Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TT

Alber Elbaz, 59, död i covid-19: Chefredaktören minns en av modevärldens ”good guys”

Modedesignern Alber Elbaz, 59, har avlidit i sviterna av covid-19. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh berättar om en av modevärldens ”good guys”, som stod på kvinnorna – och Acne Studios – sida. 

Modevärlden framställs inte sällan, faktiskt på många sätt oförtjänt ska sägas, som hård och bitvis elak. Alber Elbaz, 59, var ett exempel på att den bilden inte är helt och hållet sann. Hans glada leende och fina energi har under hans karriär skapat den känsla som hans kollega, designern Stella McCartney uttryckte i samband med att hans bortgång i sviterna av covid-19 i april 2021: ”He was a light like no other in the world”.

Alber Elbaz i sina karaktäristiska kännetecken, den stora rosetten och de markerade glasögonen, 2016. Foto: BFA/REX/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Alber Elbaz karriär kantad av avsked

Trots det var hans karriär kantad av, vad det verkar som, hetsiga avsked. 

Alber Elbaz föddes i Casablanca, Marocko, 1961, som Albert Elbaz (han tog senare bort sista bokstaven i förnamnet för att hans namn skulle uttalas korrekt i USA). Pappan arbetade som frisör och hans mamma var konstnär med inriktning på måleri – familjen immigrerade till Israel när Alber var tio. När pappan gick bort tog mamman arbete som kassörska för att kunna försörja Alber och hans tre syskon (en bror och två systrar). Familjen hade det knapert, men mamman stödde alltid Albers drömmar om en karriär i mode och sägs ha gett honom 800 dollar när han lämnade hemmet söder om Tel Aviv, i Holon, Israel, för att söka lyckan i New York. 

Väl i New York fick Alber – nu hette han inte längre Albert – arbete som brudklänningsmakare och därefter sökte han sig till modmärket Geoffrey Beene, men sökte sig till Paris efter några år och arbetade sig upp till den innersta kretsen hos Guy Laroche och därefter Yves Saint Laurent Rive Gauche under senare delen av 90-talet. När Gucci tre säsonger senare köpte företaget tvingades Alber lämna det franska ikoniska märket – men tre år senare, 2001, gjorde han entré på den plats som kommer bli den tjänst där vi kommer att minnas honom som mest: Hos modehuset Lanvin.  

Vi har haft tur som fått arbeta med honom, på mer än ett sätt. Hade vi åkt på någon av tuffingarna hade det gått åt skogen – Jonny Johansson, Acne Studios

Lanvin var vid millennieskiftet ett saligt insomnat varumärke som en gång i tiden, märket grundades av Jeanne Lanvin redan 1889, varit ett av de stora franska husen. Under Alber Elbaz nådde det en ny blomningsperiod där huset blev känt för sina moderna cocktailkläninningar där favoritfärgen svart samsades med djupa juvelfärger. Han hyllades ofta som en designer på ”kvinnornas sida”, någon som skapade plagg där kvinnors personlighet lyftes upp, snarare än gjorde dem till objekt för ett manligt öga. Hans arbetade ofta med draperingar i stället för tighta fodral, vilket kvinnliga kunder uppskattade. Bland hans fanbase under hans 14 Lanvin-år fanns således Meryl Streep, Audrey Tatou, Julianne Moore och Beyoncé.

Meryl Streep i guldstass designad av Lanvin på Oscarsgalan 2012. Foto: Broadimage/REX / REX

I Sverige blev Lanvin på alla modemänniskors agenda främst genom det banbrytande denimsamarbetet med Acne Studios 2008, Blue Collection. Acne Studios Jonny Johansson kallade Alber Elbaz för en av modevärldens ”good guys” (”Vi har haft tur som fått arbeta med honom, på mer än ett sätt. Hade vi åkt på någon av tuffingarna hade det gått åt skogen”, sa Jonny till Svenska Dagbladet). Det skulle bli ytterligare ett samarbete med ett svenskt märke – H&M-samarbetet med Lanvin 2010 innehöll tylldrömmar och vackra smycken. 

2010 sjösattes samarbetet mellan Lanvin och H&M där Alber Elbaz, likt Karl Lagerfeld, hade en tydlig roll även i marknadsföringen.

Men än en gång skulle Alber Elbaz få lämna sin tjänst. Tiderna förändrades och Lanvin hade i några säsonger stått aningen still – Instagram hade fått fäste och påverkade modevärlden i en ny riktning – man kan tänka sig att dåvarande ägaren Shaw-Lan Wang manade på Alber om att ta Lanvin till en ny plats som den skräddade Elbaz inte trodde på. Han fick lämna varumärket 2015.

Alber Elbaz gjorde comeback tidigare i år

Därefter blev det tyst om Alber Elbaz i några år. Eller, ja, inte riktigt: Han gjorde lite inhopp här och där – som kostymdesigner för film, han gjorde loafers för Tod’s och lite andra gig. Men det var först i januari i år som han gjorde comeback med en ny egen modesatsning: AZfashion, som enligt Alber Elbaz skulle ägna sig åt ”switchwear”. Kortfattat sades detta betyda basplagg med en hel del tekniska lösningar och material. 

Alber Elbaz gick bort i sviterna av covid-19 den 24 april 2021. Finns änglar så kan vi räkna med att en av dem kommer matcha vingarna med en stor fluga runt halsen, markerade glasögon över näsan och ett varmt leende på läpparna. 

Looker vi minns från röda mattan under Alber Elbaz tid hos Lanvin

Kim Kardashian, med Kanye West, vid en Costume Insititute Gala på MOMA i New York 2014. Foto: Erik Pendzich/REX / TT NYHETSBYRÅN
Gwyneth Paltrow i Cannes 2008. Foto: Matt Baron/BEI/REX / TT NYHETSBYRÅN
Beyoncé Knowles på MTV Video Music Awards 2011. Foto: Broadimage/REX / REX

LÄS ÄVEN Hela historien om Hermès lyxiga Birkin-väska