Modehistoria: allt du behöver veta om Louis Vuitton
Louis Vuitton är ett av vår tids mest hyllade och anrika modehus. Här är allt du vill veta om lyxmärkets historia, väskornas modeller och priser – samt vad du bör tänka på om du vill investera i en LV-väska.
Louis Vuitton är ett av världens mest exklusiva och kända modehus. Genom sina brun-beige färger, rutiga Damier Canvas-mönster och monogrammet känns handväskorna och resväskorna igen direkt. Väskorna är dyra, men tidlösa klassiker som håller år in och år ut. Hur tog sig Louis Vuitton till den positionen de är idag? Här är historien bakom ett av våra mest älskade och eftertraktade märken.
Louis Vuitton – innehåll
1. Historia och bakgrund
2. Louis Vuitton-butiken i Stockholm och Sverige
3. Kända samarbeten
4. Väskorna – populära modeller och priser
1. Louis Vuitton historia – startskottet och de första åren
År 1837 anländer en 16-årig pojke till Paris. Han har gått hela vägen från sin hemstad Ancha, en resa på 470 kilometer. Hans namn är Louis Vuitton.
Paris har precis klivit in i den industriella revolutionen, och folk strömmar till staden där fattigdomen är utbredd. Louis Vuitton lyckas hitta jobb som lärling hos packaren och lådtillverkaren Monsieur Maréchal. Eftersom all transport i staden sker med skumpiga droskor, båtar och tåg var det viktigt att packa ömtåliga objekt ordentligt. Rika personer kunde anlita personliga packare som såg till att deras bagage packades korrekt och kom fram i oskatt skick.



Louis var duktig hade fallenhet för yrket, och blev ett uppskattat namn inom Paris mer förmögna kretsar. Han stannade hos Maréchal i 17 år innan han öppnade sin egen verkstad på 4 Rue Neuve-des-Capucines (nära Place Vendome). Varumärket Louis Vuitton grundades 1854, vilket gör det till ett av de äldsta modehusen i världen.



Resväskor och trunks av Louis Vuitton
En avgörande konstruktion som gjorde Louis Vuitton unika var att tidigt började göra resväskor med platt topp. Vid den här tiden var rundade toppar vanligast. Detta gjorde att resväskor från Louis Vuitton var lättare att stapla på varandra, vilket gjorde att packningen tog mindre plats och gav stabilitet.



Tack vare framgångarna behövde företaget större lokaler. 1859 öppnade de därför en ateljé i Asnières, i norra Paris. Här bodde även familjen Vuitton. Än idag tillverkas Louis Vuitton-produkter i ursprungsateljén, även om den har restaurerats och byggts till sedan starten. Familjehemmet är numera museum.
1892 dör Louis Vuitton, och sonen George tar över företaget.



Det kända Louis Vuitton-monogrammet
Det klassiska mönstret blev till 1896. Inspirerat av kakelplattornas mönster i köket i Asnières kommer de fyrbladiga blommorna. Till det adderade George initialerna av sin far och märkets grundare: LV.



Vem äger Louis Vuitton idag?
Franska företaget LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton och dess aktieägare äger sedan 1987 modehuset Louis Vuitton. LVMH är världens största företag inom lyxproduktbranschen, och äger idag ett 60-tal bolag inom dryckes-, skönhets- och modeindustrin som till exempel Moët et Chandon, Dom Pérignon, Dior, Céline, Guerlain, TAG Heuer och Sephora.
LÄS ÄVEN: Vänner firar 25 år – hyllas med kollektion av Ralph Lauren
2. Louis Vuitton-butik till Sverige och Stockholm
År 2000 öppnade Louis Vuitton sin första, och hittills enda, butik i Sverige. Den ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Och tidigare i år öppnade LV upp sin webbshop så att även vi i Sverige kan handla via deras e-handel.



3. Kända samarbeten: svenska Alicia Vikander och Louis Vuitton
Louis Vuitton har en noga utvald skara personer som ofta syns på galor och röda mattor i deras kläder. Vissa skulle kalla dem ambassadörer, LV kallar dem "Friends of the House".



En av modehusets vänner är Alicia Vikander, den enda svenska personen på listan. Skådespelaren syns ofta iförd Louis Vuitton-outfits från topp till tå.



Supreme och Louis Vuitton
Ett samarbete som har fått mycket uppmärksamhet är det mellan LV och streetwearmärket Supreme. Samarbetet var en del av höst- och vinterkollektionen för män 2017 och produkterna sålde slut på rekordtid.



Att kollektionen gick åt så fort gjorde att andrahandsvärdet på produkterna ökade med flera hundra procent. Idag får du betala upp emot 300.000 kronor för en hoodie från kollektionen.
4. Hur mycket kostar en Louis Vuitton-väska?
I skrivande stund finns 443 handväskor för dam hos Louis Vuitton, och de flesta går att få med olika tillval som färg på lädret och vilket canvas du vill ha i din väska. Ett genomsnittligt pris på en Louis Vuitton-väska är därför väldigt svårt att uppge. I nyskick går priserna från cirka 2.000 kronor upp till 370.000 kr (modellen Capucines MM i krodilskinn).
Det finns också många Louis Vuitton-väskor att köpa second hand. Då är det viktigt att vara uppmärksam på att väskan du vill köpa är äkte Louis Vuitton, mer om hur du kan se det längre ner i artikeln.
Vilka modeller räknas som klassiska LV-väskor?
Det finns åtta väskmodeller som Louis Vuitton själva räknar som sina klassiker. De är: Neverfull, Speedy, Alma, Noé, Capucines, Twist, Petite Malle och City Steamer. Nedan följer bilder, beskrivningar och information om storlek och pris för dessa åtta klassiker.
Allt om klassiska Louis Vuitton-väskan Neverfull



Neverfull-väskan är en av modehusets mest populära modeller, men den skapades först år 2007. Det tar upp till 45 timmar att tillverka Neverfull. Och namnet kommer förstås från att så mycket ryms i den här väskan att det upplevs som att den aldrig blir full.
Väskan kommer i tre storlekar:
Neverfull PM, petite model (29.0 x 21.0 x 12.0 cm) kostar runt 10.000 kr.
Neverfull MM, medium model (31.0 x 28.5 x 17.0 cm), kostar cirka 11.000 kr.
Neverfull GM, grande model (39.0 x 32.0 x 20 cm) kostar cirka 11.500 kr.
I alla Neverfull-väskor finns ett avtagbart fodral som du kan använda som clutch.
Allt om Louis Vuitton-väskan Speedy



Modellen Speedy är, enligt Designer-vintage.com, den första handväskan Louis Vuitton skapade år 1930 – och har varit en storfavorit ända sedan dess. Speedy var en variant på deras då populära Keepall och den första väskan tänkt att kunna användas varje dag, som en vardagsväska för dig som är på språng.
Speedy finns idag i sex storlekar: nano, 20, 25, 30, 35 och 40. Där numret är väskans längd i centimeter. (Nano är 15 centimeter).
Nummer 30 är den mest sålda, och ursprungsmodellen. Den andra modellen som tillverkades var storleken 25 centimeter, och anledningen till det var ett önskemål från Audrey Hepburn.
En Speedy-väska kostar mellan 8.000–20.000 kronor beroende på storlek och tillval. Alla speedy-väskor kommer med ett avtagbart axelband.
LÄS ÄVEN: Maxa din huvård med C-vitamin – hejdå glåmighet!
Allt om Louis Vuitton-väskan Alma



Alma-väskan skapades år 1934. I alla fall för den stora massan. Från början var Alma en specialbeställning från ingen mindre än madame Gabrielle Chanel år 1925. Nästan tio år senare gick Coco Chanel med på att låta Louis Vuitton göra fler av "hennes" väska. Den fick till slut namnet Alma, efter torget där gatan Avenue Montaigne möter floden Seine.
Väskan Alma kommer i fyra storlekar:
Alma mini (21 cm x 16 cm x 10 cm) kostar från 11.000 kr.
Alma BB (25 cm x 19 cm x 12 cm) kostar från 10.000 kr.
Alma PM (32 cm x 24 cm x 15 cm) kostar från 13.000 kr.
Alma MM (36 cm x 28 cm x 17 cm) kostar från 15.000 kr.
Allt om Louis Vuitton-väskan Noé



Väskan Noé är den näst äldsta handväskan från Louis Vuitton, och skapades 1932. Även Noé var en specialbeställning, men inte från en känd modeperson, utan från en champagneproducent som ville ha en väska till sina champagneflaskor!
Noé skapades av Gaston-Louis Vuitton för att kunna rymma fem champagneflaskor, fyra upprätt och en upp-och-ned. Snöret som är så signifikant för just Noé-väskan lades till för att kunna snöra åt ordentligt om flaskorna. Namnet är en referens till Bibelns Noah, som sägs ha planerat vinrankor på berget Ararat när Arken åter hamnade på land.
Väskan Noé kommer i storlekarna:
Noé Nano (13.0 x 16.0 x 10.0 cm) som kostar från 8.300 kr.
Noé bb (22.0 x 24.0 x 15.0 cm) som kostar från 10.100 kr.
Noé petite (27.0 x 27.0 x 21.0 cm) som kostar från 10.400 kr.
Noé (27.5 x 36.0 x 20.0 cm) som kostar från 12.600 kr.
När designern Marc Jacobs hade bestämt sig för att lämna företag 2014, skapade han en egen variant av Noé: NN14.
Även designern Nicolas Ghesquière har gjort sin version av klassikern, som har fått namnet NéoNoé. Väskan kostar från 12.600 kr.
Allt om Louis Vuitton-väskan Capucines



År 2013 skapades väskmodellen Capucines, som har fått sitt namn efter den gata där Louis Vuitton öppnade sin första butik år 1854. Väskan har blivit en modern klassiker, och har tolkats av många samtida designers och konstnärer.
Väskmodellen Capucines kommer i storlekarna:
Capucines mini (21.0 x 14.0 x 8.0 cm) som kostar från 36.000 kr.
Capucines BB (27.0 x 18.0 x 9.0 cm) som kostar från 41.000 kr.
Capucines PM (31.5 x 20.0 x 11.0 cm) som kostar från 46.000 kr.
Capucines MM (36.0 x 23.0 x 14.0 cm) som kostar från 44.000 kr.
Det här är en av Louis Vuittons dyrare väskor. Vissa Capucines tillverkas av krokodilskinn, ett material som av LV själva beskrivs som "exotic crocodilian leather", och kostar då upp emot 370.000 kr.



Allt om Louis Vuitton-väskan Twist



Handväskan Twist är en mindre handväska från Louis Vuitton som introducerades år 2015. Den känns kanske bäst igen på den framträdande LV-loggan mitt på väskan som även fungerar som väskans lås, vilket stänger och öppnar väskan och kedjorna som axelband.
Modellen Twist kommer i tre storlekar:
Twist BB (16.0 x 12.0 x 8.0 cm) som kostar från 29.700 kr.
Twist PM (19.0 x 15.0 x 9.0 cm) som kostar från 26.400 kr.
Twist MM (23.0 x 17.0 x 9.5 cm) som kostar från 28.600 kr.
Allt om Louis Vuitton-väskan Petite Malle



Nicolas Ghesquière skapade den "boxliknande" handväskan Petite Malle för Louis Vuitton år 2014. Väskan är en tydlig hommage till varumärkets historia och arv: resväskorna.
Petite Malle kommer i en storlek: 20.0 x 12.5 x 5.0 cm, och kostar från 41.500 kr.
Innan köpet: Så skiljer du en äkta Louis Vuitton-väska från en kopia
Det går absolut att hitta äkta LV-väskor hos sajter som Blocket, Tradera eller Ebay men då gäller det att du vet vad du ska leta efter. Vi har tidigare skrivit om hur du ser att designerväskan är äkta eller en kopia. Läs gärna den artikeln för 9 tydliga tips.
Om du inte är en expert kan du alltid leta efter Louis Vuitton-väskor hos sajter som Vestiare Collective eller auktionshus som Bukowskis, då de garanterar äkta produkter.
LÄS ÄVEN: Chanel 2.55 – allt du vill veta om världens mest älskade väska