Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ida Sjöstedt spanar om modeåret 2020, och delar med sig om sina bästa stiltips.Ida Sjöstedt spanar om modeåret 2020, och delar med sig om sina bästa stiltips.Ida Sjöstedt spanar om modeåret 2020, och delar med sig om sina bästa stiltips.
Ida Sjöstedt spanar om modeåret 2020, och delar med sig om sina bästa stiltips. Foto: Weronika Bela

Ida Sjöstedt: ”Mitt bästa stilråd är att hitta en vardagsuniform”

Prinsessklänningarnas drottning Ida Sjöstedt startade sitt självbetitlade klädmärke år 2001, följt av Ida Sjöstedt Couture 2010. Hennes design kännetecknas av feminina snitt, spets och blommor. En kitchig stil med smak – och allt annat än skandinavisk minimalism. Vad tänker hon om vårmodet 2020? 

Vilket är ditt favoritplagg för våren ur din egen kollektion?

– Paloma är en chiffongklänning printad i ett dollar-mönster. Förutom att jag känner mig både fin och cool i den så kan jag känna att den summerar koncepetet för kollektionen i ett enda plagg. Den är feminin och romantisk i sitt uttryck, men har samtidigt humoristisk edge. 

LÄS ÄVEN: Vårmode 2020 - modechefen listar säsongens viktigaste trender 

Vad är inspirationen bakom vårkollektionen?

En dag ska jag bygga ett slott av pengar, en fantastisk bok av Evin Ahmad. I kollektionen inspirerades jag inte av handlingen utan fastnade för titeln, som jag applicerade på mina egna tankar kring konst och kommers. Längtan efter att skapa något långvarigt och sublimt vackert, samtidigt som man ska navigera i konsumtionssamhället där pengar har blivit religion.

Ida Sjöstedt om modeåret 2020

Vad hoppas du att vi kommer se mer av under modeåret 2020?

– Mer variation och valmöjligheter inom hållbara material och tyger. Utvecklingen har gått framåt, men utbudet är fortfarande ganska begränsat.

Ditt bästa stilråd?

– Jag tycker det är skönt när man hittar en ”vardagsuniform” man trivs i, så man inte behöver tänka så mycket på morgonen. Sedan tar jag gärna ut svängarna och experimenterar mer med min stil vid speciella tillfällen.