM FW20 Foto: Jason Lloyd-Evans
MIchael Kors FW20MIchael Kors FW20MIchael Kors FW20
MIchael Kors FW20 Foto: Jason Lloyd-Evans
Area FW20Area FW20Area FW20
Area FW20 Foto: Jason Lloyd-Evans
Rejina Pyo FW2020Rejina Pyo FW2020Rejina Pyo FW2020
Rejina Pyo FW2020
Off White FW2020Off White FW2020Off White FW2020
Off White FW2020