Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jesper & Mathias

Intervju med styliststjärnan Bea Åkerlund

Bea Åkerlund har stylat storheter som Lady Gaga och Madonna. Hon pryder Anna-Karin Karlssons senaste solglasögonkampanj och nu dyker hon dessutom upp i tv-rutan. Bea Åkerlund kommer nämligen att vara en av jurymedlemmarna i finalen av Project Runway Sverige där endast tre designers återstår i den stora modetävlingen. FIinalen går av stapeln i morgon i tv 3 kl 20.00. Efter klicket kan du läsa Damernas intervju med vår svenska styliststjärna där hon berättar om vad hon söker efter hos en designer, ger sitt bästa stylingtips och avslöjar vad som väntar henne i framtiden.

Av: Lisa Stevik
Foto: Jesper och Mathias, Anton Östlund/TV3Hur känns det att vara jurymedlem i Project Runway Sverige?– Jättebra! Det känns som om jag har något slags ansvar. Jag har varit i businessen i så många år och det är alltid kul att kunna inspirera unga designers på vägen.

Vad letar man efter hos en ny designer?– Jag letar alltid efter någon som jag själv skulle vilja jobba med. Någon som kan utvecklas och som vågar tänka stort, så jag tittar ofta efter någon som jag känner att man skulle kunna skapa saker tillsammans med. Gärna någon som är lite osvensk, det är alltid spännande, man måste våga göra någonting extra. Sedan måste man förstås vara duktig och arbeta hårt, det går inte att slarva för allt sitter i detaljerna.

Hur tycker du att den svenska modescenen ser ut idag?– Jag tycker att svenskt mode är väldigt bra, det har sin egen stämpel. I jämförelse med många andra länder så är vi väldigt moderna i allmänhet, och det gäller alla åldrar. Svenskar är välklädda, de gillar att se bra ut även till vardags. Det gör att man är stolt över att vara svensk, det och att vi producerar väldigt bra mode.   
Vilket är ditt bästa stylingtips?
– Var dig själv! Våga känna efter istället för att bara följa trender för då blir dina plagg snabbt omoderna. Målet borde vara att det man köper ska hålla resten av livet. Det är bättre att köpa en bra jacka per säsong, än fem halvbra jackor. Kvalitet istället för kvantitet helt enkelt.  
Vilka säkra kort tycker du att man ska satsa på?
– Alltid en snygg väska eller ett par snygga skor, det kan sätta en hel look. Du kan gå i jeans och t-shirt men om du har coola skor så kan det inte gå snett.

Vad händer för dig framöver?– Jag håller på med alla möjliga spännande projekt, bland annat en hemsida som ska fungera som en plattform för unga designers från hela världen. Sedan designar jag lite själv också, resultatet av det kommer ni att kunna se under 2013, men det är lite av en hemlis än så länge.