Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Jonathan Anderson om AW21-kollektionen mellan JW Anderson och Uniqlo.
Jonathan Anderson om AW21-kollektionen mellan JW Anderson och Uniqlo.
Jonathan Anderson om AW21-kollektionen mellan JW Anderson och Uniqlo.
Jonathan Anderson om AW21-kollektionen mellan JW Anderson och Uniqlo. Foto: Scott Trindle

Jonathan Anderson om nya kollektionen med Uniqlo (som får oss att längta efter julmys i soffan!)

JW Anderson släpper kollektion med Uniqlo, inspirerad av livet på brittiska landsbygden och av Beatrix Potters 100-åriga klassiker Pelle Kanin.

JW Anderson och Uniqlo spinner vidare på det lyckade samarbetet genom att släppa en ny kollektion lagom till juletiderna. För Damernas Värld berättar JW Andersons Jonathan Anderson om kollektionen, ger sin dom för loungekläder och avslöjar plagget som alla borde ha i garderoben.

Grattis till den nya kollektionen! Hur känns det?

– Jag är väldigt glad över den här kollektionen. Under den här tiden på året så blir det väldigt kallt, dystert och mörkt. Jag ville skapa något som man kan bära under dagen men också kura in sig i på kvällen. Jag funderade på hur man kan göra en twist på något som redan är väldigt känt.. Då kom jag tänka på Pelle Kanin, en av de första böckerna jag fick som liten, och hur man lyckats med just detta. Att ta en karaktär ur en barnbok och göra den till en populärkulturell referens. 

Varför just Pelle Kanin?

– Jag tror att vi håller fast mycket i saker och ting i dessa tider och barndomen har blivit viktig för många av oss. Beatrix Potters (författare av Pelle Kanin, reds. anm.) var som framgångsfull, kvinnlig författare radikal för sin tid, och hon vände sig mycket till naturen. Jag tror att det går att applicera väldigt mycket på dagens samhälle. Beatrix Potters sagor får en också att le och det är svårt att inte dras med i dem.

Jonathan Anderson. Foto: Scott Trindle

Du inspirerades även av den brittiska landsbygden.

– Jag är uppväxt på landet och har ett hus på landet nu. För mig är det den ultimata lyxen att kunna ta en promenad på landsbygden, det finns inget bättre. Luften är friskare och det är den enda platsen där jag verkligen kan koppla bort från allt. För mig är landsbygden i det yttersta en eskapism.

För mig är det den ultimata lyxen att kunna ta en promenad på landsbygden, det finns inget bättre.

Kollektionen innehåller mycket loungewear. Betyder det att vi inte är redo att släppa mjukiskläderna än – eller kanske aldrig kommer att bli det?

– Jag har upptäckt när jag reser att alla bär mjukiskläder just nu, alla ser ut som att de just klivit ur sängen. Vi har alla blivit vana med idén på att vara bekväma, så den trenden kommer inte att försvinna.

Berätta om materialen och färgerna.

– Jag ville ha något jordigt och organiskt. Sedan gillade jag idén av att ta den klassiska, rutiga pyjamasen som man bar som barn och göra om den till något man kan bära under dagen som en hellook.

Vilka är kollektionens nyckelplagg?

– Jag älskar fleecetröjor, bär det nästan varje dag. Och även collegetröjan med Benjamin Kanin på, för att den har humor vilket är en nyckel för den här kollektionen. Jag gillar också filten, den är enkel att ta med när man reser vilket jag verkligen gillar.

Humor är en nyckel för den här kollektionen.

Ja, kollektionen innehåller även för första gången inredning. Spännande!

– För mig handlar livet på landet om att hänga mycket i soffan. Så jag kände, varför inte göra en fin filt och kudde?

Nu när du rört inredning, är det något annat nytt element som du är sugen på att addera till nästa kollektion?

– Kanske, man vet aldrig. Jag har alltid älskat att göra strumpor, vi gör inte så mycket av det på på JW Anderson och jag älskar Uniqlos strumpor. Jag är extra förtjust i strumporna i den här kollektionen. Jag tror att när man går in i ett långtidsprojekt som JW Anderson och Uniqlo gjort så handlar det om kontinuitet, varje säsong vill du testa lite nya saker. Med Uniqlo handlar det om en långsammare evolution snarare än radikala förändringar inför varje kollektion. Jag gillar idén av att arbeta sig in i plagg. Jag tror att kunder uppskattar att de bygger på ett lager när de köper från kollektionen. Det rutmönstret som vi har i den här kollektionen refererar till exempel tillbaka till den första kollektionens rutmönster. 

Om du skulle dela ett tidlöst stiltips med Damernas Värld-läsarna, vad vore det?

– Köp en marinblå tröja!

JW Anderson x Uniqlo släpps den 25 november i utvalda butiker och på Uniqlos hemsida. 

Se ett urval av plaggen från JW Anderson x Uniqlo AW21 här!