Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kronprinsessan Victoria i helrött, som är helrätt i höst.
Kronprinsessan Victoria i helrött, som är helrätt i höst.
Kronprinsessan Victoria i helrött, som är helrätt i höst.
Kronprinsessan Victoria i helrött, som är helrätt i höst. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Kronprinsessan Victoria först med höstens trendfärg

Är det en (färg)stark trend vi kommer få se i höst så är det rött – och gärna från topp till tå. Kronprinsessan Victoria ligger som vanligt steget före och klädde sig i klarrött under resan till Georgien – och vi kan inte låta bli att se likheterna med mamma drottning Silvia. 

Kronprinsessan Victoria träffar Salome Zourabichvili – Georgiens första kvinnliga president. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Trendspanare världen över ser rött just nu. Under vårens visningar av höst- och vintermodet 2023 blev det tydligt att det var en färg som stack ut – och den är klarröd och får gärna bäras från topp till tå. 

När kronprinsessan Victoria besökte Georgien och huvudstaden Tbilisi för att besöka EU:s civila övervakningsinsats i veckan hade hon självklart anammat den röda trenden till kvällens middag, då hon bar en röd volangklänning från svenska märket Dagmar. Snittet och färgen får oss att tänka på mamma, drottning Silvia, som ofta klär sig i rött – och i liknande siluett. Mor och dotter kan se fram emot en rosenskimrande höstsäsong tillsammans.

LÄS MER: Klä dig som en prinsessa: 48 kungliga köp 

Victorias röda klänning är från svenska märket Dagmar. Foto: ACTION PRESS / STELLA PICTURES/ACTION PRESS ACTION PRESS

Att Silvia bokstavligt talat är Sveriges drottning av färg råder det ingen tvekan om, hon har genom åren lyst upp sin tillvaro i den ena färglada looken efter den andra och vi tycker klarrött är en av de färger som klär både henne och kronprinsessan allra bäst.

Silvia i rött x 3. 1. Drottningen på Nobelfesten 2007. 2. Silvia i elegant klarröd look med byxor, topp och poncho 2022. 3. Kungen och drottningen anländer till middag på Grand hotell i Stockholm dagen innan bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O'neill.

Så stylar du rött

 1. RÖTT ÄR EN FÄRG SOM SYNS, var medveten om att du drar blickarna till dig. Men på samma gång är rött en färg som gör att du inte behöver anstränga dig så mycket. Ett rött läppstift till en i övrigt nedklädd look gör att du ser välklädd ut. 

2. TESTA ETT BASPLAGG I RÖTT. Ofta väljs färger i neutral skala på lite dyrare plagg som till exempel en kappa eller skinnbyxa – men en röd kappa piggar upp hela din höst och gör att du alltid ser välklädd ut, oavsett vad du har under. 

3. EN RÖD ACCESSOAR ÄR EVIGT CHICT och går till allt (ja till och med rosa). 

4. MONOKROMT RÖDA LOOKER ÄR VACKERT och här är det lika snyggt att klä sig i samma nyans från topp till tå, eller mixa olika nyanser för en intressant look. 

5. RÖD ÖGONSKUGGA ÄR EN HIT och används ofta på film för att få ögonen att ”poppa”.

LÄS MER: Från Silvia och Rihanna till New York Fashion Week: Rött är helrätt

LÄS MER: Rött är alltid rätt: Allt om modets älsklingsfärg