Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingmar Bergman och Greta Garbo på Pradas visning

När Prada-modellerna tågade ut vid den senaste Milanovisningen var det till en musiksatt svensk dialog mellan Ingmar Bergman och Greta Garbo. Vi blev förstås nyfikna och kontaktade Pradas musikproducent, Frédéric Sanchez. Vad var det vi hörde och varför?

Det är fullsmockat i Pradas egen visningslokal på Via Fogazzaro i Milano. Utanför står hundratals suktande fashionistas som saknar biljett. DV:s Martina Bonnier och de andra minglande gästerna får varsin cocktail och blir sedan anvisade till sina platser. Anteckningsblock, pennor och framför allt kameror och mobiltelefoner plockas fram. Sorlet tystnar. Från en stålkonstruktion skrider modellerna ned på stora ramper. Klackarna klonkar rytmiskt mot metallen. Det är en koncentrerad stämning i lokalen. Men för de få svenskarna på plats störs koncentrationen av något. För vad är det för musik i bakgrunden? Någon talar och sjunger - på svenska!
Majoriteten har ingen aning om vad mannen säger eller vad kvinnan sjunger, men de dras med av den trolska melodislingan och sången på ett främmande språk, samtidigt som de beundrar kläderna modellerna på catwalken bär.
Efter visningen är vi så nyfikna att vi ringer upp Frédéric Sanchez, framstående fransk musikproducent och den som ligger bakom musiken till visningen.
Han har arbetat med ljud och musik som frilans sedan 1988, med ljudinstallationer och med stora modevisningar. Världens största designers ber honom göra musiken till sina visningar, han har bland annat samarbetat med Marc Jacobs, Jean Paul Gaultier och Miuccia Prada.

Det vi hörde var låten Garbo sings från musikalen The Seduction of Ingmar Bergman. Musikalen, som hade världspremiär i Sveriges radio 2009, var ett samarbete mellan Radioteatern och det amerikanska glamrockbandet Sparks. Den gavs också ut på en skiva.
- När jag fick skivan i mina händer för två år sedan blev jag alldeles hänförd, berättar Frédéric Sanchez. Jag har alltid älskat Ingmar Bergman. Och så får jag höra den här fantastiska låten vars sångtext handlar om när Bergman möter Greta Garbo på stranden. Garbo och Bergman i ett, det gick inte att motstå. 

Hör låten "Garbo sings" efter klicket. Läs mer om Frédéric Sanchez i nya numret av DV Mode.

https://youtu.be/QxrEHWh40tw?width=850&height=667&frameborder=0&allowfullscreen=