Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Snyman

Nu kan du bära Lars Wallins lyxiga design – släpper budgetvänlig kollektion

Lars Wallins design har länge varit favoriter hos kungligheter och kändisar. Nu har han för första gången skapat en kollektion plagg som även kvinnor utan couturebudget kan köpa. 

Många är de svenska kvinnor som drömt om en klänning signerad designern 

Lars Wallin, 54. Lars design har varit i alla de mest glamourösa sammanhangen – Nobelfester, flotta bröllop, de största tv-showerna och på Damernas Världs Guldknappen-catwalk 1995 (då Lars vann). Lars design är ”extra allt” och fjärran från den avskalade stil som brukar förknippas med svensk design.

– Jag har aldrig känt att jag tillhör den skandinaviska stilen med lågmäld funktionell minimalism. Jag känner mig mer besläktad med de klassiska couturehusen ute i världen. Där dekoration och passion är det som styr, säger Lars som svarar ”Cate Blanchett och Kronprinsessan Mary av Danmark” på frågan om vilka hans drömkunder är.

Men nu har han även en annan drömkund: Du.

Lars Wallin erbjuder från och med i höst inte bara en, utan dubbla (!) kollektioner som inte är couture, utan plagg i hans design som görs i större upplagor, så kallade ready to wear-kollektioner. Det är kollektionerna Lars Wallin V och Lars Wallin Collection som är nya för märket. Lars Wallin V är den mer budgetvänliga kollektionen, som kommer att fokusera på mer vardagliga plagg med inslag från både aftonmodet och sportmodet.

LÄS MER: Maria Westerlinds nya kollektion för MQ: ”Väldressat och klänningar i fokus”

Lars Wallin släpper två nya ready to wear-kollektioner: Lars Wallin V och Lars Wallin Collection. Foto: Stefan Snyman

– När jag jobbar med couture så gör jag unik design till varje kund. Många gånger har jag tänkt att det på ett sätt är synd att bara en kvinna får bära plaggen – så många fler skulle vara snygga i dem. Jag har byggt ett starkt varumärke som skapat drömmar att bära min design långt utanför couturevärlden. Vi pratar mycket om hållbarhet när det gäller kvalitet och produktion, men sällan om hållbar design. Jag känner att vi som designers måste ta ett ansvar där och skapa design som är värt att investera i, och som inte har ett bäst-före-datum, säger Lars Wallin till Damernas Värld.

Hur beskriver du själv kollektionen Lars Wallin V?

– Kvinnliga, tidlösa plagg med en attityd. Du känner kroppen i plaggen. Det finns en tydlig glamour och tygerna har lyster och glitter. Färg! Vi har också jobbat in kanske lite annorlunda plagg i en festgarderob, som t-shirt och scuba-sweatern, för att kunden ska kunna bestämma festlighetsgraden på plaggen. Du kan bära brokadkjolen med t-shirt, till exempel.

Glamour och arvet från couturen är närvarande i Lars Wallins nya kollektion V, men designern överför det festliga från en aftonklänning till en college-tröja – fest möter sport i höstens kollektion. Foto: Stefan Snyman

Hur tänker du på dina kunder?

– Couturekunderna är starka kvinnor som använder min design i arbete och representation och som shoppar med passion och magkänsla. En kvinna som vågar och längtar att framhäva sin kvinnlighet. Jag tänker mig att min ready-to-wear-kollektion möjligen attraherar en något yngre kvinna som är medveten och säker, samt passionerad i sina val. En kvinna som gärna gör vardagen till fest.

Av alla kreationer du skapat under din karriär – vilken har väckt mest uppmärksamhet?

Lars design har varit i alla de mest glamourösa sammanhangen – Nobelfester, flotta bröllop, de största tv-showerna och på Damernas Världs Guldknappen-catwalk 1995 (då Lars vann).

– Någon av Kronprinsessan Victorias Nobel-klänningar eller Carola Häggkvists blå ”Evighets-kostym”. Kronprinsessan Victoria för att jag tror den tidlösa couturen som skapar en lite ouppnåelig kunglig glans, skapar magi och drömmar. Carolas för att den stämde så med hennes energi, kropp och låten hon framförde. Rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle. Då når man ut. Den monokroma blå färgen som gjorde ett starkt uttryck och blev Carola blått med hela Svenska folket. 

Du vann Damernas Värld Guldknappen 1995. Hur minns du det?

– Jag kommer alltid minnas stämningen, glamouren och toppmodellen Emma Sjöberg, idag Wiklund, som öppnade visningen i en chokladbrun tyllklänning. Magi. För mig betydde det en etablering och garanti bekräftelse. Jag var godkänd, jag klev in i dem etablerades skara. En härlig känsla och jag bär min Guldknapp med stolthet.

LÄS MER: Spana in Victorias nobelklänningar från 1995 till nu (så mycket nostalgi!)

Priserna för Lars Wallin V kommer att ligga mellan 1000 till 5000 kr. För Lars Wallin Collection är prislappen något högre, 7000 till 14 000 kr, vilket kan jämföras med Lars Wallin Couture som börjar runt 30 000 kronor. Kollektionerna lanseras den 25 september på Lars Wallins hemsida.

Se utvalda plagg från Lars Wallins nya kollektion Lars Wallin V här

Kostymbyxa, 2 199 kr, jumpsuit, 3 499 kr, halterneckstopp, 1 999 kr, halternecksklänning, 2 999 kr och kappa i fuskpäls, 4 999 kr, allt Lars Wallin V.