Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vad betyder vanliga klädkoder som kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop eller fest? Vi har svaren och tipsar om klänningar och plagg som passar.Vad betyder vanliga klädkoder som kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop eller fest? Vi har svaren och tipsar om klänningar och plagg som passar.Vad betyder vanliga klädkoder som kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop eller fest? Vi har svaren och tipsar om klänningar och plagg som passar.
Vad betyder vanliga klädkoder som kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop eller fest? Vi har svaren och tipsar om klänningar och plagg som passar. Foto: Catwalkpics / Catwalkpics

Klädkod – vad betyder kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop?

Klädkoden på bröllop är viktig att följa och kan sträcka sig från exempelvis kavaj eller mörk kostym till smoking. Damernas Värld reder ut de olika klädkoderna och svarar på några av de vanligaste bröllopsfrågorna (får man bära vitt som gäst?)

Har du fått inbjudan med en klädkod till bröllop men är osäker på vad du kan ha på dig? DV förklarar de vanligaste klädkoderna och tipsar om plagg som passar till de olika klädkoderna för dam. Längst ner i artikeln svarar vi även på frågor om vilka färger du får bära som gäst på bröllop och vad olika färger kan signalera.

Innehåll – klädkoder bröllop

Klädkod kavaj
• Klädkod kavaj för kvinna
• Klädkod mörk kostym
• Klädkod mörk kostym för kvinna
• Klädkod smoking
• Klädkod smoking för kvinna
• Klädkod frack
• Klädkod frack för kvinna
• Klädkod sommarfin
• Klädkod högtidsdräkt
• Akademisk högtidsdräkt


LÄS ÄVEN:
Klädkoder på nya tiders bröllop – existerar de?

Festligt mode backstage på Jil Sanders visning i Milano.Festligt mode backstage på Jil Sanders visning i Milano.Festligt mode backstage på Jil Sanders visning i Milano.
Festligt mode backstage på Jil Sanders visning i Milano. Foto: Catwalkpics / Catwalkpics

Klädkod: Kavaj

Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga, jeans är dock fortfarande inte okej.

Klädkod kavaj som kvinna

Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel utan att vara lika tjusig som aftonklädsel. En hellång klänning är för uppklätt men du kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

LÄS ÄVEN Vårmode 2023 – den trendiga långa jeanskjolen

3 plagg som funkar till klädkoden kavaj

Foto: Pressbild

Blommig midiklänning med puffärm, smockad rygg och sidoslits.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories). 

1 AV 2
Foto: Pressbild
2 AV 2
Foto: Pressbild

Kostymen är inte bara en vardagsräddare utan även en perfekt festdräkt för alla kvinnor. Den här finns även i blått och kan stylas med pumps, smycken och en färgglad väska för en snygg festlook i vår och sommar.
ANNONS Köp här (länk till Wakakuu). 

Fin somrig klänning från Arket i omlottmodell med vida ärmar.
ANNONS Köp här (länk till Arket). 

Klädkod: Mörk kostym

Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som man kan det vara just en mörk kostym med slips eller fluga.

Klädkod mörk kostym som kvinna

Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar. Många anser att även kvinnor kan bära festbyxor med en fin överdel eller en jumpsuit om de föredrar det, här får man själv avgöra hur hård man vill vara på den traditionella klädkoden. Materialet i plaggen är viktigt och ska inte kännas vardagligt utan festfint.

3 klänningar som funkar till klädkoden mörk kostym

1 AV 2
Foto: Pressbild
2 AV 2
Foto: Pressbild

Vacker v-ringad midiklänning med knytband i ryggen. Finns även i blommigt.
ANNONS Köp här (länk till By Malina).  

Festlig sidenkjol från Ahlvar Gallery som går att matcha med linne och kavaj för en festlig look. Eller varför inte en elegant skjorta?
ANNONS Köp här (länk till Wakakuu). 

Foto: Pressbild

Vacker satinklänning med knytskärp och vida ärmar. Budgetfynd! Finns även i puderrosa.  
Säljs  här (länk till H&M). 

Klädkoden på bröllop kan variera från, den relativt avslappnade, "kavaj" till den uppklädda galaklänningen. Foto från influencern Pernille Teisbaeks bröllop.Klädkoden på bröllop kan variera från, den relativt avslappnade, "kavaj" till den uppklädda galaklänningen. Foto från influencern Pernille Teisbaeks bröllop.Klädkoden på bröllop kan variera från, den relativt avslappnade, "kavaj" till den uppklädda galaklänningen. Foto från influencern Pernille Teisbaeks bröllop.
Klädkoden på bröllop kan variera från, den relativt avslappnade, "kavaj" till den uppklädda galaklänningen. Foto från influencern Pernille Teisbaeks bröllop. Foto: Instagram @pernilleteisbaek

Klädkod: Smoking

Står det smoking så är det vad som gäller för männen, inte frack och inte kostym. Smokingen kan vara svart, mörkt grå eller mörkblå med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. Skjortan är vit med en svart fluga.

Klädkod smoking som kvinna

Kvinnor kan ha hellång klänning, men inte lika tjusig som till frack. Föredrar man en knäkort klänning går det bra, men inte kortare än så. Till en smokingklänning bär kvinnor inte handskar.

Klänningar som passar till klädkoden smoking

Anya – enaxlad maxiklänning från By Malina som finns i kronprinsessan Victorias garderob.
ANNONS Köp här (länk till By Malina).  

Figurnära klänning med rynkade detaljer i lätt transperent tyg.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories). 

Foto: Pressbild

Festligt limefärgad slipklänning från Rodebjer.
ANNONS Köp här (länk till Rodebjer). 

Klädkod: Frack

Frack går ofta även under benämningen högtidsdräkt, och är den finaste klädkoden då männen har frack, vit väst och vit fluga.

Klädkod frack som kvinna

Som kvinna kan du ha en golvlång klänning eller en festkjol med överdel i ett vackert material.

3 klänningar som funkar till klädkoden frack

Foto: Pressbild

Caroline dress från Ida Sjöstedt med blomstertryck och volanger.  
ANNONS Köp här (länk till Åhléns).

Knallgul lyxig klänning från Proenza Schouler med djup v-ringning. Mer info och köp här (länk till My theresa). 

Foto: Pressbild

By Malinas vackra Selma dress. Maxiklänning tillverkad i 100% viskos. Finns även i gult.
ANNONS Köp här (länk till By Malina).  

Klädkod: Sommarfin, cocktail, galaklänning

Det börjar bli vanligt med klädkoder som inte går enligt de traditionella reglerna, och på det sättet så finns det inte heller några regler eller do’s and don’ts. Är du fundersam så fråga värden. Annars är det upp till dig och den tolkning du gör av klädkoden.

3 x looks som funkar till klädkoden sommarfin

Foto: Pressbild

Avslappnad tunika med volym och färg. Styla med vackra sandaler eller pumps, statementörhängen och din finaste väska för en mer uppklädd look.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories).  

Foto: Pressbild

V-ringad kort klänning i omlottmodell i vackert tyg med puffärmar.
ANNONS Köp här (länk till Boozt). 

Foto: Pressbild

Midiklänning i klarblå viskosväv med långa ärmar och figurnära ovandel. V-ringning med dragskodetalj som ger en modern och snygg festlook.
ANNONS Köp här (länk till Arket).  

Klädkod: Klädsel högtidsdräkt

Står det högtidsdräkt i inbjudan kan du klä dig i folkdräkt både som man och kvinna. Som militär får du bära uniform och som präst får du bära ämbetsdräkt.

Klädkod: Akademisk högtidsdräkt

En akademisk högtidsdräkt betyder frack, traditionellt med svart väst. I många sammanhang kan man numera bära vit väst, men vill du vara säker så kolla med festens arrangör. För kvinnor innebär akademisk högtidsdräkt svart långklänning.

Vilka färger får man som gäst klä sig i på ett bröllop?

Vilka kläder gästerna får ha på sig vid ett bröllop är ytterligare en ständig fråga kring klädkod. Här reder vi ut några av frågorna.

Ljus rosa, lavendel, champagne och beige går bra på bröllop, men inte vitt – den färgen är reserverad för bruden.Ljus rosa, lavendel, champagne och beige går bra på bröllop, men inte vitt – den färgen är reserverad för bruden.Ljus rosa, lavendel, champagne och beige går bra på bröllop, men inte vitt – den färgen är reserverad för bruden.
Ljus rosa, lavendel, champagne och beige går bra på bröllop, men inte vitt – den färgen är reserverad för bruden. Foto: Jason LLoyd Evans

Vanliga frågor om klädkoder på bröllop

1. Får man bära vitt som gäst på bröllop?

Vitt är på bröllop reserverat för bruden, det är hennes dag i centrum – så välj en annan färg.

2. Kan man bära rosa, beige eller champagne på bröllop?

Det är inget fel med att bära ljusa färger, men undvik som sagt att välja en nyans som är så ljus att den kan misstas för att vara vit. Vill du bära kläder i rosa, beige eller champagne så välj en mörkare nyans.

3. Bära rött på bröllop – får man det?

Enligt gammal sägen så är en röd klänning ett tecken på att man haft en relation med brudgummen. Många menar att denna sägen bara är en skröna, och många vet inte ens om dess existens. Men är du osäker så fråga brudparet hur de ställer sig till det.

4. Kan man klä sig i svart på ett bröllop?

Enligt tradition är svart en klädsel som symboliserar sorg och av den anledningen tycker vissa inte att det passar på bröllop. Är du osäker så fråga brudparet hur de ställer sig till det.

LÄS ÄVEN: Klä dig som en prinsessa: 47 kungliga köp

LÄS ÄVEN: Bröllopsfeber – 12 vita drömklänningar vi gärna bär mer än en gång i livet