Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kim Kardashian, Kendall Jenner och Lauren Perez.Kim Kardashian, Kendall Jenner och Lauren Perez.Kim Kardashian, Kendall Jenner och Lauren Perez.
1 AV 2
Det ska du titta efter • Så ska den vara sydd • Skötsel
2 AV 2
Kim Kardashian, Kendall Jenner och Lauren Perez.
Foto: Getty och @laurenperez via Instagram.com

Klädkoder på nya tiders bröllop – existerar de?

Kortkort, bar mage och naveldjup urringning är några av vårens hetaste trender – men på bröllop? Nya klädkoder har skapat en mer avslappnad inställning till gästernas klädsel, men betyder det att vi får klä oss hur vi vill? Damernas Värld läser det finstilta, lyssnar på den högljudda diskussionen och tar reda på vad som verkligen gäller.

Det är bröllop i Miami Beach. På stranden står vita stolar uppställda under ett ljust, romantiskt, tältliknande tak som skydd mot eventuellt regn och sol (det liknar förstås inte alls ett ”tält” i vanlig mening, tänk lyxigaste versionen av glamping). Bruden Lauren Perez är klädd i Vera Wang, brudtärnorna – Bella Hadid och Kendall Jenner är två av dem – i ljusblå sidenklänningar. Allt är exklusivt, vackert, dyrt och fläckfritt, inga moln på himlen och alla foton som tas hamnar snart i Vogue.

Kendall Jenner i bröllopsfestklänningen från Monôt som fick eget liv på internet, bruden Lauren Perez och hennes man David Waltzer.Kendall Jenner i bröllopsfestklänningen från Monôt som fick eget liv på internet, bruden Lauren Perez och hennes man David Waltzer.Kendall Jenner i bröllopsfestklänningen från Monôt som fick eget liv på internet, bruden Lauren Perez och hennes man David Waltzer.
Kendall Jenner i bröllopsfestklänningen från Monôt som fick eget liv på internet, bruden Lauren Perez och hennes man David Waltzer. Foto: @laurenperez via Instagram.com

Men innan dess sprids bilder från bröllopsfesten i sociala medier. Och plötsligt är det något som skaver bland de först så positiva tyckarna i kommentarsfälten. För vad har brudtärnan Kendall Jenner på sig nu? Eller kanske snarare, vad har hon inte på sig? Tyg saknas, tycker många om den svarta klänningen från Monôt som knappt ens kan räknas som en klänning, tycker andra. Cutouts och synliga bröst, bar mage och fullkomligt respektlös, kommentarerna flödar in.

Jag har också förstått att hon hade frågat bruden innan om klänningen var okej och bruden tyckte att den var superbra, så då är det inga problem.

– Jaa det här var ju riktigt juicy, haha, säger Sofia Larsson som skrivit ”Moderna etikettboken” och regelbundet svarar på frågor om etikett i Svenska Dagbladet.

– Självklart var det lite ögonbrynslyftande, men samtidigt är det så att de verkar i ett helt annat universum än vi vanliga dödliga – och i olika grupper skapas egna regler och normer. Jag har också förstått att hon hade frågat bruden innan om klänningen var okej och bruden tyckte att den var superbra, så då är det inga problem. Sen om någon sitter hemma i sin stuga och tycker något annat, det är ju helt ointressant. Huvudsaken är att de samskapat en bröllopsfest som de är nöjda med.

Kendalls syster Kim Kardashian upprepade nyligen sin lillasysters tilltag. När hennes vän, och tidigare assistent, Stephanie Shepherd nyligen gifte sig med musikproucenten Larry Jackson bar hon en lika avslöjande klänning, från Alaïa, till bröllopet. 

Kim Kardashian bröllopsklädd i Alaïa.Kim Kardashian bröllopsklädd i Alaïa.Kim Kardashian bröllopsklädd i Alaïa.
Kim Kardashian bröllopsklädd i Alaïa. Foto: MEGA / GC IMAGES

Tips från etikettproffset!

Det är aldrig fel att fråga brudparet, eller den som är toastmaster eller värd, vad som gäller. Gör lite research i förväg för att inte hamna fel!

Vilka klädkoder gäller fortfarande?

Klädsel: Fest. Klädsel: Sommarfin. Klädsel: Valfri. Tiden då bröllopens klädkoder begränsades till Kostym, Kavaj eller Frack är för länge sedan förbi, men betyder det att precis vad som helst är okej?

– Inte vitt! Det tycker jag är väldigt olämpligt, faktiskt. Det är inte säkert att bruden kommer att bära vitt, det har också ändrats och bruden kan välja en annan färg, men att bära vitt känns ändå som att vara inne på en konkurrensväg. Vitt är vigt för bruden, om hon vill utnyttja det eller inte. Man ska inte försöka bräcka henne! säger Sofia Larsson.

LÄS ÄVEN Klädkod – vad betyder kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop?

Bröllopsmodet för gäster må vara i förändring, men åsikterna om vad som är okej och inte är fortfarande många och högljudda. Och bland kändisar har en hel del ”skandalösa” klädval passerat och diskuterats på senare tid (Kylie Jenners utmanande guldklänning på Justin och Hailey Biebers bröllop är ett exempel). 

Kylie Jenner i guldklänning från J’Aton Couture på paret Biebers bröllop.Kylie Jenner i guldklänning från J’Aton Couture på paret Biebers bröllop.Kylie Jenner i guldklänning från J’Aton Couture på paret Biebers bröllop.
Kylie Jenner i guldklänning från J’Aton Couture på paret Biebers bröllop. Foto: @kyliejenner via Instagram.com

– Jag tycker att förändringen är ett sundhetstecken. Allt måste följa tidens gång. Många hör av sig till mig med frågor om bröllop och jag skrev nyligen om en brudgumsmamma som fick panikångest av tanken på att hålla tal. Då pratade jag med en bröllopskoordinator med många års erfarenhet som sa att moderna bröllop visserligen har traditioner att förhålla sig till, men man utformar dem så bra som möjligt för alla inblandade.

Man får vara sexig på bröllop

Vilka färger är fel?

Traditionellt sett är svart ett no-no på bröllop, eftersom det förr var vigt åt sörjande änkor, men numera anses det helt okej – även om Sofia Larsson personligen tycker att det är ett tråkigt val för ett sommarbröllop, om brudparet inte uttalat önskat en svart klädsel. Även rött har ansetts fel, dock av en helt annan anledning.

– Jag tror att det är en urban legend faktiskt, men det har sagts att man bär rött om man tidigare varit älskarinna till brudgummen. Men det känns ju ganska orimligt, om man inte är psykopat, att på ett bröllop vilja flagga för att man haft ihop det med brudgummen. Drottning Margrethe bar en klarröd klänning på prins Carl Philips bröllop och jag är dels ganska säker på att de inte har haft ihop det, haha, och dels att hon har järnkoll på vad som gäller.

Drottning Margrethe av Danmark anländer till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i röd klänning.Drottning Margrethe av Danmark anländer till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i röd klänning.Drottning Margrethe av Danmark anländer till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i röd klänning.
Drottning Margrethe av Danmark anländer till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i röd klänning. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

En del av kritiken mot Kendall Jenners klänning handlade om att den var för sexig. Naken, nästan. Samtidigt är det en välkänd sanning att singlar på bröllop har stor chans att träffa någon – och en het klänning jobbar knappast till någons nackdel. Dessutom råkar just Kendall Jenners ”nakenklänning” vara vårens trendigaste.

LÄS ÄVEN FRÅGA MODEREDAKTÖREN: Vilken klänningsmodell passar till bröllop? 

– Jag tycker att man får vara sexig på bröllop. Men det kan vara värt att tänka på att du kan få någons gamla morbror till bordet och det kanske blir att slänga pärlor till svin, bokstavligt talat. Du ska också känna dig bekväm med att konversera brudens mormor. Så den som klär sig sexigt till vardags är säkert bekväm med det, men om du inte gör det ska du nog inte klä ut dig till tant Raffa på bröllop, det blir bara fel.

Hur framtidens klädkoder ser ut är svårt att sia om, men att de fortfarande finns kvar, tror Sofia Larsson, om än kanske i nya former.

– Gästerna på ens bröllop är en grupp helt olika människor – någon kollega, gamla släktingar och vänner – som kanske aldrig har träffats förut, men alla är viktiga för brudparet. Ett sätt att skapa gemenskap är ju att alla har samma nivå och stil på kläderna. Sen om du står och väljer mellan en finare klänning och en mer vardaglig, välj den finare!

LÄS ÄVEN Kendall Jenners ”blöjklänning” splittrar fansen

LÄS ÄVEN Prinsessans Dianas brudklänning är modehistoria