Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Koden är knäckt: Så lyckas du köpa en Hermès Birkin-väska (utan väntelista!)

Hermès Birkin-väskor är minst lika kända för sitt pris som sin exklusivitet. För oss dödliga, utan efternamn som Beckham eller Kardashian, har de verkat omöjliga att få tag på — fram tills nu. Drömmen är äntligen närmre än trott, i alla fall om man vågar lita på denna metod!

Det finns väskor och så finns det väskor.

Få modehus har lyckats så väl med sin marknadsföring att en väska lyckats få bättre avkastning än både aktier och guld och en väntelista på uppemot sex år. Vi talar om modehuset Hermès med dess Birkin bag förstås: den tidlösa klassikern som alla verkar vilja ha på sina arm.

Damernas Värld har tidigare skrivit om väskmodellerna som kan vara bättre investeringar än aktieportföljer, med Hermès Birkin bag i toppen. Den stilrena modellen, som döptes efter skådespelerskan Jane Birkin och lanserades 1984, har haft en 500-procentig ökning under de senaste 35 åren och förväntas öka ännu mer inom den närmsta framtiden. Dessutom andas de ytterst ovanlig kvalitet och exklusivitet.

Väntelistan för denna godbit ligger föga förvånande på tre till sex år och knappt räcker det med att ha pengarna för att få hamna på listan: ett outtalat krav är att även vara A-listad kändis. It-kvinnor från Elizabeth Taylor till Kim Kardashian har under de senaste 30 åren höjt väskans status till oanade höjder. Går man in i en Hermès butik kan man räkna med att få höra att det inte ens finns en väntelista, eftersom Birkins är så exklusiva.

Så lyckas du köpa en Hermès Birkin väska

Med andra ord har det tyckts vara omöjligt för oss dödliga att få tag på en Birkin-bag på annat sätt en i andra hand. Vilket inte är en billig affär: nypriset på en Birkin börjar kring 77 000 kronor och priset kan öka upp till det dubbla om den säljs i andra hand. Nu verkar det dock finnas hopp om att kunna köpa en Birkin, trots den omöjliga väntelistan. Om man har pengar det vill säga.

I avsnittet "Bagging a Birkin" av podcasten Planet money djupdyker reportern Stacey Vanek Smith i hur man lyckas få tag på en Birkin. Stacey träffar en kvinnan vars man tjatade sig till att få köpa en i butik. Hon träffar även Michael Tonello, en inköpare som verkar ha knäckt koden för hur man lyckas få tag på en av dyrgiparna inte genom att tjata, utan genom att pricka in rätt tillfälle.

Foto: Heritage Auctions/ Splash / IBL

Låt oss berätta om Michaels metod. En dag spenderade han många tusentals dollar inne i en av lyxmärkets butiker och på vägen till kassan frågade han nonchalant butiksbiträdet om de råkade ha en Birkin inne. Tro det eller ej, det funkade!

”Hon kom ut med en stor orange låda: en Birkin-väska. Sedan lät hon honom köpa den, för tjugo tusen dollar. Michael gick till en Hermès-butik på andra sidan stan och testade samma sak — och det funkade! Han hade råkat knäcka koden: om du köper en massor av dyra saker i Hermès-butiken först, och sedan avslappnat frågar om en Birkin-väska, så kommer du att få en”, säger de två reportrarna i podcasten.

Michael menar att han, genom att köpa andra produkter, fick butiksbiträdena att känna att de var skyldiga honom något tillbaka. Sedan ställde han frågan vid rätt tillfälle.

Om Michaels upplevelse verkligen är en säker metod eller snarare tur är det ingen som vet, men en sak kan vi ta lärdom av: den som inte försöker lyckas aldrig!

Bilder: IBL.

Läs även:

Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du kan spara ihop till din drömväska

Chanel-väskan 2:55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

Så ser du att väskan är en piratkopia – 8 enkla knep

Vill du få flera grymma tips? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!