Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Guide till att hyra kläder – allt du behöver veta.Guide till att hyra kläder – allt du behöver veta.Guide till att hyra kläder – allt du behöver veta.
Guide till att hyra kläder – allt du behöver veta.

Vi recenserar: Hyra kläder via månadsprenumeration (fördelar och nackdelar!)

Det är enkelt, varierande och klimatsmart – Damernas Världs Emilia Klang testar att hyra kläder via månadsprenumeration!

HYRA KLÄDER VIA MÅNADSPRENUMERATION.
Så här är det: Det mest ohållbara som hänger i min (och din!) garderob är plaggen som inte används. Men trots att jag de senaste fyra åren försökt rensa garderoben enligt Mari Kondos alla regler så hänger de där; långklänningarna som luftats vid enstaka tillfällen, den alldeles för dyra Acne-jackan som inte riktigt är min stil, skorna som är en halv storlek för små efter graviditeten... Vissa saker har jag helt enkelt svårt att ta farväl av, även om jag vet att det bästa vore om plaggen fick komma till liv i någon annans garderob. Men tänk om jag får ett modeintresserat barnbarn i framtiden. Hållbart? Nja, nej. 

Filosofin bakom hyrmode är blanda annat att minska slit och släng-konsumtionen.Filosofin bakom hyrmode är blanda annat att minska slit och släng-konsumtionen.Filosofin bakom hyrmode är blanda annat att minska slit och släng-konsumtionen.
Filosofin bakom hyrmode är blanda annat att minska slit och släng-konsumtionen.

Hyra kläder i stället för att köpa

Att hyra kläder och dela garderob med andra känns därför uppfriskande, men också utmanande. Nästan banbrytande? Jag tror egentligen inte att det kommer som en nyhet för någon att vi behöver ställa om och ändra våra konsumtionsvanor och hyrtrenden känns som en enkel lösning på ett stort problem. Så en sen kväll i juli mejlar jag chefredaktör Jonna Bergh om idén att testa fenomenet. Hon svarar: ”Jag säger ja på den!”

Andra månaden satsade jag i stället på festligare plagg och gick på bröllop i hyrd klänning – varför har jag inte gjort det tidigare?

Sagt och gjort: jag började hyra kläder. De flesta tjänster fungerar på ett liknande sätt. För en månadskostnad hyr man tre plagg med leverans, retur och tvätt (dröm!) inkluderat. Oftast utan bindningstid. Utbudet varierar hos de olika tjänsterna och det här är den del som tar längst tid – att välja hyrtjänst.

Emilia Klang har hjälp av sina följare på Instagram: Vilken hyrklänning ska hon välja?Emilia Klang har hjälp av sina följare på Instagram: Vilken hyrklänning ska hon välja?Emilia Klang har hjälp av sina följare på Instagram: Vilken hyrklänning ska hon välja?
Emilia Klang har hjälp av sina följare på Instagram: Vilken hyrklänning ska hon välja?

It’s Released är en av tjänsterna jag fastnar för och testar först. Utbudet är kurerat och att välja kläder är en rolig del av den här nya shoppingupplevelsen (som dessutom görs finfint direkt från soffan). Jag kommer på mig själv med att planera för hur jag ska få ut maximal användning av mina hyrda kläder – vilket i sig känns inspirerande (testa själv att handplocka tre plagg ur garderoben och se hur mycket användning du kan få ut av dem under en månads tid).

Outfit av hyrmode.Outfit av hyrmode.Outfit av hyrmode.
Outfit av hyrmode.

LÄS ÄVEN: Influencern: Tricket för att köpa designerkläder ofta 

Både vardags- och festplagg går att hyra

Första vändan riktar jag in mig på bra vardagsplagg, men försöker välja plagg jag normalt sett inte skulle köpa. Om man någon gång ska testa nytt så är det väl nu? Det resulterade i en väst, en mönstrad klänning och ett par byxor från Filippa K jag haft span på under en tid. Plaggen levererades på en till två dagar och användes flitigt – en garderob i rotation visade sig helt och hållet vara min melodi! Som att hjärnan på något sätt signalerar att vår tid ihop inte är för evig så gör det mesta av den nu.

Foto: COPYRIGHT 2020. ALL RIGHTS RESERVED.

Andra månaden satsade jag i stället på festligare plagg och gick på bröllop i hyrd klänning – varför har jag inte gjort det tidigare? Det här är för mig tjänstens absolut främsta fördel. Att hyra plagg till de där speciella tillfällena när man vill känna sig fin och bära något nytt utan att varken plånbok eller miljö behöver ta mer stryk än nödvändigt. 

Nämnde jag att det är sanslöst smidigt att hyra kläder?

Routine är den andra tjänsten som jag väljer att testa efter två månader med It’s Released. Ett medlemskap kostar 695 kronor i månaden och även här är bindningstiden utebliven. Jag klickar hem mina tre plagg och efter en till två dagar levereras de till min dörr. Nämnde jag att det är sanslöst smidigt att hyra kläder? 

En hyrd godbit från Totême.En hyrd godbit från Totême.En hyrd godbit från Totême.
En hyrd godbit från Totême.

Från Routine valde jag att hyra mer klassiska kort – en klänning från Totême som jag aldrig hann lägga vantarna på när den fanns i butik (bra, för jag behöver inte en till klänning som bara hänger i min garderob), en skjorta från Filippa K i precis rätt nyans av beige och en svart bastopp, också från Totême. Routine kommer förmodligen bli varje minimalists nya vattenhål – med all rätt. Dessutom uppmanar de båda tjänsterna till att man faktiskt använder plaggen – skulle något hända med ett plagg hör man bara av sig och meddelar. I många fall går ju faktiskt små olyckor att lösa, så låt inte det vara ett hinder från att börja hyra kläder. Dessutom tenderar i alla fall jag att vara lite mer rädd om något som inte är mitt? Som att ha lånat ett plagg från sin bästa kompis ungefär. 

1 AV 2
2 AV 2

Recension: månadsprenumeration av kläder – nackdelar och fördelar

Den enda nackdel jag egentligen har kunnat hitta är om ett plagg är uthyrt till någon annan, men då finns det ju trots allt en ny chans nästa månad. 

Så, vad är då min erfarenhet av att hyra kläder på månadsbasis? Jag märkte snabbt hur mitt shoppingbehov minskade och hur fokus förflyttades till att få ut så mycket användning som möjligt av kläderna. Att hyra kläder kräver minimalt med ansträngning och ger maximalt med garderob. Vad finns det inte att älska?

It's Released och Routine är de hyrtjänster för kläder som Damernas Världs reporter Emilia Klang testat.It's Released och Routine är de hyrtjänster för kläder som Damernas Världs reporter Emilia Klang testat.It's Released och Routine är de hyrtjänster för kläder som Damernas Världs reporter Emilia Klang testat.
It's Released och Routine är de hyrtjänster för kläder som Damernas Världs reporter Emilia Klang testat.

LÄS ÄVEN: Här kan du hyra kläder ur Sverige bästa garderober

1 AV 3
Foto: Monki
2 AV 3
Foto: Zara
3 AV 3
Foto: Arket