Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Yoyo Nasty i sin ateljé.
Yoyo Nasty i sin ateljé.
Yoyo Nasty i sin ateljé.
Yoyo Nasty i sin ateljé. Foto: PETTER LUNDGREN

Konstnären Yoyo Nasty: ”Du får mer karaktär i glasögon”

Vilket plagg i garderoben har påverkat din stil allra mest? Rebecca Jardsdotter frågade – konstnären Yoyo Nasty svarade. 

Yoyo Nasty i sin ateljé. Foto: PETTER LUNDGREN

Vilket ord förklarar din stil?
– Lekfull!

Du klär du dig rätt ofta likt din egen konst. Är det medvetet eller omedvetet?
– När jag tänker efter så hänger det verkligen ihop. Det är  ju att uttrycka sig med färg och form, bara genom två olika kanaler. Jag har många inslag av modeelement i min bildvärld. De är viktiga verktyg för att skapa personliga karaktärer. 

På vilket sätt?
– Plagg och accessoarer kan uttrycka sociala och politiska aspekter bara av att finnas till. Jag gillar att addera feminina attribut som ett par klackar eller en stringtrosa, eftersom de är väldigt kraftfulla symboler. Med en macho cowboyhatt kan jag berätta en helt annan historia. Tillsammans blir det intressant, tycker jag.

Din garderobs game changer är glasögonbågen. Varför?
– För några år sedan insåg jag att jag inte kände igen vänner på gatan eftersom jag inte kunde se vem personen framför mig var. Jag har alltid gillar glas­ögonlooken, så när jag upptäckte mitt synfel gjorde det mig nästan bara glad. Där och då fick glasögonen bli en självklar del av mig, och i dag är det något som verkligen utmärker min stil. 

Vad är det bästa med den accessoaren?
– Jag älskar hur glasögon är så ikoniska. Dessutom går det att säga så mycket med dem. Är jag töntig eller smart? För mig är det viktigt att kunna leka med mode.

Har du en hel glasögongarderob?
– Det har jag faktiskt! En bra början, i alla fall. Ett par svarta solglasögon med styrka, ett par enorma och orange från Loewe och de jag bär i dag, från Gucci. 

Vad får Guccibågarna dig att känna?
– Man blir mer av en karaktär. Jag känner att jag kan ta plats och ta för mig. Samtidigt kan man också gömma sig lite bakom kaxiga bågar …

Vad definierar ett bra par bågar, enligt dig? Det känns som om du dras till stora former och inte den första bästa bågen på närmaste mack?
– Jag tänker nog ”Ska det vara så ska det vara”. Annars går jag hellre runt utan. Jag älskar 70-talsinspirerade bågar och går helst åt det extrema. Mina Loewe-brillor har exakt den looken. 

Finns det någon särskild konstnär som inspirerar dig stilmässigt?
– En av mina favoritkonstnärer är Yayoi Kusama. Hennes konst inspirerar mig i hur den är gränsöverskridande med textil, måleri och installation i ett, samtidigt som konsten känns så genomgående och självklar. Hennes egen stil är ikonisk med samma uttryck och mönster som den konst hon skapar, vilket är kul. 2012 släppte Kusama dessutom prickiga och lekfulla solglasögon för Louis Vuitton.

Blir det den fjärde bågen i din glasögongarderob, kanske?
– Bra idé!

LÄS MER 10 år efter succén: Louis Vuitton i nytt samarbete med Yayoi Kusama