Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: REPORTERS ASSOCIATI & ARCHIVI / MONDADORI VIA GETTY IMAGES MONDADORI PORTFOLIO PRE

I väntan på House of Gucci: När Grace Kelly skapade Gucci-historia

Att världens då mest glamourösa kvinna, furstinnan Grace Kelly, älskade Gucci lät märket inte gå någon obemärkt förbi. I höst blir sagan om Gucci film. 

Grace Kelly av Monaco skapade en smärre sensation när hon, tillsammans med sin man Rainer III, steg ur Guccis butik i Rom 1959. De var dåtidens mest glamourösa par och ett besök från fursteparet var den bästa pr ett modemärke kunde få. 

Grace Kelly och Rainer III skapar kaos när de lämnar Gucci-butiken i Rom 1959.Grace Kelly och Rainer III skapar kaos när de lämnar Gucci-butiken i Rom 1959.Grace Kelly och Rainer III skapar kaos när de lämnar Gucci-butiken i Rom 1959.
Grace Kelly och Rainer III skapar kaos när de lämnar Gucci-butiken i Rom 1959. Foto: REPORTERS ASSOCIATI & ARCHIVI / MONDADORI VIA GETTY IMAGES MONDADORI PORTFOLIO PRE

Guccis Flora skapades åt Grace Kelly

Grace Kelly och Gucci har en sammanflätad historia som vi ser spår av än i dag. Faktum är att Grace ligger bakom ett av de mest igenkännbara mönster skapat av modehuset: Flora, ett vackert och mångfärgat blommigt mönster som också legat till grunden för en av husets dofter med samma namn. 

Han ombads skapa en scarf med ett mönster som var ’lika vacker som hon är’.

Rodolfo Gucci, Guccio Guccis son, bad att få ge furstinnan en extra gåva som skulle matcha henne och väskan – och så blev det. Rodolfo gick till den italienske illustratören Vittorio Accornero och han ombads skapa en scarf med ett mönster som var ”lika vacker som hon är”. Flora finns fortfarande kvar i sortimentet och plockas då och då fram och införlivas i kollektionerna, och mönstret har även utvecklats. 

Rosa sidenskarf från Gucci med Flora-mönstret som skapats för Grace Kelly. Mer info och köp här (länk till Gucci).  

Gucci fyller 100 år

I år är det 100 år sedan det italienska modemärket grundades av Guccio Gucci i Florens. Senare i höst blir den starka historien – som innehåller kändisar och familjeintriger – film av Ridley Scott med bland andra Lady Gaga och Jared Leto. Räkna med att modevärlden kommer att rusa till biograferna. 

House of Gucci har premiär 26 november. 

Sidenscarf från Gucci där Flora-mönstret blandats med ormar – ett av nuvarande designern Alessandro Micheles signatursymboler. Mer info – köp här (länk till Gucci). 

 

 

Gucci Flora by Gucci EdP är en utpräglat feminin doft och är inspirerad av Guccis välkända Flora-mönster och är starkt förankrad i det Italienska modehusets glamorösa historia. Mer info – köp här (länk till Lyko)

LÄS ÄVEN Modeögonblick vi minns: Naomi Campbells ikoniska fall på catwalken