Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens bästa läsning

Juletid är lästid. Och här på Damernas.se får du tips om de mest spännande boknyheterna att önska sig, ge bort eller köpa till sig själv. Läs om de bästa bokklapparna efter klicket.

Av: Annika Bergson
Foto: Kristine Wreyford

Så gör jag. Konsten att skrivaBodil Malmsten (Modernista)
Äntligen får man lära sig hur hon får till det. Eller? Underrubriker som Tvätta, stryka, döda! och Helvetet, Mount Everest och flow säger allt. 

Springa med årorCilla Naumann (Albert Bonniers förlag)
De två flickorna Monika och Johanna blir vänner på sommarlovet, den ena bondflicka, den andra läkardotter. Även som vuxna tillbringar de somrarna i det halländska landskapet, nu med sina söner. En Augustprisnominerad bok om moderskap och vänskap.

Dagar i tystnadens historiaMerethe Lindström (Weyler förlag)
Denna lågmälda norska roman om tystnaden mellan ett äldre par fick Nordiska rådets litteraturpris. Mannen tiger om nazisternas förföljelse av familjen när han var ung och kvinnan om ett barn hon lämnat bort för adoption.

Lyckliga i alla sina dagar Nina Björk (Wahlström & Widstrand)
En träffsäker uppgörelse med ekonomism och egoism kan nog behövas i dessa våra stor­konsumerande helgtider. 

Allt ska bli dittArne Sundelin (Alfabeta)
Ännu en bok om Bob Dylan, den här gången i romanform, även om den kallas dokumentärroman. Skildrar Bob Dylans första 30 år, men också hans liv som åldrande musiker.

Sång till den storm som ska kommaPeter Fröberg Idling (Natur & Kultur)
Denna kritikerrosade och Augustpris-nominerade roman om den unge Pol Pot i 1950-talets Kambodja, långt innan terrorn och folkmordet 20 år senare, står högt på önskelistan.

Hästar, män och andra djurNina Lekander (Norstedts)
En ilsken essäroman om bland annat hästens betydelse för människan, om separationer och sexualiteten. Med Nina Lekanders oefterhärmliga snitsiga stil.

MiddagenHerman Koch (Lind &Co)
Två bröder ses på en middag på en tjusig restaurang tillsammans med sina fruar.
De talar om sina barn och fasansfulla hemligheter kommer i dagen. Hur långt kan en förälder gå för att försvara sin son?

Bortom varje rimligt tvivelMalin Persson Giolito (Piratförlaget)
Andra spänningsromanen med advokaten Sophia Weber i huvudrollen. Det handlar om en läkare som dömts till livstids fängelse för mordet på en 15-årig flicka. Sophia Weber upptäcker brister i mordutredningen. Är han oskyldigt dömd? Låter skrämmande aktuellt.

Det dyrbaraLinn Ullmann (Albert Bonniers förlag)
Siris mamma har börjat supa efter många års nykterhet, Jon är otrogen och har litterär skrivkramp och deras dotter är oregerlig. Dessutom har den försvunna barnflickan hittats död. En ny psykologisk thriller att se fram emot. 

SvindlarprästenAleksander Motturi (Norstedts)
Han svindlade alla – kvinnor, direktörer, biskopar. Aleksander Motturi berättar i romanens form om sin pappa, som övergav sin familj för att helt enkelt försvinna och lura skjortan av ett stort antal personer.