Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Petter Honk

Iman Aldebe designar turbaner: "Det är ett statement"

Hijabsters = hipsters med hijab. I dagens globaliserade värld vill allt fler visa vilka de är genom att lyfta fram sin kultur.

– Det finns inga gränser när det gäller mode, säger Iman Aldebe som har designat turbaner i Sverige sedan flera år tillbaka.

Man vill äga sitt eget uttryck och visa vem man är.

I dag nöjer vi oss knappast med att vara endimensionella personer, inte minst kulturellt. Många har en bakgrund i flera olika kulturer och väljer därför att inte identifiera sig med enbart en av kulturerna.

Därför ser modeintresserade muslimska kvinnor världen över ingen motsättning i att anamma västerländska trender och samtidigt klä sig enligt sin kultur.

– Man vill äga sitt eget uttryck och visa vem man är på ett starkt sätt, säger Iman Aldebe, som designat turbaner här i Sverige sedan flera år tillbaka.

I spetsen för trenden ser vi bland andra sångerskan Yuna som är en superstjärna i Malaysia. Men exemplen på fenomenet är många: bloggerskan Ascia Farraj från Kuwait, som har över en miljon följare på Instagram och bloggar med sin man under namnet The Hybrids, Melanie Elturk, som ligger bakom Chicacobaserade märket Haute Hijab eller Yasemin Kanar, vars Youtube-videor, som bland annat visar hur du stylar en hijab, har sexsiffriga visningsantal.

Sångerskan Yuna.Sångerskan Yuna.Sångerskan Yuna.
Sångerskan Yuna. Foto: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Iman Aldebe har sett fenomenet växa de senaste åren, och tror att trenden till stor del kommer ur den arabiska våren, men även ur de motsättningar vi ser i Europa i dag.

– Det är ett statement. Många vill på ett helt annat sätt än tidigare visa upp och stå för sin kulturella bakgrund, och berätta att det inte är några problem att stå med ett ben i varje kultur.

Man är en individ och inte bara en flagga. Att bana väg för nytt mode har dock inte alltid varit lätt. Iman Aldebe jämför med när kvinnor för första gången började bära byxor.

– Det var ju väldigt provokativt! I dag är det fortfarande provocerande att blanda in kulturella och religiösa inslag i mode – om det inte är kristet. Jag tror att det är extra känsligt i Europa. Många kom hit utan någonting förutom sin kultur, och vill behålla det lilla man har med sig. Jag förstår verkligen var det kommer ifrån. Men det finns inga gränser när det gäller mode.

Av: Lisa Stevik, Foto: John Honk