House of Dagmar är vinnare av Zalando Sustainability Award: ”Köp bara plagg du kommer att använda 100–200 gånger”
Vinnarna i Zalandos stora hållbarhetspris Zalando Sustainability Award är inga mindre än svenska House of Dagmar. Läs intervju med märket här, där de bland annat delar med sig av sina bästa tips för en hållbar stil.
House of Dagmar är kända för sitt gedigna arbete med hållbarhet, och nu prisas de under Copenhagen Fashion Week i huvudsponsorn Zalandos tävling Zalando Sustainability Award. Priset innebär inte bara ära och erkännande för märkets hållbarhetsarbete, utan innebär även att House of Dagmar ingår i ett partnerskap med Zalando där man bland annat kommer att göra en kapselkollektion som utforskar hållbarhetslösningar inom design, material, produktionsprocesser, tekniska lösningar och spårbarhet ytterligare (och även en prispeng om 20 000 euro).
I juryn för priset satt Kate Heiny, Director Sustainability Zalando, Arizona Muse, modell, miljöaktivist och hållbarhetskonsult, Morten Lehman, CSO för Global Fashion Agenda (GFA), Dio Kurazawa, hållbarhets- och varumärkesrådgivare för Global Fashion Agenda (GFA), Lena-Sophie Roeper, Buying Director Premium & Luxury Zalando och Cecilie Thorsmark, VD för Köpenhamns modevecka. Två i tävlingen kom finska Marimekko.



”House of Dagmar imponerade särskilt för märkets starka hållbarhetsambition som implementeras genom varumärkets försörjningskedja”, skriver Zalando i ett pressmeddelande.
Damernas Värld fick ett snack med House of Dagmars Karin Söderlind om vinsten.
Grattis till vinsten av Zalando Sustainability Award. Vad betyder det för ert varumärke?
– Det betyder jättemycket. Zalando är en stor och viktig aktör som kan hjälpa till att påverka utvecklingen och uppmärksamheten kring hur viktigt det är att jobba för en bättre miljö och ett stabilare klimat.
LÄS MER: Designern Ann Ringstrand släpper DIY-bok: ”Jag vill uppmuntra folk till att sy sina egna kläder!”
När och hur började ert hållbarhetsarbete?
– Vi satte tidigt upp kvalitetspelare som handlade om att värna om att skapa ett långt liv för våra produkter. Valen av materialen, produktionssätten och hur vi designar en produkt är alla viktiga ingredienser för det. Ett värnande om djuren, naturen och människan har alltid varit viktiga parametrar för hur vi producerar och jobbar.
Vad är ni mest stolta över att ha uppnått?
– Att vi fortfarande jobbar med det vi tror på efter 15 år. Nu har allt kommit ifatt oss och är mer på riktigt – det känns superhärligt. Vi ville skapa ett litet modehus med hög kvalitet som sålde på en internationell arena. Idag gör vi det, vi säljer till Le Bonne Marche och La Fayette i Paris, KaDe We i Berlin, Korea...



Vilken är den största miljörelaterade utmaningen som ni står inför under det kommande året?
– Vår produktion, alltså tillverkningen av våra material, är det som står för mest koldioxidutsläpp. Detta har vi kunskap om tack vare att vi mäter våra fiberklimatavtryck varje år sedan 2017. Därför är det superviktigt att vi tar ansvar och väljer rätt material som tillverkats på en miljövänligt sätt. Vi jobbar nästan uteslutande med certifierade material där en tredje part kan garantera att produktionerna av materialet tillverkas på rätt sätt. Vi jobbar idag med antingen biologiskt nedbrytbara material som tex. lycoell, eller regenererad ull och cashmir, GOTS-certifierad bomull & denim.
Vilka är era tre bästa tips för en hållbar stil?
1. Köp bara plagg du verkligen behöver och som du kommer använda mycket, tänk att du ska kunna använda det 100-200 gånger.
”Köp bara plagg du kommer att använda 100–200 gånger”
2. Köp plagg av hög kvalitet och som är tillverkade på ett miljövänligt sätt, då vet du att plagget håller länge samt att det har tillverkats på ett bättre sätt än standardtillverkningen, och således är bättre för miljön. Utvecklingen av miljövänliga material förbättras hela tiden så förhoppningen är att de bara ska bli bättre och bättre.
3. Ta hand om plaggen bättre. Gå tillbaka till de gamla husmorstipsen, fråga mormor om hur hon gör med sina kläder. Vädra istället för att tvätta, ta bort fläckar istället för att tvätta hela plagget, o.s.v.
LÄS MER: Ekoredaktören: ”Återvinning av kläder – miljöhjälte, eller miljöbov?”