Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ariana DeBose, Kate Middleton och Rachel Zegler är några av kändisarna som stöttar Ukraina genom att klä sig i landets färger.Ariana DeBose, Kate Middleton och Rachel Zegler är några av kändisarna som stöttar Ukraina genom att klä sig i landets färger.Ariana DeBose, Kate Middleton och Rachel Zegler är några av kändisarna som stöttar Ukraina genom att klä sig i landets färger.
Ariana DeBose, Kate Middleton och Rachel Zegler är några av kändisarna som stöttar Ukraina genom att klä sig i landets färger. Foto: News Licensing / MEGA / TT, James Whatling / MEGA / TT NYHETSBYRÅN, JSML / TT NYHETSBYRÅN

Kändisarna som backar Ukraina – med mode

Aldrig har så många burit blågult som nu – för att visa att de står bakom Ukraina och stöttar landet efter Rysslands brutala invasion. Politiker, skådisar, modeller och kungligheter visar sitt stöd och flaggar för Ukraina med sin stil. 

Ariana DeBose och Rachel Zegler bildade Ukrainas flagga

Tillsammans skapade Ariana DeBose och Rachel Zegler Ukrainas flagga på BAFTA-galan.Tillsammans skapade Ariana DeBose och Rachel Zegler Ukrainas flagga på BAFTA-galan.Tillsammans skapade Ariana DeBose och Rachel Zegler Ukrainas flagga på BAFTA-galan.
Tillsammans skapade Ariana DeBose och Rachel Zegler Ukrainas flagga på BAFTA-galan. Foto: News Licensing / MEGA / TT, JSML / TT

Skådespelarna och West side story-stjärnorna Ariana DeBose och Rachel Zegler passade på att ta politisk ställning genom att tillsammans återskapa Ukrainas blågula flagga med sina galaklänningar på BAFTA-galan (British Academy of Film and Television Arts). 

– Tillsammans står vi två med Ukraina, vi speglar det med färg, sa DeBose till medierna på plats.

Bella Hadid donerade sin lön – i blågult

https://www.instagram.com/p/Ca5AF8cO8oD/?hidecaption=true

Modellen Bella Hadid har precis som sin syster Gigi Hadid valt att donera hela sin inkomst från Fashion week till Ukraina. I ett inlägg på Instagram berättar hon, iförd blågult, om sina känslor för det pågående kriget:

”Att se mina ukrainska vänner och kollegor jobba hårt här i Europa, så nära men samtidigt så långt ifrån sina familjer/vänner/hem i Ukraina – som upplever en av många brutala ockupationer och invasioner som just nu pågår i världen – är en väldigt emotionell och ödmjukande upplevelse för mig […] Att höra deras berättelser och se deras känslor med egna öron och ögon är fruktansvärt och jag stöttar dem helhjärtat. Jag står med varje person som blivit påverkad av det här kriget och de oskyldiga människor vars liv förändrats för alltid av 'maktens' händer”, skriver hon.

Kate Middleton supportade Ukraina med Alexander McQueen-outfit

När Kate Middleton besökte ett Ukrainskt kulturcentrum bar hon landets färger.När Kate Middleton besökte ett Ukrainskt kulturcentrum bar hon landets färger.När Kate Middleton besökte ett Ukrainskt kulturcentrum bar hon landets färger.
När Kate Middleton besökte ett Ukrainskt kulturcentrum bar hon landets färger. Foto: James Whatling / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, har flera gånger på subtila sätt visat sitt stöd för Ukraina med smycken och kläder. När hon och prins William besökte ett ukrainskt kulturcenter i London bar de båda pins med Ukrainas flagga. Kate hade valt att fästa sin på en matchande blå tröja från Alexander McQueen, som för att understryka sitt stöd för det attackerade landet.

Jill Biden stöttar Ukraina med broderade solrosor

Jill Biden har integrerat solrosen i sin stil – Ukrainas nationalblomma och symbolen för motståndet mot Rysslands ockupation.Jill Biden har integrerat solrosen i sin stil – Ukrainas nationalblomma och symbolen för motståndet mot Rysslands ockupation.Jill Biden har integrerat solrosen i sin stil – Ukrainas nationalblomma och symbolen för motståndet mot Rysslands ockupation.
Jill Biden har integrerat solrosen i sin stil – Ukrainas nationalblomma och symbolen för motståndet mot Rysslands ockupation. Foto: Chris Kleponis/POOL / TT, Win McNamee - Pool via CNP / MEGA / TT

Amerikas första dam Jill Biden har vid flera tillfällen visat aktivt stöd för Ukrainas sak. Första gången var vid maken, president Joe Bidens, tal till nationen där han berömde Ukrainas tapperhet och beskrev USA:s ståndpunkt i konflikten. 

Många deltagare vid talet bar blått och gult för att visa sin solidaritet med det ukrainska folket, och Jill Biden passade på att ta det ytterligare ett steg – genom en diskret detalj på sina kläder. Längst ner på ärmen på hennes blå klänning fanns nämligen en broderad solros. Solrosen är inte bara Ukrainas nationalblomma, utan har även blivit en symbol för motståndet mot den ryska invasionen. Senare har hon också burit munskydd med en broderad solros.

Politikernas modeval blir allt viktigare, vilket Damernas Värld skrivit om tidigare, och är ett effektivt sätt att ta ställning och visa solidaritet i viktiga frågor.

Drottning Maxima mötte flyktingar i blågult 

Drottning Maxima av Nederländerna besöker ett centrum för flyktingmottagande i Amsterdam – iförd Ukrainas färger.Drottning Maxima av Nederländerna besöker ett centrum för flyktingmottagande i Amsterdam – iförd Ukrainas färger.Drottning Maxima av Nederländerna besöker ett centrum för flyktingmottagande i Amsterdam – iförd Ukrainas färger.
Drottning Maxima av Nederländerna besöker ett centrum för flyktingmottagande i Amsterdam – iförd Ukrainas färger. Foto: Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Kate Middleton är inte den enda kungligheten i Europa som flaggar för Ukraina med sin klädsel. När drottning Maxima av Nederländerna besökte ett centrum för flyktingmottagande i Amsterdam bar hon gul byxdress och blå kappa, tillsammans med en handväska i samma färger. 

Alla flyktingar från Ukraina får resa gratis inom Nederländerna, och i Amsterdam fick Maxima träffa ett antal av dem och ta del av deras berättelser från det krigsdrabbade landet och livet på flykt.

Caitriona Balfe bar solros som accessoar

Skådespelaren Caitriona Balfe (Outlander) visade sitt stöd för Ukraina med en solros som accessoar på HCA-galan.Skådespelaren Caitriona Balfe (Outlander) visade sitt stöd för Ukraina med en solros som accessoar på HCA-galan.Skådespelaren Caitriona Balfe (Outlander) visade sitt stöd för Ukraina med en solros som accessoar på HCA-galan.
Skådespelaren Caitriona Balfe (Outlander) visade sitt stöd för Ukraina med en solros som accessoar på HCA-galan. Foto: Sipa USA / TT NYHETSBYRÅN

Irländska skådespelaren Caitriona Balfe, Känd från Outlander, kom till HCA-galan (Hollywood Critics Association awards) i en klänning designad av landsmaninnan Simone Rocha. Till den bar hon klackar från Jimmy Choo, en svart handväska med glittrande kristaller – och en ensam solros som sände sin tydliga signal om stjärnans stöd till Ukrainas utsatta folk.

LÄS MER: Hjälp Ukraina i samarbete med Röda korset: Swisha till 123 097 36 44 

LÄS MER: Monika Kichau om kriget i Ukraina: ”Jag skäms och jag är rädd”