Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Magiska summan: så mycket kan du shoppa för per månad, utan att gå back

Gillar du att shoppa men har svårt att få pengarna att räcka till? Finansexperten Pete Dunn menar på att det finns en magisk siffra att följa när det gäller shopping – och det är siffran fem.

Med dagens lättillgängliga internetköp är det lätt hänt att man spenderar mer pengar än vad budgeten tillåter. Därför har den 

brittiske finansexperten Pete Dunn tagit reda på vilken summa som egentligen är rimlig att handla för varje månad, för att fortfarande behålla sin budget.

Och det visar sig att siffran fem är the magic number. Enligt Dunn kan man spendera 5 procent av sin månadslön på klädshopping utan att ens månadsbudget blir lidande. Det innebär att om man har en månadslön på 28 000 kronor, kan man spendera 1400 kronor i månaden på klädshopping, vilket blir 16 800 kronor per år. 

Så för dig som suktar efter något dyrare i garderoben är det bara att börja spara!

5 spartips för smartare shopping

1. Reaperioderna är guldtillfällen för att fynda – särskilt under sommaren när många är iväg på semester. Se upp för trendplagg som tappar sin aktualitet snabbt, och satsa istället på klassiska basplagg som bygger garderoben (vita skjortan, kontorskavajen, etc.). Hade du velat ha plagget när det inte var på rea? Om svaret är ja – slå till!

2. Sälj det du inte använder. Smart, miljövänligt och enkelt. Lägg ut plaggen du vill bli av med på en auktionssajt, säljgrupper på Facebook, eller ställ upp ett bord på loppis. Här finns tips på hur du får bäst betalt när du säljer kläder på nätet.

 

Foto: iStock

3. Gör en budget. Skriv ned vad du har för utgifter varje månad, samt hur mycket du vill spara. Det finns gott om appar som hjälper dig med påminnelser och kalkyler för att nå dina mål.

4. Skippa småköpen. Köper du lunch fem gånger i veckan, eller tar du med dig matlåda? Köper du kaffe, nötter och frukt på vägen – eller införskaffar du produkterna när det storhandlas för veckan? Utnyttjar du busskortet till fullo – eller hade du lika gärna kunnat cykla istället? Det är frågor att ställa sig själv, även när det kommer till shoppingen.

Foto: iStock

5. Mer gratisaktiviteter! Dyra restaurang- och krogbesök till ära, men faktum är att det finns gott om gratisaktiviteter att hitta på, som utomhusbio eller museum. Här listar vår systersajt Veckorevyn tips på roliga sommaraktiviteter.