Foto: Jason Lloyd-Evans

Guide: Tidlösa designerväskor som är värda att investera i

Designerväskor kommer och går, men vissa behåller sin glans över decennier. Faktum är att vissa väskor kan vara en bättre investering än både aktier och guld. Damernas Värld listar de klassiska väskmodellerna som har älskats av fashionistor världen över sedan dagen de föddes.

Marika Agestam Cederlund

Att välja vilken designerväska man ska satsa på i är inte alltid lätt – marknaden fylls ju på av nya godbitar varje säsong! Eftersom designerväskor kan kosta en peng rekommenderar vi att satsa på tidlösa klassiker som aldrig blir omoderna – det vill säga väskor du själv kan älska länge, för att sedan sälja för en god peng när du tröttnat. Från Hermès Birkin till Louis Vuitton Speedy – här är nio trygga val som håller stilen år efter år.

LÄS MER: Därför kan en designerväska vara en bättre investering än en aktieportfölj

1. Hermès Birkin väska

En självklar plats på listan förtjänar kanske världens mest omtalade och avundade väskmodell – Hermès Birkin. Enligt sägnen föddes idén till väskan när skådespelerskan Jane Birkin hamnade brevid Hermès VD Jean-Louis Dumas på en flight mellan Paris och London. Jane tappade innehållet ur sin väska på golvet och började beklaga sig över att det inte fanns någon bra väskmodell på marknaden. Jean-Louis fick en snilleblixt och bad Jane skissa sin drömväska på papper – och resten är historia. 1984 lanserades den första Hermès Birkin, och har sedan dess blivit en symbol för både exklusivitet och god smak.

Vad kostar en Hermès Birkin-väska?

Prislappen börjar strax under 100 000 kronor för den mindre modellen och kan sträcka sig långt högre om väskan exempelvis är gjort av ett exklusivt läder. Om du lyckas få tag på en väska, det vill säga. Man kan inte räkna med att få köpa en Birkin bara för att man har råd: väntelistan är flera år lång (men här kan du läsa om en affärsman som lyckats knäcka koden för hur man kan få tag på en väska snabbare än så).

LÄS MER: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du sparar ihop till din drömväska

 

2. Chanel 2.55 Reissue väska

Chanel 2.55 har en särskild plats i varje modeälskares hjärta. Mademoiselle Gabrielle "Coco" Chanel tröttnade på att behöva bära väskor i handen och längtade efter något att nonchalant kunna hänga över axeln. Därför designade hon en ny väskmodell, Chanel 2.55, med axelkedjor – något som var helt nytt för tiden den lanserades (februari 1955, därav namnet 2.55). Att bära axelremsväskor är alltså en självklarhet idag tack vare Mademoiselle Chanel. 2.55 kännetecknas av det fyrkantiga låset som det står Chanel på och det burgundyfärgade innerlädret (som ska ha inspirerats av Cocos barndomsår i ett katolskt kloster). 2.55 dalade i popularitet när den snarlika modellen Chanel Classic Flap bag lanserades under 1980-talet, men såg en uppgång 2005 igen och gavs då det nya namnet Chanel Reissue 2.55.

Vad kostar en Chanel 2.55 Reissue-väska?

Smakar det så kostar det – priset för en Chanel 2.55 Reissue börjar runt 55 000 kronor och uppåt.

LÄS MER: Chanel 2.55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

 

3. Chanel Classic Flap väska

Chanel Classic Flap bag i kalvskinn.

Chanels Classic Flap bag är snarlik Chanel 2.55 och de två väskmodellerna misstas ofta för varandra. Man kan beskriva Classic Flap bag som en förlängning av 2.55 då Karl Lagerfeldt under 1980-talet uppgraderade 2.55:an med nya attribut. Det klassiska "CC" sattes på låset och en läderkedja adderades. Även skinnet ser annorlunda och "mjukare" ut på Flap Bag än på 2.55. Väskan har sedan 1980-talet bara växt i popularitet och kan idag säljas för tiotusentals kronor i andra hand.

Vad kostar en Chanel Classic Flap bag-väska?

Den minsta modellen, small, kostar 46 000 kronor och den största modellen, maxi, kostar 63 000 kronor. Priserna regleras uppåt år efter år.

Varför satsa på en Chanel-väska, när man kan ha två? ;) Foto: Jason Lloyd-Evans

 

4. Gucci Jackie O väska

Jackie-väska med Guccis klassiska monogram.

Som namnet avslöjar är denna hobo-väska (långa axelremmar och slokande profil) döpt efter tidigare presidentfrun Jackie O' Kennedy. Faktum är att väskan, som först hette The Constance under 1950-talet, döptes om till "Jackie O" 1961 (samma år som Jackie O' Kennedy flyttade in i vita huset). Anledningen bakom namnbytet var att presidentfrun använde modellen så mycket att den började förknippas med henne. Likt Chanel 2.55 svalnade Jackies popularitet efter några år i hetluften men designern Tom Ford såg dess potential och återlanserade väskan 1999 när han arbetade som kreativ direktör för modehuset. 2009 uppdaterades väskans design en aning och döptes om till New Jackie av Frida Giannini. Idag är väskan ikonisk och en av modehusets största säljsuccéer.

Vad kostar en Jackie O-väska?

Jackie O Original har en, i sammanhanget, snällare prislapp än andra klassiker. 14 000 kronor, närmre bestämt. Här kan du klicka hem den (länk).

LÄS MER: Gucci lanserar smink med normbrytande kampanj – väcker reaktioner

 

5. Mulberry Bayswater väska

Klassiska Mulberry Bayswater i tidlösa utförandet Oak.

Bayswater är lite av en modern klassiker som designades av Nicholas Knightly 2002. Bayswater har vissa likheter med Hermès väska Birkin, men ska inte misstas för att vara en kopia. Mulberry har nämligen varit noggranna med att marknadsföra Bayswater som en modern och urban väska, inspirerad av stadsdelen Bayswater i London: ett mångkulturellt område med traditionell arkitektur – urbant möter klassiskt, helt enkelt. Väskan finns i många olika färger och utföranden – som cognac och svart – och blir bara snyggare ju mer den slits med tiden.

Vad kostar en Mulberry Bayswater?

Bayswater finns i många olika utföranden, men räkna med att få betala det relativt snälla priset i sammanhanget, 10 000 kr, för den minsta modellen (spana in samtliga modeller på Mulberrys egna sajt).

 

6. Dior Lady Dior väska

Lady Dior kom till världen 1995 och har sedan dess bokstavligen blivit till en riktig prinsessväska. Väskan hade inget bestämt namn från början och blev en riktig favorit hos prinsessan Diana som fick den som en gåva av Frankrikes dåvarande presidentfru, Bernadette Chirac. Faktum är att Diana föll ordentligt för väskan, och valde att beställa den i varianter som fanns. Dior valde att döpa väskan till Lady Dior 1996 och med sin kungliga status och sitt unika utseende har Lady Dior blivit till en av de mest sålda designerväskorna genom tiderna.

Vad kostar en Lady Dior-väska?

En Lady Dior i standardstorlek kostar 44 000 kronor, men det finns även mini-modeller för 32 000 kronor.

LÄS MER: Sju stiltips från prinsessan Diana – som alla borde ta efter

En Lady Dior-väska i klarröd färg. Foto: Jason Lloyd-Evans

 

7. Celine Classic Box väska

Celine Classic Box bag.

Enkel, tidlös och elegant – så kan Celines Classic Box bag beskrivas. Den hårda formen ger väskan en härlig vintagekänsla – vilket kanske är anledningen till att så många älskat modellen sedan den kom till världen under 1970-talet. När Pheobe Philo tillträdde som chefsdesigner på Celine 2008 såg hon stort potential i modellen och tog sig an att uppdatera den. Lite justeringar här och var, och en ny variant av Classic Box bag släpptes 2009 – succén var ett faktum.

Vad kostar en Celine Classic Box-väska?

Celine Classic Box i storlek medium kostar 44 000 kronor.

 

8. Hermès Kelly väska

Likt de flesta klassiska designerväskor är även denna döpt efter en stilikon – nämligen den dåvarande furstinnan av Monaco, Grace Kelly. Väskans popularitet fullkomligt exploderade när Grace Kelly bar väskan för att dölja sin graviditet, och Kelly-behovet har inte stillats sedan dess. En Kelly kan ta upp till 24 timmar att skapa (för hand, förstås).

Vad kostar en Hermès Kelly-väska?

Priset ligger nästan i samma klass som dess systermodell Birkin (nypris strax under 92 000 kronor för den minsta modellen, som ökat i pris med 11,3 procent under bara det senaste året!). Och ja, likt Birkin är även Kelly enormt svår att få tag på. Tur att det finns andrahands-sajter!

Hermès väskor hör till de allra mest exklusiva. Foto: Jason Lloyd-Evans

 

9. Louis Vuitton Speedy väska

Lär känna Louis Vuittons första handväska – modellen Speedy från 1930-talet! Att en väska kan vara lika stilren och aktuell nästan 100 år senare är minst sagt en bedrift. 1959 adderades en mindre modell av väskan efter att skådespelerskan Audrey Hepburn önskat så, och idag finns den i flertal olika storlekar, färger och mönster. En perfekt kompis att ha med på såväl weekendresan som till kontoret.

Vad kostar en Louis Vuitton Speedy-väska?

Från cirka 9 000 kronor och uppåt.

LÄS MER: Nu släpps årets trendigaste matta – av IKEA och Louis Vuitton-designer

Psst.. Vill du satsa på en billigare variant har vi listat 22 prisvärda märkesväskor som ger dig hög modestatus.

 

Bubblare – designerväskor med chans att bli klassiker

Är du sugen på en nyare modell är dessa väskor bubblare som vi tror kommer bli till klassiker i framtiden.

Saint Laurent Classic Kate väska

Saint Laurents Kate bag med en tassel.

Fest, flärd och glamour är vad Saint Laurents Kate bag utstrålar. Den lyxiga toffsen och YSL-loggan i kombo med axelkedjan gör detta till en tidlös märkesväska som har kommit för att stanna. Är du sugen är det bara att börja välja och vraka - modellen finns i otaliga varianter! Här kan du läsa mer om den (länk).

 

Celine Luggage Tote väska

Celine Luggage Tote i svartvit variant.

Celine Luggage tote blev en snabb favorit bland såväl influencers som moderedaktörer när den lanserades 2010. Älskad av många – men inte av alla. Vissa stör sig på "ansiktet" man kan se på väskan medan andra menar att den tappat sin exklusivitet i och med den enorma populariteten. Väskan fortsätter dock att håva in pengar till modehuset och synas på street style-bilder – så om den blir till en klassiker återstår att se.

 

Gucci Dionysus väska

Guccis succémodell debuterade på AW15 visningen – Alessandro Micheles första i rollen som kreativ direktör för modehuset. Väskans 70-talsvibbar och det faktum att man lyckats pryda den med det klassiska monogrammet utan att det ser osmakligt ut gav Dionysus en enorm popularitet som hållit i sig tills idag. Här hittar du den i flera olika utföranden (länk).

Foto: TT