Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Getty Images/The LIFE Picture Collect

Evig stil med endast 50 plagg – så skapar du en kapselgarderob

Kapselgarderoben gör det enklare, snabbare och roligare att klä sig. Här är Damernas Värld och modeproffsens bästa tips på hur du skapar en optimal sådan. Scrolla ned för att komma till listan på 14 bra plagg att investera i för att bygga din kapselgarderob. 

Lauren Hutton.Lauren Hutton.Lauren Hutton.
Lauren Hutton. Foto: Getty Images/The LIFE Picture Collect

En kapselgarderob är en slags utvecklad basgarderob och ska innehålla plagg som går väl ihop med varandra, och som får dig att känna dig bekväm och snygg varje dag. Tanken är att hålla dig till ett fåtal plagg som är eviga i sin stil, men som man kan sätta ihop den ena snygga outfiten efter den andra med. En välorganiserad kapselgarderob ger dig bättre kontroll över din stil och mindre beslutsångest, men bidrar också till ett mer hållbart köpbeteende. 

Kapselgarderob – innehåll

1. Så får du till en kapselgarderob – 6 steg

2. Bra tips att komma ihåg

3. Vilka plagg ska man ha i kapselgarderoben?

4. Experternas råd

Vem passar kapselgarderoben för?
Kapselgarderoben passar för alla. Den är ämnad att förenkla din vardag och göra dig nöjd med din garderob. Vill du hellre lägga tio sekunder på att välja kläder på morgonen än tio minuter? Eller vill du ha en garderob där du vet att du alltid kan hitta något som passar? Läs då vidare.

Så får du till en kapselgarderob – 6 enkla steg

Dags att sätta igång med att hitta just din stil och din kapselgarderob! Den måste inte bestå av vita skjortor och raka jeans. Trivs du bäst i mönstrade klänningar är det dessa du ska spara till din kapselgarderob.Dags att sätta igång med att hitta just din stil och din kapselgarderob! Den måste inte bestå av vita skjortor och raka jeans. Trivs du bäst i mönstrade klänningar är det dessa du ska spara till din kapselgarderob.Dags att sätta igång med att hitta just din stil och din kapselgarderob! Den måste inte bestå av vita skjortor och raka jeans. Trivs du bäst i mönstrade klänningar är det dessa du ska spara till din kapselgarderob.
Dags att sätta igång med att hitta just din stil och din kapselgarderob! Den måste inte bestå av vita skjortor och raka jeans. Trivs du bäst i mönstrade klänningar är det dessa du ska spara till din kapselgarderob. Foto: Jason Lloyd-Evans

1. Håll dig till 50 plagg

För de flesta av oss är överfulla garderober ett resultat av inlärda beteenden. Vi tror att överflöd är bra och känner ett behov av att samla på oss så mycket som det bara går. Första steget i att skapa den optimala kapselgarderoben är att uppmärksamma och acceptera att du lever i ett överflöd. Lägg fram alla kläder framför dig. Målet är nu att få ned antalet plagg till ungefär 50 stycken. Siffran är inte huggen i sten, det kan lika gärna vara 35 eller 48 plagg, men håll dig gärna till max 50. Visst låter det galet? Ja, kanske. Men idén med kapselgarderoben är att inte ha för många valmöjligheter, vilket ger ro och överblick. Tro oss!

LÄS MER: 14 plagg att investera i för en komplett basgarderob (steg för steg!) 

2. Hitta din stil (så gör du)

Låt dig inte hindras av tron att du måste vara ett modeproffs för att lyckas med din kapselgarderob – det stämmer nämligen inte. Det enda som krävs är att du försöker hitta din stil, och med stil menar vi de kläder du trivs bäst i. Gå igenom plaggen du har framför dig; vad är anledningen till att du aldrig använder de där jeansen eller blusen du köpte i alla hast inför en utekväll i vintras. Målet är att ta fram en garderob med få plagg som du alltid känner dig snygg i. 

3. Prova allt av intresse (och testa galgtricket)

När du bestämt dig för vad du trivs i och inte är det dags att börja prova. En tidigare favorit kan plötsligt kännas helt fel medan du inser att något du inte gett en chans tidigare sitter perfekt. Plaggen som får stanna bör vara bekväma och av bra kvalitet – att de får dig att känna dig fin och höjer ditt självförtroende är av största vikt. När du väl känner dig helt säker på vad som får stanna och inte, är det dags att rensa, rensa, rensa. För de plagg som du är osäker på kan du använda galgtricket. Häng alla kläder med kroken utåt, när du använt ett plagg och hänger in det igen, så hänger du kroken inåt. Efter en tid ser du vilka plagg du använt, och vilka som bara hängt i gareroben.

4. Sortera efter säsong

Nu har du förhoppningsvis ett trevligt utbud av snygga favoritkläder framför dig. Se då till att sortera dessa efter säsong. Försök att även här reflektera över din nyfunna stil och bestäm dig för vad du tror att du kommer trivas i, samt behöva inför de kommande årens alla årstider. Sortera plaggen i olika högar så att det blir tydligt vilka som hör till vilken säsong. De högar som inte är aktuella för tillfället kan du lägga undan tills vidare. 

5. Reflektera över nyckelplaggen

Du har nu lyckats skapa en bra grund till din nya kapselgarderob, men förmodligen är den inte helt perfekt ännu. Under din rensning har du kanske upptäckt att vissa nyckelplagg saknas, i så fall är det dags att göra en lista på vad som behövs införskaffas och glöm nu inte bort säsongerna. Vissa plagg måste du förmodligen vänta med. Spara därför listan och återkom till den några gånger under året. 

Beige kavaj med tillhörande kostymbyxor är en klassiker som går hem hos de flesta.Beige kavaj med tillhörande kostymbyxor är en klassiker som går hem hos de flesta.Beige kavaj med tillhörande kostymbyxor är en klassiker som går hem hos de flesta.
Beige kavaj med tillhörande kostymbyxor är en klassiker som går hem hos de flesta. Foto: Jason Lloyd-Evans

6. Fortsätt vara konsekvent 

Grattis! Din kapselgarderob är klar. Se nu till att fortsätta vara konsekvent. Om ett nytt plagg kommer in, gå då igenom din garderob och se om där finns något du kan göra dig av med. Kapselgarderoben kommer hjälpa dig att faktiskt begränsa dina inköp men om du hittar ett otroligt plagg du inte kan vara utan, köp det! Undvik impulsköp och försök att införskaffa dig sådant som du tycker går att matcha till minst fem andra plagg i din garderob.  

Om ett nytt plagg kommer in, gå då igenom din garderob och se om där finns något du kan göra dig av med.

Bra tips att komma ihåg...

...Sälja eller skänka 

Släng aldrig de plagg du bestämmer dig för att göra dig av med, åtminstone inte dem som du tror att någon annan kan ha glädje av efter dig. Sälj eller skänk istället plaggen.  Att kläder får längre livslängd både i din egen men också i andras garderob är viktigt både för oss människor och vår jord. 

LÄS ÄVEN: Bli mästarinna på basgarderoben – stilknep att lära av experten Sarah Harris 

… Shoppa rätt 

Inhandla dina plagg hos varumärken som reflekterar över hållbarhet i sin produktion och som tillverkar plagg med bra kvalité och shoppa gärna second hand och vintage. 

… Accessoarer kan göra en hel outfit

Gå igenom din accessoarsamling och behåll enbart det som du kan matcha med flera olika outfits och gör en lista om något nytt behöver införskaffas. De rätta accessoarerna kan göra en hel outfit så var noga med att se ut och införskaffa dig en stabil samling. 

… Göra en plan 

Det kan vara bra att göra en tydlig plan för hur du ska gå tillväga, både i resningsprocessen med också inför inhandlingen de plagg och accessoarer som fattas. Skriv in i kalendern när du ska gå igenom din vinter- eller vårgarderob och planera in en dag där du lägger upp alla plagg du planerat att sälja på Tradera. Gör listor på sådant du måste införskaffas och planera in en dag där du får gå ner på stan och köpa dig de där skorna du drömt om så länge. 

Vilka plagg ska man ha i en kapselgarderob?

Vilka 50 plagg du väljer är upp till dig. Vi alla har olika stil, och vissa trivs bättre i att bara bära klänningar, medan andra dyrkar jeans. Följ alla steg ovan så kommer du att komma fram till vilka plagg som är rätt för just dig. Men i generella drag kan de flesta glädjas av att ha dessa plagg i kapselgareroben:

Ett par blå jeans bör finnas med i en kapselgarderob 

Hållbara jeans från Kappahl.Hållbara jeans från Kappahl.Hållbara jeans från Kappahl.
Hållbara jeans från Kappahl.

Bra basplagg till din kapselgarderob: ett par blåa jeans. Vi lovar att de aldrig kommer att bli omoderna om du håller dig till en klassisk rak silhuett. Hållbara jeans från Kappahl.  Mer info och köp här (länk till Kappahl.)  

En svart klänning har sin plats i din kapselgarderob 

Svart klänning från Ralph Lauren.Svart klänning från Ralph Lauren.Svart klänning från Ralph Lauren.
Svart klänning från Ralph Lauren.

Den lilla svarta bör alltid ha en plats i kapselgarderoben! Särskilt en som du kan matcha med flera andra plagg i listan, tex den stickade tröjan eller kavajen. Enkel svart klänning i figurnära modell från Ralph Lauren. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

Ett par dressade kostymbyxor - svarta eller beige 

Dressad byxa från Filippa K.Dressad byxa från Filippa K.Dressad byxa från Filippa K.
Dressad byxa från Filippa K.

Ett par dressade kostymbyxor behöver inte alltid vara svarta. Under våren kan det vara extra snyggt med ett par ljusa byxor som du kan matcha med stickat, skjorta eller enkelt t-shirt. Kostymbyxor från Filippa K, Cindy trouser i nyansen soft beige. Mer info och köp här (länk till Filippa K).   

Satsa på en stickad tröja i hållbart material 

Stickad tröja från Gestuz.Stickad tröja från Gestuz.Stickad tröja från Gestuz.
Stickad tröja från Gestuz.

En stickad tröja i bra och hållbart material som tex ull är alltid bra att ha i garderoben. Para ihop den med en snyggare kjol, jeans eller kostymbyxorna! Ljusgrön stickad tröja i ull- och mohairmix från Gestuz. Mer info och köp här (länk till Wakakuu.)    

En kapselgarderob bör innefattas av en vit skjorta 

Vit skjorta från Mq Marquet.Vit skjorta från Mq Marquet.Vit skjorta från Mq Marquet.
Vit skjorta från Mq Marquet.

Kan det bli fel med en vit skjorta till jeans? Eller till ett par dressade kostymbyxor eller kavaj? Nej, just det! Klassisk vit skjorta från Stockh Lm och Mq Marquet, Taylor basic shirt. Mer info och köp här (länk till Mq Marquet)

En vit t-shirt bör också finnas med 

Ekologisk vit t-shirt.Ekologisk vit t-shirt.Ekologisk vit t-shirt.
Ekologisk vit t-shirt.

En vit t-shirt är också tidlös i garderoben och passar till det mesta. Den kan sticka fram under uppknäppt skjorta eller så har du den till en grå eller beige kavaj. Hållbart tillverkad T-shirt från Midby. Läs mer och köp här (länk till Midby).  

En mönstrad kjol är bra att ha i kapselgarderoben 

Leopardmönstrad kjol från Kappahl.Leopardmönstrad kjol från Kappahl.Leopardmönstrad kjol från Kappahl.
Leopardmönstrad kjol från Kappahl.

Den mönstrade kjolen livar upp en kapselgarderob! Men för att det inte ska kännas för uppklätt - om du inte vill alltså - kan du matcha den med en enkel t-shirt eller den stickade tröjan. Mönstrad kjol i viskos från Kappahl. Mer info och köp här (länk till Kappahl.)  

Varje kapselgarderob bör ha en dressad kavaj 

Kavaj från Saint Tropez.Kavaj från Saint Tropez.Kavaj från Saint Tropez.
Kavaj från Saint Tropez.

En kavaj kommer man långt med! Väljer du dessutom en oversize modell kan du använda den som jacka. Men har du panik och du behöver något mer formellt att klä dig i - ta fram kavajen! Hallonröd kavaj från Saint Tropez. Mer info och köp här (länk till Ellos).   

En snygg blus livar upp kapselgarderoben 

Blus från Wera.Blus från Wera.Blus från Wera.
Blus från Wera.

En blus med mönster, eller i en lite roligare färg är alltid snyggt att matcha med både svarta kostymbyxor eller jeans. Och passar alltid bra under en mer mutad kavaj. Blus med mycket volym från Wera. Mer info och köp här (länk till Åhléns).   

En snygg kappa bör alla ha i garderoben 

Mörkblå kappa från 2ndday.Mörkblå kappa från 2ndday.Mörkblå kappa från 2ndday.
Mörkblå kappa från 2ndday.

Bland ytterplaggen i din kapselgarderob är det svårt att gå fel med en klassisk kappa. Här är en mörkblå kappa (som också finns i svart) men även grått eller beige funkar bra, eller varför inte våga dig på en mönstrad kappa! Mörkblå kappa från 2NDDAY. Mer info och köp här (länk till Åhléns).  

En beige trenchcoat = lyckat vårplagg! 

På våren är trenchcoaten ett bra alternativ till kappan och den är lika klassisk som ett par blå jeans. Passar också till allt! Trenchcoat, Hilda, Ellos Collection. Mer info och köp här (länk till Ellos).    

Ett par svarta boots - med lagom klack 

Svarta plattformsboots från Ecco.Svarta plattformsboots från Ecco.Svarta plattformsboots från Ecco.
Svarta plattformsboots från Ecco.

Svarta boots med lite klack som är bekväma nog att jobba i och snygga nog för en kväll ute på stan. Boots i skinn med platåsula från Ecco. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

Ett par beige pumps är alltid bra att ha i garderoben 

Beige pumps från H&M.Beige pumps från H&M.Beige pumps från H&M.
Beige pumps från H&M.

Pumps passar också till allt! Klänning, kjol eller jeans. Ett par svarta är alltid bra att ha i garderoben men ett par beigefärgade är också tidlösa. Här i något lägre klack, i fuskmocka från H&M. Mer info och köp här (länk till H&M).  

Ett par svarta loafers 

Svarta loafers från Gucci.Svarta loafers från Gucci.Svarta loafers från Gucci.
Svarta loafers från Gucci.

Ett par lågskor är också bra att komplettera skogarderoben med. Och just nu är loafers helt rätt! Om du väljer ett par bra i läder så kommer de att hålla i evigheter. Svarta loafers i skinn som man kan vika ned hälen på, från Gucci. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter).   

LÄS MER: Vårens snyggaste loafers - från budget till lyx!  

Modeexperternas råd för en evig stil

1. Catarina Midby, generalsekreteraren för Swedish Fashion Association och hållbarhetsexpert

Catarina Midby är hållbarhetsexpert och driver egna, hållbar märket Midby.Catarina Midby är hållbarhetsexpert och driver egna, hållbar märket Midby.Catarina Midby är hållbarhetsexpert och driver egna, hållbar märket Midby.
Catarina Midby är hållbarhetsexpert och driver egna, hållbar märket Midby. Foto: Andreas von Gegerfelt

Hur skapar man en garderob som håller över tid? 

– Det självklara svaret här kanske vore att man ska satsa på basplagg och en tidlös design av god kvalitet. För många är det jeans, t-shirts, skjortor och skräddat men för andra är det färgstarka klänningar, stormönstrat, skinnplagg eller sekelskiftesstil. Även här gäller det att hitta sin stil. Håll dig till det du älskar och passar i och till sådant som du tror kommer funka i flera år.

Vad skulle du säga är nyckeln till en minskad klädkonsumtion? 

– Att hitta sin stil är A och O. Att köpa enbart det man älskar och kläder som passar ens personlighet och kropp. Då räcker kläderna länge, man vill inte skiljas från dem och konsumerar därför troligen mindre. 

Hur skapar man en helhet i en garderob med hjälp av få plagg?

– Om du håller dig till din stil och inte är så äventyrlig vad gäller färg kan du göra mycket med lite.  

Om din garderob bara fick bestå av fem plagg, vilka skulle det vara?

– Det är enkelt. Ett par jeans, en t-shirt, uniformsjacka, skräddade byxor och en stickad tröja.

Tre tips till hur du skapar den perfekta kapselgarderoben?

– Hitta stilen, var ärlig med vad du passar i och köp plagg av god kvalitet, både material- och passformsmässigt.

Instagram: @catarinamidby 

LÄS MER: Så detoxar du garderoben – med hjälp av 10 enkla steg 

2. Karin Söderlind, House of Dagmar

House of Dagmars medgrundare Karin Söderlind.House of Dagmars medgrundare Karin Söderlind.House of Dagmars medgrundare Karin Söderlind.
House of Dagmars medgrundare Karin Söderlind. Foto: Instagram: @karinsoderlind1

Hur lyckas man med en garderob som håller i många år? 

– Kör på klassiker. Skjortan, kavajen och ett par denims är nog det mest tidlösa och funkar alltid. Men även klassiker får nya former, som silhuetter och detaljer som gör att en gammal kavaj kan kännas väldigt omodern. Men gå gärna tillbaka till dessa plagg efter en tid, ofta kan du upptäcka att de faktiskt funkar igen. Det är det fina med klassiker, är att de håller över tid. 

– Viktigt är också att hitta favoritplagg i ett hållbart material såklart. Det kan vara svårt men en bra grund är att köpa plagg som är tillverkade med certifikat, vilket ofta står i plaggen.

Hur skapar man en bra bas med hjälp av få plagg? 

– Beroende på vem man är och vilken stil man har bör man börja där. Försök att bygga upp en garderob av produkter du kan använda flera gånger i veckan till olika plagg. 

Hur försöker ni på House of Dagmar anpassa era plagg så att de håller över tid?

– Vi utgår från klassiker, men designen uppdateras och materialen förnyas både utifrån ett hållbarhetsperspektiv men också utifrån nya utvecklingar. Vi jobbar gärna med hantverkstraditioner i tillverkningen av våra kläder för att få fram snygga skräddade plagg.

Instagram: @karinsoderlind1 

LÄS ÄVEN: Dagmar-systrarna: ”Vi vill se mer hållbart mode” 

LÄS ÄVEN: Kvinnorna över 50 som bevisar att tidlös stil inte har någon åldersgräns