Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Modellen, artisten och skådespelaren Aweng Chuol på festen som firade att Mulberrys Bayswater nu fyllt 20.Modellen, artisten och skådespelaren Aweng Chuol på festen som firade att Mulberrys Bayswater nu fyllt 20.Modellen, artisten och skådespelaren Aweng Chuol på festen som firade att Mulberrys Bayswater nu fyllt 20.
Modellen, artisten och skådespelaren Aweng Chuol på festen som firade att Mulberrys Bayswater nu fyllt 20. Foto: Dave Benett / Mulberry

Mulberry Bayswater 20 år! Guide: Tidlösa designerväskor värda att investera i

Designerväskor kommer och går, men vissa behåller sin glans över decennier. Faktum är att vissa väskor kan vara en bättre investering än både aktier och guld. Damernas Värld listar de klassiska väskmodellerna som har älskats av fashionistor världen över sedan dagen de föddes.

Att välja vilken designerväska man ska satsa på i är inte alltid lätt – marknaden fylls ju på av nya godbitar varje säsong! Eftersom designerväskor kan kosta en peng rekommenderar vi att satsa på tidlösa klassiker som aldrig blir omoderna – det vill säga väskor du själv kan älska länge, för att sedan sälja för en god peng när du tröttnat. Från Hermès Birkin till Louis Vuitton Speedy – här är nio trygga val som håller stilen år efter år.

LÄS MER: Därför kan en designerväska vara en bättre investering än en aktieportfölj

1. Hermès Birkin väska

Hermès Birkin-väska.Hermès Birkin-väska.Hermès Birkin-väska.
Hermès Birkin-väska.

En självklar plats på listan förtjänar kanske världens mest omtalade och avundade väskmodell – Hermès Birkin. Enligt sägnen föddes idén till väskan när skådespelerskan Jane Birkin hamnade brevid Hermès VD Jean-Louis Dumas på en flight mellan Paris och London. Jane tappade innehållet ur sin väska på golvet och började beklaga sig över att det inte fanns någon bra väskmodell på marknaden. Jean-Louis fick en snilleblixt och bad Jane skissa sin drömväska på papper – och resten är historia. 1984 lanserades den första Hermès Birkin, och har sedan dess blivit en symbol för både exklusivitet och god smak.

LÄS MER: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du sparar ihop till din drömväska

 

2. Chanel 2.55 Reissue-väska

Chanel 2.55 Reissue-väskaChanel 2.55 Reissue-väskaChanel 2.55 Reissue-väska
Chanel 2.55 Reissue-väska

Chanel 2.55 har en särskild plats i varje modeälskares hjärta. Mademoiselle Gabrielle "Coco" Chanel tröttnade på att behöva bära väskor i handen och längtade efter något att nonchalant kunna hänga över axeln. Därför designade hon en ny väskmodell, Chanel 2.55, med axelkedjor – något som var helt nytt för tiden den lanserades (februari 1955, därav namnet 2.55). Att bära axelremsväskor är alltså en självklarhet idag tack vare Mademoiselle Chanel. 2.55 kännetecknas av det fyrkantiga låset som det står Chanel på och det burgundyfärgade innerlädret (som ska ha inspirerats av Cocos barndomsår i ett katolskt kloster). 2.55 dalade i popularitet när den snarlika modellen Chanel Classic Flap bag lanserades under 1980-talet, men såg en uppgång 2005 igen och gavs då det nya namnet Chanel Reissue 2.55.

Vad kostar en Chanel 2.55-väska?

Smakar det så kostar det – priset för en Chanel 2.55 har ökat otroligt mycket under de senaste åren. Bara för tre år sedan kostade den runt 55 000 kronor och uppåt. I dag kostar den över 100 000 kr. 

LÄS MER: Chanel 2.55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

 

3. Chanel Classic Flap-väska

Chanel Classic Flap bag i kalvskinn.Chanel Classic Flap bag i kalvskinn.Chanel Classic Flap bag i kalvskinn.
Chanel Classic Flap bag i kalvskinn.

Chanels Classic Flap bag är snarlik Chanel 2.55 och de två väskmodellerna misstas ofta för varandra. Man kan beskriva Classic Flap bag som en förlängning av 2.55 då Karl Lagerfeldt under 1980-talet uppgraderade 2.55:an med nya attribut. Det klassiska "CC" sattes på låset och en läderkedja adderades. Även skinnet ser annorlunda och "mjukare" ut på Flap Bag än på 2.55. Väskan har sedan 1980-talet bara växt i popularitet och är en av de väskor som ökat mest de senaste året. 

4. Gucci Jackie O-väska

Jackie-väska med Guccis klassiska monogram.Jackie-väska med Guccis klassiska monogram.Jackie-väska med Guccis klassiska monogram.
Jackie-väska med Guccis klassiska monogram.

Som namnet avslöjar är denna hobo-väska (långa axelremmar och slokande profil) döpt efter tidigare presidentfrun Jackie O' Kennedy. Faktum är att väskan, som först hette The Constance under 1950-talet, döptes om till "Jackie O" 1961 (samma år som Jackie O' Kennedy flyttade in i vita huset). Anledningen bakom namnbytet var att presidentfrun använde modellen så mycket att den började förknippas med henne. Likt Chanel 2.55 svalnade Jackies popularitet efter några år i hetluften men designern Tom Ford såg dess potential och återlanserade väskan 1999 när han arbetade som kreativ direktör för modehuset. 2009 uppdaterades väskans design en aning och döptes om till New Jackie av Frida Giannini. Idag är väskan ikonisk och en av modehusets största säljsuccéer.

5. Mulberry Bayswater-väska

Klassiska Mulberry Bayswater i tidlösa utförandet Oak.Klassiska Mulberry Bayswater i tidlösa utförandet Oak.Klassiska Mulberry Bayswater i tidlösa utförandet Oak.
Klassiska Mulberry Bayswater i tidlösa utförandet Oak.

Bayswater är lite av en modern klassiker som designades av Nicholas Knightly 2003. Bayswater har vissa likheter med Hermès väska Birkin, men ska inte misstas för att vara en kopia. Mulberry har nämligen varit noggranna med att marknadsföra Bayswater som en modern och urban väska, inspirerad av stadsdelen Bayswater i London: ett mångkulturellt område med traditionell arkitektur – urbant möter klassiskt, helt enkelt. Väskan finns i många olika färger och utföranden – som cognac och svart – och blir bara snyggare ju mer den slits med tiden.

6. Dior Lady Dior-väska

Dior Lady Dior-väskaDior Lady Dior-väskaDior Lady Dior-väska
Dior Lady Dior-väska

Lady Dior kom till världen 1995 och har sedan dess bokstavligen blivit till en riktig prinsessväska. Väskan hade inget bestämt namn från början och blev en riktig favorit hos prinsessan Diana som fick den som en gåva av Frankrikes dåvarande presidentfru, Bernadette Chirac. Faktum är att Diana föll ordentligt för väskan, och valde att beställa den i varianter som fanns. Dior valde att döpa väskan till Lady Dior 1996 och med sin kungliga status och sitt unika utseende har Lady Dior blivit till en av de mest sålda designerväskorna genom tiderna.

LÄS MER: Sju stiltips från prinsessan Diana – som alla borde ta efter

En Lady Dior-väska i klarröd färg.En Lady Dior-väska i klarröd färg.En Lady Dior-väska i klarröd färg.
En Lady Dior-väska i klarröd färg. Foto: Jason Lloyd-Evans

 

7. Celine Classic Box väska

Celine Classic Box bag.Celine Classic Box bag.Celine Classic Box bag.
Celine Classic Box bag.

Enkel, tidlös och elegant – så kan Celines Classic Box bag beskrivas. Den hårda formen ger väskan en härlig vintagekänsla – vilket kanske är anledningen till att så många älskat modellen sedan den kom till världen under 1970-talet. När Pheobe Philo tillträdde som chefsdesigner på Celine 2008 såg hon stort potential i modellen och tog sig an att uppdatera den. Lite justeringar här och var, och en ny variant av Classic Box bag släpptes 2009 – succén var ett faktum.

8. Hermès Kelly-väska

Hermès väskor hör till de allra mest exklusiva.Hermès väskor hör till de allra mest exklusiva.Hermès väskor hör till de allra mest exklusiva.
Hermès väskor hör till de allra mest exklusiva. Foto: Jason Lloyd-Evans

Likt de flesta klassiska designerväskor är även denna döpt efter en stilikon – nämligen den dåvarande furstinnan av Monaco, Grace Kelly. Väskans popularitet fullkomligt exploderade när Grace Kelly bar väskan för att dölja sin graviditet, och Kelly-behovet har inte stillats sedan dess. En Kelly kan ta upp till 24 timmar att skapa (för hand, förstås).

9. Louis Vuitton Speedy-väska

Louis Vuitton Speedy-väskaLouis Vuitton Speedy-väskaLouis Vuitton Speedy-väska
Louis Vuitton Speedy-väska

Lär känna Louis Vuittons första handväska – modellen Speedy från 1930-talet! Att en väska kan vara lika stilren och aktuell nästan 100 år senare är minst sagt en bedrift. 1959 adderades en mindre modell av väskan efter att skådespelerskan Audrey Hepburn önskat så, och idag finns den i flertal olika storlekar, färger och mönster. En perfekt kompis att ha med på såväl weekendresan som till kontoret.

LÄS MER Därför älskar vi – och Kate – brittiska väskor