Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sara Biderman är stylist och klär några av Sveriges största kändisar.Sara Biderman är stylist och klär några av Sveriges största kändisar.Sara Biderman är stylist och klär några av Sveriges största kändisar.
Sara Biderman är stylist och klär några av Sveriges största kändisar. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Kändisarnas favoritstylist Sara Biderman: ”Jag är en jäkel på att hålla hemligheter!”

Sara Biderman klär några av de största namnen ur kändis- och tv-världen – och är själv känd för sin snygga och välklädda stil. För Damernas Värld berättar hon om sin eget sätt att klä sig, och hur hon arbetar med sina kända klienter. 

Sara Biderman om … sig själv

Vad gör du när du inte arbetar, finns det något du älskar att göra?

– Just nu ägnar jag mest tid med min lilla ettåring. Och hennes pappa så klart! Men innan jag blev småbarnsmamma hade jag en massa hobbys. Jag älskar att piffa hemma. Jag är intresserad av inredning, men det är just själva piffandet som jag finner rofyllt. Det kan vara att bädda sängen fint, sätta ihop en blombukett eller kombinera ihop ett nytt stilleben på sovrumsskänken. Jag är också besatt av porslin, till min sambos förtret, så jag spenderar många timmar i månaden i vintagebutiker. En annan, nyfunnen hobby är faktiskt bakning, men det är jag inte så bra på ännu. Jag tror mest att jag behövde hitta ett användningsområde för min porslinssamling, haha. Jag ska heller inte sticka under stol med att jag tycker om att bo på hotell och testa nya restauranger. Och ridningen ska jag ta upp igen så fort tid ges.

SARA BIDERMAN

GÖR Stylist, designer och influencer 

ÅLDER 31

BOR Vasastan i Stockholm

FAMILJ Sambon Danijel och dottern Bonnie

När är du som lyckligast? 

– När jag och min sambo Danijel reser utomlands. Och klockan sju varje morgon när Bonnie väcker mig med en stor puss. Eller på dansgolvet! 

När jag var yngre älskade jag att träna, men nu tycker jag det är ganska tråkigt faktiskt

Var är du uppväxt? 

– På en hästgård utanför Eskilstuna.

Klänning och kappa från Baum und Pferdgarten, örhängena är vintage.Klänning och kappa från Baum und Pferdgarten, örhängena är vintage.Klänning och kappa från Baum und Pferdgarten, örhängena är vintage.
Klänning och kappa från Baum und Pferdgarten, örhängena är vintage. Foto: WERONIKA BELA

Hur beskriver du dig själv som person? 

– En känslomänniska till tusen! Mjuk men hård. Glad, social, medmänsklig, dominant, eldig och sanslöst impulsiv. Jag gillar livets kontraster och kan uppskatta att grilla korvbröd i skogen lika mycket som en femrätters i Paris.

Hur håller du dig i form fysiskt och mentalt?

– Jag har i flera år tränat med en tjej som heter Fannie Redman, som är sanslöst duktig på att anpassa träningen utefter dagsform. Just nu tränar jag två gånger i veckan, optimalt hade varit tre pass. När jag var yngre älskade jag att träna, men nu tycker jag det är ganska tråkigt faktiskt. Jag gör det mest för att jag mår så satans bra psykiskt utav det. I övrigt är jag ganska dålig på att ta hand om knoppen så det är ett personligt mål jag har – att börja lyssna mer inåt. Kanske börja jobba med andningen, meditera eller hitta en syssla som rensar tankarna.

Om du var ett klädesplagg  – vad skulle det vara? 

– En beige trenchcoat!

SARA BIDERMANS 8 KÖPTIPS FÖR HÖSTEN

1. MILITÄRJACKA. Bär den över feminina plagg för konstrasten.

2. RÖDA PUMPS. Livar upp det mesta, bär dem gärna till i övrigt helsvart. 

3. BLOMMIG DOFT. Alltid sugen på det, och gärna på våren. 

4. CUT OUTS. Supertrendigt, sofistikerat sexigt med edge. 

5. OVERSIZE-KAVAJEN. Bär den helst hängandes över axlarna och den fungerar lika bra över den lilla svarta som till byxor och topp. 

6. POUCH CLUTH. Bottega Venetas zebrarandiga blir förhoppningsvis mitt nästa köp. 

7. GULDKEDJOR. Livar upp vilken outfit som helst och känns helrätt denna höst. 

8.  KNÄHÖGA STÖVLAR. Mina bästa vänner så här års. Det bästa sättet att få användning för sina klänningar och kjolar vintertid. 

Sara Biderman om … sitt arbete 

Vad är det roligaste med ditt arbete som stylist?

– Att ingen dag är den andra lik och att man får möta så otroligt många människor i en bransch full av starka karaktärer.

Topp från H&M, kjol från Nathalie Schuterman, skor från & Other Stories, väska från Atp Atelier och örhängen från Balenciaga/Nathalie Shuterman.Topp från H&M, kjol från Nathalie Schuterman, skor från & Other Stories, väska från Atp Atelier och örhängen från Balenciaga/Nathalie Shuterman.Topp från H&M, kjol från Nathalie Schuterman, skor från & Other Stories, väska från Atp Atelier och örhängen från Balenciaga/Nathalie Shuterman.
Topp från H&M, kjol från Nathalie Schuterman, skor från & Other Stories, väska från Atp Atelier och örhängen från Balenciaga/Nathalie Shuterman. Foto: WERONIKA BELA

LÄS ÄVEN Kändisstylisten Sara Bidermans 8 stilråd som gör dig stjärnsnygg

Du arbetar med att styla kändisar – hur kom du in på det? 

– Det började med en kvällskurs som hette Helene Falks Stylistutbildning, som då var den första renodlade stylistutbildningen i Sverige. Helene Falk själv jobbade som inredare och stylist, så efter mycket slit och vilja lyckades jag bli erbjuden en tjänst som hennes assistent. Efter ungefär ett år började det trilla in egna jobb. 

Jag har en extrem tillit till min egen känsla för stil, vilket har tagit mig långt.

Vilka egenskaper har du som gör att du passar för ditt arbete? 

– Jag har en extrem tillit till min egen känsla för stil, vilket har tagit mig långt. Jag är sällan orolig för vad folk ska tycka om mina jobb utan försöker alltid utgå ifrån vad jag själv tycker är snyggt. Det underlättar väldigt i det här yrket då man jobbar så nära människor. Profilerna känner sig trygga i det och kan i stället fokusera på sin ”uppgift”. Sen är jag är riktig socialkameleont, inte rutinstyrd för fem öre, en perfektionist ut i fingerspetsarna och en jäkel på att hålla hemligheter! 

Kavaj från Acne Studios, byxor från Baum Und Pferdgarten och skor från Zara.Kavaj från Acne Studios, byxor från Baum Und Pferdgarten och skor från Zara.Kavaj från Acne Studios, byxor från Baum Und Pferdgarten och skor från Zara.
Kavaj från Acne Studios, byxor från Baum Und Pferdgarten och skor från Zara. Foto: WERONIKA BELA

Ge oss namn på några av de kända människor du arbetar med? 

Renée Nyberg, Tilde de Paula, Jessica Almenäs, Marie Serneholt, Margaux Dietz, Ebba Busch Thor, Cissi Forss med flera.

Vilka av dina klienter ligger närmast din egen stil? 

Petra Tungården. Hon är i och för sig min bästa vän, men jag har även stylat henne vid ett tillfälle och vi har så himla lik smak! Vi gillar båda att klä oss utefter kvinnokroppen.

Du skapar även egna kläder – berätta om det? 

 –Ja precis, jag designar kläder och smycken för andra, redan befintliga, varumärken. Lite som en gästdesigner kan man säga. Hittills har jag gjort tre stora designsamarbeten och alla har gått otroligt bra. Mitt senaste i ledet för Bread & Boxer har gått så pass bra att kollektionen nu är en del av deras bassortiment, och jag har tagit över designen av deras damkläder helt. Superkul! Det är ju fördelen med att ha jobbat med många olika personer och kroppsformer - att man vet vad som efterfrågas. Jag kan faktiskt avslöja att jag har två nya designsamarbeten coming up under 2021, så håll utkik!

Var ligger utmaningen i att få ”uppklädda” kläder, som långklänningar, att kännas moderna?

– Personligen är jag ju generellt väldigt förtjust i klassiska plagg, så jag tycker ofta det krävs ganska lite för att få en långklänning att kännas ”inne”. Man kanske plockar upp höstens trendfärg, använder sig av en ballongärm eller klär knapparna i ryggen. Jag tror egentligen mest att det handlar om att skapa en helhetslook. En klänning kan se ut på hundra olika sätt beroende på hur man stylar den. Så när jag gör en galalook till exempel så sätter jag ihop varenda liten detalj - smycken, väska, vilken frisyr de ska ha och hur de ska sminkas, naglar och så vidare. All about the details.

B-halsband från Craving for Jewellery, och halsbandet med hjärtberlocken är arvegods från Saras mamma.B-halsband från Craving for Jewellery, och halsbandet med hjärtberlocken är arvegods från Saras mamma.B-halsband från Craving for Jewellery, och halsbandet med hjärtberlocken är arvegods från Saras mamma.
B-halsband från Craving for Jewellery, och halsbandet med hjärtberlocken är arvegods från Saras mamma. Foto: WERONIKA BELA

Är kändisar lika om sig och kring sig kring kläder som vanliga människor? 

– Ja, ibland värre, haha!

Det slutade med ett klädbyte mitt i en reklampaus för att bespara tittarna från troschocken.

Finns det någon rolig historia kopplat till ditt jobb som du vill dela med dig av?

– Jag hag har ju världens sämsta minne, men under en livesändning av Let´s Dance klippte jag strax innan sändning av klänningen på Jessica Almenäs, för att den var så lång att hon snubblade på den. Problemet var att under programmets gång så började klänningen fransa upp sig, och blev bara kortare och kortare. Så det slutade med ett klädbyte mitt i en reklampaus för att bespara tittarna från troschocken. En annan gång när jag jobbade med Nikki Amini i Idol, blev hennes klänning stulen under natten, och vi var tvungna att akut lösa en ny outfit.

Vilken svensk designer arbetar du bäst ihop med? 

Ida Lanto, utan tvekan!

Vilka tre outfits är du mest nöjd med?

– Tilde de Paulas ljusgula dröm i Let´s Dance, Margaux Dietz bröllopsjumpsuit och Ebba Busch Thors guldblåsa till Elle-galan 2020.

Sara Biderman om … sin stil

När och hur fann du din stil? 

– Förhållandevis sent ändå skulle jag säga. Säkert för bara några år sedan, när jag slutade klä mig för andra. Men jag känner fortfarande ibland att man ”tappar bort sig själv” stilmässigt för man inspireras ifrån så många håll hela tiden, att det är en konst att försöka sålla och välja vad som faktiskt är ”du”. Det är ofta jag får påminna mig själv om att ”den där är svinsnygg på honom eller henne, men det är inte din stil”.

Är femininitet viktigt för dig? 

– Det är en komplex fråga. Vad är egentligen feminint? Jag har min bild av det, jag gillar klassiska kvinnliga attribut, men jag tror det finns lika många associationer till vad som är feminint som det finns människor.

Kostym med strass från Aeryne Paris och väska By Far.Kostym med strass från Aeryne Paris och väska By Far.Kostym med strass från Aeryne Paris och väska By Far.
Kostym med strass från Aeryne Paris och väska By Far. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur har din stil förändrats med åren? 

– Drastiskt! Och tur är väl det haha. Jag har experimenterat loss genom åren och hakat på alldeles för många trender och stilar. Jag har rockat alltifrån rn’b queen-looken till ”intellektuella Isabella”. En gång så pillade jag till exempel ut glaset ur min tvillingbrors solglasögon och gick med bara bågarna till skolan för jag ville se smart ut. Till och med läraren trodde att jag hade klätt ut mig!

Jag tänker att jag ska bli supergammal och ha coolare stil än alla ungtuppar, haha!

Var tycker du utmaningen ligger i att åldras med sin garderob? 

– Jag tror tricket är att klä sig utefter sin kropp. Och eftersom att kroppen ändrar sig med åren så hänger liksom garderoben med per automatik. Det lyxiga med att bli äldre är att plaggen du köper ofta får en lite längre livstid, man är ju inte lika föränderlig i sin stil som när man var yngre. Om jag tittar i min garderob nu till exempel så kan jag ändå se mig själv bära en hel del av plaggen när jag är 90 år. För ja, jag tänker att jag ska bli supergammal och ha coolare stil än alla ungtuppar, haha. Det kommer vara den perfekta sysselsättningen som pensionär – att sätta ihop sylvassa looks och ha modevisning på väg till och från kvarterets mysigaste kafé. 

Vilket är det plagg du älskat mest genom åren? 

– Min mammas gamla kamelfärgade ullkappa. Ankellång och med markerade axlar. Den kan jag aldrig se mig mätt på.

LÄS ÄVEN Historien bakom Max Maras 101801-kappa – en tidlös ikon

Vilka är dina favoritmärken? 

– Sandro Paris och Acne Studios. Jag älskar iögonfallande plagg som ”tar plats”.

Hur ser en typisk vardagsoutfit ut för dig?

– Den här hösten skulle jag säga ett par svarta grova kängor, jeans eller mörka byxor och en rutig overshirt.

Och hur ser du ut när du går på fest?

– Nästan uteslutande så bär jag byxor. Det kan vara en kostym, en byxdress eller ett par utställda byxor och en cropped topp. Ju dansvänligare desto bättre.

Väska från By far/ Nathalie Shuterman, skor från Atp Atelier, halsband från Oscar de la Renta/Nathalie Schuterman.Väska från By far/ Nathalie Shuterman, skor från Atp Atelier, halsband från Oscar de la Renta/Nathalie Schuterman.Väska från By far/ Nathalie Shuterman, skor från Atp Atelier, halsband från Oscar de la Renta/Nathalie Schuterman.
Väska från By far/ Nathalie Shuterman, skor från Atp Atelier, halsband från Oscar de la Renta/Nathalie Schuterman. Foto: WERONIKA BELA

Vilken person tycker du är inspirerande stilmässigt?

Elsa Hosk

LÄS ÄVEN Modellen Elsa Hosk om sin träningsrutin, budgetfavoriter och skönhetsrutin

Finns det någon typ av plagg eller form som du älskar rent visuellt men som du insett inte passar dig?  

–Spagettiband är något som jag aldrig har känt mig bekväm i. Säkert för att det är snyggast att bära utan behå och jag föredrar att få lite support. Så i stället brukar jag sätta en polotröja, en t-shirt med puffärm eller en skjorta under ett linne med spagettiaxelband. Ett hett tips!

Vad är din stilsignatur?

– Jag är en riktig sucker för att bära flera små guldsmycken och det är ytterst sällan ni ser mig utan mina glimrande vänner.

Vad känner du dig snyggast i?

– En riktig power-jumpsuit med utsvängda ben och ett par klackar under. 

Jumpsuit från Stand Studio, örhängen från Balenciaga/ Nathalie Shuterman.Jumpsuit från Stand Studio, örhängen från Balenciaga/ Nathalie Shuterman.Jumpsuit från Stand Studio, örhängen från Balenciaga/ Nathalie Shuterman.
Jumpsuit från Stand Studio, örhängen från Balenciaga/ Nathalie Shuterman. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

På vilka sätt tänker du på att konsumera hållbart i fråga om mode? 

– Jag försöker att låna in mycket kläder till mina stylingjobb och till mig själv, det är en fördel när man jobbar som stylist. Och när jag väl köper något så är jag väldigt noga med nuförtiden att jag ska kunna bära det och tycka om det i många år framöver. När jag handlar på rea så försöker jag alltid tänka att jag hade kunnat betala fullt pris för den. En annan bra grej som jag och mina vänner brukar göra är att låna kläder och väskor av varandra. Det är helt perfekt! Snällt mot plånboken, klimatsmart och ger större variation i vardagsgarderoben. Sen gillar jag ju vintage också.

Jag älskar iögonfallande plagg som ’tar plats’.

Hur tänker du kring skor? 

– Jag har århundradets problemfötter så jag har faktiskt väldigt svårt att hitta skor. Det är en sån där stilsorg jag har, att jag inte får bära alla vackra skor som görs. Så i mitt fall handlar skorna bara om bekvämlighet. Comfy first!

Hur ofta shoppar du? 

– Till jobb - varannan dag. Till mig själv - några gånger i månaden.

Klänning från Stine Goya/Wakakuu, väska från By far/ Nathalie Shuterman och ring från LWL Jewelry.Klänning från Stine Goya/Wakakuu, väska från By far/ Nathalie Shuterman och ring från LWL Jewelry.Klänning från Stine Goya/Wakakuu, väska från By far/ Nathalie Shuterman och ring från LWL Jewelry.
Klänning från Stine Goya/Wakakuu, väska från By far/ Nathalie Shuterman och ring från LWL Jewelry. Foto: WERONIKA BELA

Hur viktigt är beauty för din stil? 

– Jag är extremt ointresserad av beauty när det kommer till mig själv, men älskar att använda mig av det för att förstärka helheten när jag stylar. Men jag skulle säga att mitt hår är lite av min signatur, så rent visuellt så tror jag det har ganska stor betydelse för min ”look”.

LÄS ÄVEN Modechefen ”Så stylar jag jeans bekvämt och elegant”