Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Höstmodet 2021: Sy om, sy rätt! Upcycling är här för att stanna

Kombinationen unikt och klimatsmart är svår att motstå. Kanske är det därför så många modehus visade väldesignade plagg av gamla textilier inför hösten – samtidigt som vi själva plockar fram den bortglömda symaskinen. En av höstens stora trender 2021 heter upcyling och här får du rätt inspiration att skapa nytt av gammalt. 

Upcyclade kläder, sydda av gamla textilier och återvunna plagg, tar allt större plats i modebilden. Och på höstens catwalks trängdes den klassiska lapptäckestekniken – patchwork – med omsydda, återbrukade kläder och en sprillans ny garderob tillverkad av en gammal, hos designer som Chloé, Gabriela Hearst och Dolce & Gabbana. 

Designern Gabriela Hearst avslutade sin första visning för Chloé i en otrolig patchwork-kappa. Foto: Catwalkpix.com

– Det var längesedan som jag kände av en sådan stor kraft bakom en trend, säger Ann Ringstrand, som var med och grundade märket Hope 2001 och drev det tills hon slutade 2018 för att starta ny verksamhet i eget namn, på annringstrand.com. I höstas gav hon ut boken Sy – Tio nya modeplagg av Ann Ringstrand (Bonnier Fakta) och i webbshoppen finns, förutom färdiga plagg i begränsad upplaga, även symönster till plaggen för den som vill sy själv.

Ann Ringstrand har gett ut boken Sy – 10 nya modeplagg av Ann Ringstrand Foto: Mattias Björklund/Bonnier Fakta

Men att ”lappa och laga” har historiskt sett inte handlat om vare sig återbruk eller trendkänsla, utan om nödvändigt sparande. Den som inte haft råd att köpa nya kläder måste se till att de gamla håller så länge som möjligt och lappade plagg har blivit en symbol för fattigdom i populärkulturen (tänk Dolly Partons färgglada kappa, som hennes mamma sydde av en bebisfilt, i självbiografiska filmen Coat of many colors – och som spelar huvudrollen i en av hennes största låtar). I krigstider var det ett smart sätt att förlänga plaggens livslängd och på så sätt slippa använda upp sina klädkuponger.

Dolce Gabbana Fall Winter 2021. Foto: Monica Feudi/Catwalkpix.com

Ändå har tydliga sömmar och missmatchade tygstycken synts i modets finrum långt innan klimatkloka val blev en faktor för allt fler konsumenter. På 1960-talet gjorde hippies lapptäckstekniken till en populär modetrend, men brittiska designmuseet Victoria & Albert Museum har vackra festplagg med patchwork som dekoration från så tidigt som 1920-talet. Och den som älskar 1990-talet mår bra av att bildgoogla Todd Oldham plus patchwork för inspiration. 

Christy Turlington på catwalken för Todd Oldhamn SS93. Foto: Images Press / Archive Photos

Själva tekniken, att sy ihop många små tyglappar till ett större mönstrat stycke, har funnits sedan människan först började skapa textilier och återfinns som gammal hantverkstradition i kulturer över hela världen. Men hösten 2021 handlar trenden i första hand om upcycling och att värna om klimatet genom att inte producera nytt i onödan. Hajpade designern Marine Serre visade upcyclade stickade kläder, plagg gjorda av deadstock-läder och klänningar sydda av antika bordsdukar. 

Marine Serre Fall Winter 2021 Foto: Marine Serre

Och visst är det enklare för nya varumärken, som inte redan har en färdig produktionskedja att förhålla sig till, att tänka nytt i större skala. Som svenska Rave Review, som jobbat med upcycling sedan de startade varumärket 2017.

Rave Review FW21 Foto: Rave Review

– Den största utmaningen för oss är att hitta tillräckligt med material. Vi jobbar mycket med hemtextilier och då är det en utmaning att hitta mycket av samma. När man jobbar som vi måste man nästan ha en lite ”lappig” känsla. Vi jobbar med skärningar på plaggen för att vi har små stycken av tyger som dukar, handdukar och filtar, säger Livia Schück som tillsammans med Josephine Bergqvist grundade Rave Review.

Livia Schück och Josephine Bergqvist Foto: WERONIKA BELA

De vill, liksom Ann Ringstrand, ta bort den gamla stämpeln ”lappat och lagat” och göra high fashion som påverkar planeten så lite som möjligt. Att de stora modehusen nu lyfter fram stilen som en trend påverkar givetvis bilden av upcycling som välgjort hantverk snarare än hemgjord nödlösning.

– När det kommer till kritan tror vi inte att konsumenten kommer att välja hållbarhet framför estetik. Men de kommer att välja det så länge det är trendigt och estetiskt tilltalande, säger Livia Schück.

– Ja, vår inställning har hela tiden varit att estetik och hållbarhet är lika viktigt. Annars är det inte hållbart för oss, eftersom kunden inte kommer vilja använda det. Förut kanske de behövde välja antingen eller. Nu tror jag att kunden både vill ha, och kan få, både och, säger Josephine Bergqvist. 

Vi vill egentligen att återbruk ska subventioneras. Varför är det samma moms på nyproducerade textilier som på gamla?

Trender är per definition flyktiga och snabbt utbytbara, men varken Rave Review eller Ann Ringstrand tror att omsytt, hemsytt och återbruk försvinner för att trenden en dag mattas av. 

– Man kommer kanske inte prata lika mycket om det, för det kommer vara självklart. Men jag tror att det behövs hårdare lagar och regler för att göra det lättare att göra rätt. Det tror jag kommer under kommande år. Vi vill egentligen att återbruk ska subventioneras. Varför är det samma moms på nyproducerade textilier som på gamla? undrar Josephine Bergqvist.

Ann Ringstrand beskriver modevärlden som en bransch som står inför stora utmaningar. Samtidigt är mode en reflektion av sin tid och ett sätt för människor att kommunicera. Därför är det inte så konstigt att många designer nu låter sina kläder prata om just upcycling. 

Kappa av återvunna textilier från Remake ur en modestory för Damernas Värld. Foto: Jaclyn Adams

– Vi är ju väldigt berörda av mode allihop och nu har vi ställts inför en utmaning när det handlar om att skapa nytt. Vad är nytt? Och hur kan det kännas nytt för mig utan att nödvändigtvis vara gjort av nytt material eller av något som behöver framställas från grunden? Vi kommer alltid ha ett behov av att förnya oss. Kreativiteten börjar någonstans i frågan: Hur gör vi det här i dag? Där behövs designen och designer behöver tänka om.

Tommy Hilfiger Fall Winter 2021. Foto: Tommy Hilfiger

Att många har suttit hemma under pandemin och dessutom fått mer tid över har påverkat vårt intresse för hantverk. Stora intressegrupper på Facebook visar att vissa har tagit upp stickning och sömnad, medan andra har bakat surdegsbröd eller påtat i trädgården. 

– Vi går tillbaks till någon form av ursprung där skapandet, att göra saker själva, blir aktuellt igen. Det är också kopplat till välbefinnande. När vi använder våra händer kopplar hjärnan ihop det med vårt lugn och ro-system. Vi mår bra av kreativitet. Modeindustrin ser det – och det tycker jag är modets styrka, att man är så lyhörd och öppen för trender och tendenser, säger Ann Ringstrand.

Coach Fall Winter 2021. Foto: Coach

Under sin tid i branschen har hon sett trender komma och gå. Men hon upplever att om det finns en ordentlig, vettig grund stannar de längre hos slutkonsumenten.

– Det här kommer att landa, inte bara som en trend utan som norm och hygienfaktor. Sedan tar det alltid tid, det går inte så fort som vi tror – men det är definitivt här för att stanna.

Ann Ringstrand, författare till Sy – Tio nya modeplagg av Ann Ringstrand (Bonnier Fakta) Foto: Mattias Björklund/Bonnier Fakta

Ann Ringstrands tips till den som vill upcycla garderoben!

Dekorera dina plagg 

– Det kan handla om att laga dem med ett annat material, att trycka något på en skjorta, eller brodera sitt emblem eller monogram på ett plagg. 

Testa växtfärgning 

– Det finns många kurser som lär ut hur man gör för att färga plagg på ett hållbart sätt

Det måste inte vara perfekt 

– Det ingår i förnyelsen, att det blir personligt. 

Gör ”en frankenstein” 

– Har du en garderob med mycket skjortor är det enkelt att ta tre stycken, klippa isär och sätta ihop som patchworkskjortor. Det har Commes des Garcons gjort i många år och det är ett fantastiskt sätt att förnya garderoben.

Byt kläder med en vän! 

– Jag har full respekt för att alla inte orkar plocka fram symaskinen, men att ta en drink och byta festtoppar är ett kul sätt att ses när vi kan börja träffas igen.

LÄS ÄVEN Höstmode 2021: allt om säsongens viktigaste trender, färger och plagg