Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Josefin Strid vill utveckla haute couture för killar

Designern Josefin Strid jobbar alltid med starka teman, med koppling till exempelvis film, eller som nu, en konstutställning. För höstens fokuserar hon främst på herrkläder, och drömmer om att utveckla haute couture för män ...

Vad heter höstens kollektion?- Kollektionen heter layers, och som namnet antyder så handlar den mycket om lager. Det är därifrån jag har hämtat mycket av inspirationen. Jag hade redan från början ett lagertänk, något som har varit en röd tråd genom hela processen. 

Vad har du inspirerats av?- Jag har inspirerats mycket av utställning som jag såg på Whitney Museum of American Arts om abstrakt kubism. Denna utställning går igen i min kollektion i from av skarpa linjer, men också hur jag
färgsatte tygerna. Även de lager av färg tilltalade mig, och denna referenspunkt använde jag när jag färgade tyger – och det blev startskottet för arbetet kring den här kollektionen. 

Hur gör du för att inspireras?- Jag reser mycket och det är då jag finner mycket inspiration. Tar då och då en vecka off och åker till en storstad. Då får jag en tankepaus, öppnar alla mina sinnen och kan bli inspirerad. 

Hur går arbetet till med att ta fram kollektionen?- Jag skissar inte så mycket, utan jobbar direkt på tyget. Ritar upp prints på tyget. Det bästa jag vet är när jag står i ateljén, det är färg överallt och bara kör på. Ser vad det blir. Det är en lyxig arbetsprocess. Det är då jag får de där härliga kickarna av att komma framåt och utveckla något i mitt arbete.Hur skulle du själv beskriva kollektionen?- Kollektionen baserad på en tyngre typ av plagg kontra mjuka lätta material. Mycket ytterplagg. Jag har hämtat inspiration från Balenciagas konstruktion under 1950-talet. I "layers" trängs både klänningar och herrockar. Det är i det stora hela en väldigt maskulin och androgyn kollektion. Jag har funderat på ett arbetssätt som kan likna haute couture för killar, och tagit de första stegen att utveckla det.

Vad är nytt för höstens kollektion?- Denna säsong har jag lagt mer fokus på herrplaggen. Jag har provat kreationerna på mig själv, och därefter frågat vad jag själv skulle vilja ha på mig.