Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Christian Vierig

12 tidlösa designerskor du kan ha hela livet

En snygg designersko är en investering. Men vilka märkesskor är tidlösa och går aldrig ur modet? Här är 12 designerskor, från Chanel och Jimmy Choo till Saint Laurent och Manolo Blahnik, som är riktiga klassiker – och som du kan ha livet ut. 

Drömmer du om att slå till på ett par klassiska snygga skor från en välkänd skodesigner? Vissa skor håller för evigt, åtminstone när det gäller tidlös stil. Här listar vi 12 olika skor som aldrig kommer att bli omoderna. 

Röda ballerinaskor från Repetto

Ballerinaskor från Repetto.Ballerinaskor från Repetto.Ballerinaskor från Repetto.
Ballerinaskor från Repetto.

Röda ballerinaskon Cendrillon från Repetto. Det började som en mors kärlek till sin son, när Rose Repetto 1947 formgav ett par perfekta, handgjorda dansskor och revolutionerade hela balettscenen. Skornas rykte spred sig snabbt på Parisoperan där sonen Roland Petit jobbade som dansare och koreograf och snart stod världens dansare på rad för att få ett eget par av de magiska skorna. När så Brigitte Bardot fick en röd ballerina dedikerad till sig, som hon bar i Roger Vadims debutfilm Och Gud skapade kvinnan, blev den chica skon omedelbart en hit. Ballerinaskor från Repetto fins i dag i flera olika färger. Mer info och köp här (länk till Farfetch).

Den tvåfärgade skon Massaro från Chanel

Tvåfärgade skor från Chanel.Tvåfärgade skor från Chanel.Tvåfärgade skor från Chanel.
Tvåfärgade skor från Chanel.

Chanels tvåfärgade pumps Massaro. Enligt sägnen var Coco Chanel på hertigen av Westminsters yacht när hon såg en betjänt bära en sko med svart tå och bestämde sig för att kopiera den. De tvåfärgade pumpsen gjordes år 1957 i samarbete med Massaro – huset Chanels egen skomästare – som genast förstod att den svarta tån på ett smickrande sätt kortade av foten och att lästen i beige förlängde benet. Den blev även mäkta populär i låg ballerinamodell.
Coco Chanel själv hade en mer praktisk inställning till det där med en svart tå. Med en sådan blev det lättare att sporta och resa - utan att det syntes att hon hade smutsiga skor! Sedan dess har skon och stilen blivit en riktig klassiker och finns alltid i Chanels sortiment, även om klacken och tån förändras från säsong till säsong. Mer info och köp här (länk till Chanel). 

Hangisi pumps i blå satin från Manolo Blahnik

Hangisi pumps i blått från Manolo Blahnik.Hangisi pumps i blått från Manolo Blahnik.Hangisi pumps i blått från Manolo Blahnik.
Hangisi pumps i blått från Manolo Blahnik.

Hangisi pumps i blå satin från Manolo Blahnik, med 105 mm höga klackar. Tv-serien Sex and the city gjorde Manolo Blahnik till en superstjärna och sedan dess har många drömt om att precis som Carrie Bradshaw gifta sig i ett par pumps i modellen Hangisi.
För skofrälsta vann Manolo Blahnik respekt redan under tidigt 1970-tal eftersom han på gammaldags vis gör allt själv - från skodesignen till den skulpterade klacken. Något formell utbildning har han inte, han lärde sig om skor genom att titta på när hans mamma gjorde sina egna espadrillos, men enligt honom själv behöver man inte det "när man har världens bästa smak". Hangisi kommer i dag också som flats, alltså ballerinaskor i satin med samma smycke. Mer info och köp här (länk till Miinto).

Pigalle pumps från Christian Louboutin

Pigalle pumps från Christian Louboutin.Pigalle pumps från Christian Louboutin.Pigalle pumps från Christian Louboutin.
Pigalle pumps från Christian Louboutin.

Pigalle pumps från Christian Louboutin med 100 mm höga klackar. Christian Louboutin ville bryta reglerna inom skomakaryrket och började göra skor för att han ville se fler självsäkra kvinnor på gatorna. Namnet har blivit liktydigt med röda sulor (i den exakta färgen Pantone 18-1663 TPX) och skokärlek på hög nivå. Det är honom vi ska tacka för att stiletten blev på modet igen under 1990-talet och i synnerhet för signaturskon Pigalle, som anses vara en av de mer perfekta skorna man kan bära. Den är uppkallad efter hans favoritkvarter i Paris, är gjord av mjukt skinn och transformerar din stil till absolut elegant oavsett klädsel. Mer info och köp här (länk till Mytheresa).

Mockapumps Dolly från Charlotte Olympia

Pumps Dolly från Charlotte Olympia.Pumps Dolly från Charlotte Olympia.Pumps Dolly från Charlotte Olympia.
Pumps Dolly från Charlotte Olympia.

Mockapumpsen Dolly från Charlotte Olympia som är 145 mm höga och med en platå under tån på 35 mm. Designern bakom Charlotte Olympia heter Charlotte Dellal och älskar gammal Hollywoodglamour och höga klackar. Så att hennes signaturskor är höga är inte märkligt, men lite otippad är förklaringen till att skorna signeras med en logotyp i form av ett guldfärgat spindelnät. Det är hennes sätt att visa sin kärlek till barnboksklassikern Charlotte's web av E.B White. Svåra att på tag på numera. Mer info om liknande och köp här (länk till Farfetch).

Rockstud pumps från Valentino Garavani 

Rockstud Strappy Pumps från Valentino.Rockstud Strappy Pumps från Valentino.Rockstud Strappy Pumps från Valentino.
Rockstud Strappy Pumps från Valentino.

Rockstud Strappy Pumps från Valentino Garavani. Året är 2010 och när andra modemärken tävlar om vilka som kan gå i högst klackar gör Valentinos designers Maria Grazia Chiuri och Pierpaolo Piccioli ett avtryck genom att låta sina modeller skrida fram i relativt låga men i stället lättigenkännliga skor. Över en natt blev deras rockstuds en modern klassiker som känns lagom rebellig och tar dig från frukostmötet till kvällens festligheter med stil. Rockstudskorna finns med både hög och låg klack, men originalet kom med 65 mm hög klack. Mer info och köp här (länk till Net-a-Porter).

Tribtoo pumps från Saint Laurent

Tribtoo pumps från Saint Laurent.Tribtoo pumps från Saint Laurent.Tribtoo pumps från Saint Laurent.
Tribtoo pumps från Saint Laurent.

Tribtoo platåpumps från Saint Laurent har en klack på 160 mm och med en platå på 40 mm. Märket Saint Laurent står för sofistikation och det franskt chica och Tribtoo-pumpsen är företagets mest säljande genom tiderna. Inte bara för sin bekvämlighet, utan också för att de höga klackarna gör benen en mil långa och ger bäraren superkrafter. Kate Moss, Victoria Beckham och Nicole Richie är bara några kända namn som avgudar den här skon, som trots sin något klumpiga framtoning är som en dröm att gå i och titta på. Svåra att få tag på nya i dag, men finns att leta efter vintage. 

Trompette från Roger Vivier 

Trompette från Roger Vivier.Trompette från Roger Vivier.Trompette från Roger Vivier.
Trompette från Roger Vivier.

Roger Viviers pumps Trompette med ”pilgrimsspänne". "En sko kan inte göra ett mode, men den kan influera det", sa Roger Vivier, som är en av världens mest inflytelserika skomakare. Hans skohus grundades 1937, men det är samarbetet med Dior och Yves Saint Laurent som har gått till historien. Det var för dem som han bland annat gjorde virgule-klacken (kommaformad klack som har blivit en av historiens mest kopierade modeller och som Raf Simons återupplivade för Dior). En annan älskad modell är den med ett stort, fyrkantigt spänne som skådespelaren Catherine Deneuve bar i filmen Dagfjärilen från 1967 som kallas Trompette. Även Vogueredaktören Diana Vreeland bar Roger Viviers skor. I dag kommer Roger Viviers klassiska skor med pilgrimsspännet i flera olika modeller och med olika klackar. Mer info och köp här (länk till Mytheresa).

Rainbow från Salvatore Ferragamo

Rainbow sandaler från Salvatore Ferragamo.Rainbow sandaler från Salvatore Ferragamo.Rainbow sandaler från Salvatore Ferragamo.
Rainbow sandaler från Salvatore Ferragamo.

Regnbågsfärgade platåsandaler Rainbow från Salvatore Ferragamo. Han var den galne skomakaren personifierad. Ferragamo kunde göra skor av allt: kork, tråd, fiskskinn, till och med karamellpapper av cellofan! Han inverterade pyramiden till en ny typ av klack, låg bakom världens första kilklack, skapade en platåsula när kvinnor kom till honom och grät för att de kände varje sten i marken när de gick – han kunde tillfredsställa alla typer av kvinnors skobehov.
Greta Garbo önskade sig ett par skor att gå långt i av honom, medan Marilyn Monroe bad om ett par röda pumps, och de han gjorde för henne var med glittrande Swarovskikristall. Men den sko som blivit mest ikonisk är den regnbågsfärgade platåsandal som Judy Garland bar 1938. Mer info och köp här (länk till Ferragamo).

Abel pumps från Jimmy Choo

Pumps Abel från Jimmy Choo.Pumps Abel från Jimmy Choo.Pumps Abel från Jimmy Choo.
Pumps Abel från Jimmy Choo.

Pumps Abel från Jimmy Choo med 100 mm hög stilettklack och låg silhuett. "Dödligt snygga - och bekväma!" Så brukar Jimmy Choos stilettpumps beskrivas. De bärs av Madonna, Victoria Beckham och Beyoncé, som till och med sjunger "kicking it in my Jimmys". Jimmy Choo, som kommer från en skomakarfamilj, gjorde sina första skor när han var 11 år, men det var inte förrän i 40-årsåldern som han vågade starta sitt eget skohus tillsammans med Vogue-redaktören Tamara Mellon. Numera har Abel ersätts med Romy, som är något annorlunda från Abel. Modellen Romy finns i många färger, bara att den görs sex olika nudes så att huden ska gå i exakt ton i ton, är unikt för dem. Mer info och köp här (länk till Miinto).

Stilettsandaler från Pierre Hardy

Stilettsandaler med öppen tå från Pierre Hardy.Stilettsandaler med öppen tå från Pierre Hardy.Stilettsandaler med öppen tå från Pierre Hardy.
Stilettsandaler med öppen tå från Pierre Hardy.

Arkitektur är den konstform man gärna förknippar med Pierre Hardys skor – för i sin uppbyggnad och rena linjer liknar hans design de mest fantastiska och fantasifulla kreationer. Ett exempel är den närmast legendariska "lego-skon" som han gjorde i samarbete med Balenciaga år 2007. Den fick oss alla att undra om det där verkligen var en riktig sko, och sedan var man kunde köpa den. Men den bästa investeringen är hans stilettsko med öppen tå, som år efter år syns på catwalken och som återuppfinns för varje säsong. Mer info och köp här (länk till Pierre Hardy).

Gommino loafers från Tod's

Gommino loafer från Tod's.Gommino loafer från Tod's.Gommino loafer från Tod's.
Gommino loafer från Tod's.

Gommino loafer från Tod's i mjukt läder. En dåligt gjord bilsko som Della Valle hittade i USA blev prototypen för det som skulle bli italienska lyxmärket Tod's stora framgång. Genom att fokusera på exklusiva material och tänka att skon skulle fungera för foten som en handske för handen skapade de en lyxig sko att använda hela dagen. Ett år tog det att få fram den sko som lanserades 1979 och i dag är ett måste för en elegant promenad. I dag kommer Tod's loafers i många modeller men den klassiska bilskon Gommino tillverkas fortfarande. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter).

4 andra skomakare att hålla koll på:

Zanotti – gör skyhöga klackar i så kallad royal-höjd och samarbetar med hiphop-artisten Kanye West.
Camilla Skovgaard – dansk skodesign med extra allt.
Tabitha Simmons – lekfulla skor med stor personlighet.
Nicholas Kirkwood – brittiska finskor sedan 2004.

3 svenska skoklassiker:

Acne Pistols – stövletternas stövlett, skön och tidlös.
Swedish Hasbeens, den flätade varianten – vad vore Sverige utan träskon? Hasbeens gav toffeln ett extra lyft när den fick hög klack och fin design.
Tretorn, Nylite sneaker – en riktig tennisskoklassiker från 1967 som omnämndes i stilguiden The Preppy handbook från 1980 och syntes på Farah Fawcett i kultiga tv-serien Charlies änglar.

Av: Marie Birde

LÄS MER: En gång var de kungar - historien om de lysande designstjärnorna som försvann.