Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Charlotte Simonsbacka, ny designer hos Hunkydory.
Charlotte Simonsbacka, ny designer hos Hunkydory. Foto: Hunkydory

Hunkydorys nya designer Charlotte Simonsbacka: ”Jag är en känslomänniska och skapar från hjärtat”

Charlotte Simonsbacka är Hunkydorys nya designer. Hennes år i Paris har präglat henne starkt – här berättar hon om sitt nya drömjobb, sin stil och vad hon inspireras av. 

Jonna Bergh

Charlotte, vem är du?
– Norrländska som flyttade till Paris redan som 18-åring. Studerade vid ESMOD, med Paco Rabanne som mentor under det sista skolåret. En fantastisk tid i Paris modevärld som jag är tacksam över att ha fått erfara, både lärorik och tuff. Därefter var jag lärling hos Nina Ricci och på Givenchy. Min första riktiga anställning var hos det då kända varumärket Plein Sud. Jag levde och arbetade i Paris i tolv år innan jag flyttade tillbaka till Sverige. Efter många års erfarenhet hos flera av våra stora svenska varumärken blev jag erbjuden denna roll, som chefsdesigner för Hunkydory.

Charlotte Simonsbacka, designer hos Hunkydory i märkets showroom. Foto: Hunkydory

CHARLOTTE SIMONSBACKA

GÖR Head of Design, Hunkydory.

ÅLDER 45 år.

FAMILJ Fästman och tre bonusbarn, mamma och pappa, systrar och systerdöttrar.

BOR Lidingö.

Vänlighet, ödmjukhet och harmoni är viktigt för mig i livet, och i allt som jag gör.

Vilka egenskaper tycker du själv står ut mest hos din person?
– I mitt yrke är jag väldigt noggrann, driven och det som jag skapar kommer från hjärtat, känslomänniska som jag är. Vänlighet, ödmjukhet och harmoni är viktigt för mig i livet, och i allt som jag gör. Jag älskar hantverket, att skissa för hand, och de kollektioner jag gör i dag för Hunkydory tar jag fram på det viset.

Päls, jeans och avslappnad t-shirt hos Hunkydory FW20.
Jag har alltid sneglat på Damernas Världs Guldknappen. Jag skulle inte ha någonting emot att synas i just det sammanhanget!

Vad gör dig lämpad för ditt nya jobb?
– Hunkydorys stil, känsla och dna ligger väldigt nära min egen personliga värld. Det är ett varumärke som jag genom åren följt, burit och vars stil jag alltid älskat. Stilen, känslan, de fina materialen liksom designen har legat bakom varumärkets framgång och detta vill vi förvalta. Vi vill att en Hunkydory-produkt ska bli, förutom att den ska vara fin och hållbart producerad, en sådan favoritprodukt du har kvar i garderoben säsong efter säsong.

Charlotte Simonsbacka, designer hos Hunkydory i märkets showroom. Foto: Hunkydory

Du är lite av en doldis i modesverige. Kommer det att förändras nu?
– Jag kommer nog att förbli en doldis, jag har inte funderat över det. Man vet aldrig riktigt vad som väntar en i nästa hörn, livet är fantastiskt på det sättet. En sak man kan vara säker på i livet är förändringar. Just nu, i något oroliga tider, så hoppas jag att det i slutänden leder oss till något som gör världen lite bättre. Men jag har alltid sneglat på Damernas Världs Guldknappen, som är ett betydelsefullt pris i branschen. Jag skulle inte ha någonting emot att synas i just det sammanhanget!

Utsvängda jeans hos Hunkydory FW20.

LÄS ÄVEN Möt de otippade vinnaran i Damernas Värld Guldknappen!

Bjud Damernas Värld på ditt bästa stiltips?
– Att välja plagg som man alltid vill bära om och om igen. Trenchen, skinnjackan, de blå utsvängda jeansen, skjortan och den perfekta t-shirtmodellen. Klassiker som du bara kan slänga på dig, och som får en att känna sig så där avslappnat cool vart du än är på väg.

LÄS ÄVEN Damernas Världs trendredaktör om hur du stylar din skjorta på tre olika sätt! 

Snabba frågor till Charlotte Simonsbacka

Musiker och deras musor inspirerar mig.
Charlotte Simonsbacka är ny designer hos Hunkydory. Foto: Hunkydory

STIL
– Jag klär mig enkelt, avslappnat och naturligt.

STILIKONER
Serge Gainsbourg, Jane Birkin och deras dotter Charlotte Gainsbourg inspirerar mig alla tre, på olika vis. Den franska naturliga chica känslan. En enkelhet i sitt sätt att klä sig. The Rolling Stones och Anita Pallenberg. Musiker, deras musor och deras avslappnade, coola, rock ’n’ roll-silhuett.

LÄS ÄVEN Franska stilikonen Charlotte Gainsbourg om karriärtips och modemåsten – samt kärleken till sin kända familj. 

Mick Jagger, Anita Pallenberg och Keith Richards i Dominique Tarlés bok Exile.

INSPRIATION
– Jag har alltid inspirerats mycket av svartvita fotografier. Känslan, i fotografierna av Dominique Tarlé, som han tog på the Rolling Stones och Anita Pallenberg i den stora Villa Nellcôte i södra Frankrike, ger mig inspiration. Sedan mina år i Paris samlar jag på franska Vogue, ett magasin som jag älskar att inspireras av.

Franska Vogue med Jane Birkin samt döttrarna Lou Doillon och Charlotte Gainsbourg på omslaget.

MUSIK
– Den franska artisten Lou Doillons (även hon dotter till Jane Birkin) 70-talsstil och musik inspirerar mig. Ett av hennes tidigare album, ”Places”, lyssnar jag ofta på när jag skissar. Carla Brunis album ”Quelqu’un M’a Dit”, är ett annat album som spelas om och om igen när jag jobbar.

Charlotte Simonsbacka i Hunkydorys showroom.

KONST
– Konstnären Edgar Degas balettdansöser har alltid berört mig.

Dancers Practicing at the Barre (1877) av Degas. Foto: HERITAGE AUCTION GALLERIES / HERITAGE TT NYHETSBYRÅN

FAVORITPLATS I PARIS
”En sen middag på Hotel Costes är alltid en favorit. En kvällspromenad över någon av Paris alla broar, med Eiffeltornet upplyst över staden. En stark upplevelse av storhet, skönhet och romantik.”

Eiffeltornet i Paris.

BEAUTY
– Jag använder sedan en tid produkter från SkinCeuticals och vill gärna tro att de gör underverk med hyn.

Serum från SkinCeuticals är ett antioxidantserum för känslig hud. Läs mer och köp här. 

Skin Ceuticals Serum 10.

PÅ SHOPPINGLISTAN
– Jag spanar alltid efter något unikt på Vestiaire Collective. Just nu lockas jag av att hitta ett fint brunt vintage skinnbälte att använda till mina blå utsvängda jeans i vår.

Bälte från Vestiaire Collective.

LÄS ÄVEN Bli proffs på att köpa och sälja vintage!

FAVORITPLAGG
– De blå utsvängda jeansen. Den bär jag med en jerseytopp, alltid lite oversizad. Till detta en sliten skinnjacka som passar vid alla tillfällen.

Utsvängda jeans hos Hunkydory FW20.

MUSEUM
– Musée d’Orsay är nog mitt absoluta favoritmuseum. Jag älskar att se och beröras av impressionisternas och post-impressionisternas konst. Artister som Monet, Manet, Degas, Cézanne, Gauguin, Van Gogh och Renoir. Det är också en storslagen byggnad, den gamla tågstationen belägen vid den vänstra sidan av Seine.

Musée d’Orsay.

LÄSNING
Daisy Jones & the Six, en roman som handlar om ett ungt rockband i 70-talets Los Angeles. En bok som lägger ett drömskimmer över hela 70-talets coola rock ’n’ roll-liv i Kalifornien.

Boken Daisy Jones & The Six är en New York Times bästsäljare. Läs mer och köp här

Daisy Jones & The Six.

LÄS ÄVEN: Franska stilikonen Caroline de Maigret om skönhetsprodukterna som funkar för 40+!