Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trendigast just nu: Månfas-klockor

De vackra månfasklockorna blir allt mer populära, och det är inte svårt att förstå varför. De anses dessutom vara de mest kvinnliga inom urmakeri.

Hippokrates och Aristoteles menade att det fanns ett starkt samband mellan månens faser, menstruationscykeln och den sexuella lusten. Menscykeln startade när månen var i nedan men sexualdriften ökade fram till dess att månen var full för att sedan avta. I dag finns inget vetenskapligt stöd för den här teorin, men uppfattningen att månen påverkar människan (månen styr tidvattnet och människan består till stor del av vatten) finns fast förankrad i många människor. Redan för trettiotusen år sedan ristade stenåldersmänniskor in månens faser på benbitar, och under 1700-talet skapades den första, mycket enkla, månfas-komplikationen, då för fickur. Den franska drottningen Marie Antoinettes berömda fickur hade till exempel den här nymodigheten.

 

Skådespelaren Hedy Lamarr (1944).Skådespelaren Hedy Lamarr (1944).Skådespelaren Hedy Lamarr (1944).
Skådespelaren Hedy Lamarr (1944). Foto: COURTESY EVERETT COLLECTION / EVERETT COLLECTION TT NYHETSBYRÅN
Komplikationen anses vara den mest kvinnliga inom urmakeri – vi kunde se den redan på Marie Antoinettes berömda fickur – och månfasklockan är ett bra val om du vill följa månens faser och samtidigt bära en elegant, kvinnlig och moderiktig klocka.

Vanligast är att månfasen visas genom en halvmåneformad öppning i urtavlan där du ser månens växande och avtagande faser. Dessa urtavlor är oftast väldigt vackra och visningen av månens faser är avancerat och dekorativt utförd.

Månfasklockan blir allt mer populär. Komplikationen anses vara den mest kvinnliga inom urmakeri, och månfasklockan är ett bra val om du vill följa månens faser och samtidigt bära en elegant, kvinnlig och moderiktig klocka.  

LÄS MER Klockornas Mona Lisa: Den hisnande historien om svenske Axel von Fersens kärleksgåva till Marie-Antoinette

VISSTE DU ATT … 

… att en klocka med månfas visar den solbelysta delen av månen som observerats från jorden vid en given punkt under varje 29,5-dagars månmånad. Komplikationen utvecklades 1925 för ett armbandsur av märket Patek Philippe.   

Frederique Constant Slimline, 29 200 kr, med diamanter runt boettringen samt vid åtta indeX.Frederique Constant Slimline, 29 200 kr, med diamanter runt boettringen samt vid åtta indeX.Frederique Constant Slimline, 29 200 kr, med diamanter runt boettringen samt vid åtta indeX.
Frederique Constant Slimline, 29 200 kr, med diamanter runt boettringen samt vid åtta indeX.
Longines, 34 600 kr, med diamanter på urtavlan.Longines, 34 600 kr, med diamanter på urtavlan.Longines, 34 600 kr, med diamanter på urtavlan.
Longines, 34 600 kr, med diamanter på urtavlan.
IWC Portofino, 77 400 kr, med sublim månfasvisning i guld.IWC Portofino, 77 400 kr, med sublim månfasvisning i guld.IWC Portofino, 77 400 kr, med sublim månfasvisning i guld.
IWC Portofino, 77 400 kr, med sublim månfasvisning i guld.
Victorinox Alliance Small, 7 299 kr, i stål med stålband.Victorinox Alliance Small, 7 299 kr, i stål med stålband.Victorinox Alliance Small, 7 299 kr, i stål med stålband.
Victorinox Alliance Small, 7 299 kr, i stål med stålband.
Piaget Altiplano (pris på förfrågan) med överdådigt dekorerad urtavla och boettring med diamanter.Piaget Altiplano (pris på förfrågan) med överdådigt dekorerad urtavla och boettring med diamanter.Piaget Altiplano (pris på förfrågan) med överdådigt dekorerad urtavla och boettring med diamanter.
Piaget Altiplano (pris på förfrågan) med överdådigt dekorerad urtavla och boettring med diamanter.
Vacheron Constantin modell Egerie (pris på förfrågan)i vitt guld, översållad med diamanter. En av de mest dyrbara månfas klockorna i dag.Vacheron Constantin modell Egerie (pris på förfrågan)i vitt guld, översållad med diamanter. En av de mest dyrbara månfas klockorna i dag.Vacheron Constantin modell Egerie (pris på förfrågan)i vitt guld, översållad med diamanter. En av de mest dyrbara månfas klockorna i dag.
Vacheron Constantin modell Egerie (pris på förfrågan)i vitt guld, översållad med diamanter. En av de mest dyrbara månfas klockorna i dag. Foto: © KAREEM BLACK / RETNA / © ALL RIGHTS EXCEPT MEDIA ADVERTIS
Fossil dam, 1  860 kr, i bicolore med glittriga stenar.Fossil dam, 1  860 kr, i bicolore med glittriga stenar.Fossil dam, 1  860 kr, i bicolore med glittriga stenar.
Fossil dam, 1  860 kr, i bicolore med glittriga stenar.
Baume & Mercier Classima med pärlemortavla och åtta diamanter vid index. Pris: 38 500 kronor.Baume & Mercier Classima med pärlemortavla och åtta diamanter vid index. Pris: 38 500 kronor.Baume & Mercier Classima med pärlemortavla och åtta diamanter vid index. Pris: 38 500 kronor.
Baume & Mercier Classima med pärlemortavla och åtta diamanter vid index. Pris: 38 500 kronor.

LÄS MER Köpa vintageklocka: Experternas bästa tips

LÄS MER Linnés uppfinning inspirerar lyxklocka