Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marc Jacobs 1993 samt Kirsten McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis SS 1993.Marc Jacobs 1993 samt Kirsten McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis SS 1993.Marc Jacobs 1993 samt Kirsten McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis SS 1993.
Marc Jacobs 1993 samt Kirsten McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis SS 1993. Foto: TT

30 ÅR SEDAN: Grungemode gav Marc Jacobs sparken

Modebranschen fick en chock, ledningen fick en chock – och Marc Jacobs fick sparken. När designern för 30 år sedan skapade en kollektion inspirerad av den gryende grungevågen tog det hus i helvete. 

Det tidiga 1990-talets nya musik­våg, grunge, revolutionerade inte bara musiken, utan även modet. Musiken, vars epicentrum var Seattle i USA, lyckades sätta toner och ord på den frustration unga människor kände i lågkonjunkturen som följde det glassiga 1980-talet. Plötsligt kändes allt som detta decennium för­knippas med – pengar, axelvaddar, glam och hårspray – så fruktansvärt omodernt. Modebranschen kliade sig i huvudet. Skulle verkligen lyxen få ge vika för flanellskjortor, stickade koftor och shorts?

Modekritkerna sågade kollektionen (flera har tagit tillbaka sina åsikter i dag) och Marc Jacobs fick sparken.

En av de designer som först insåg att modet var på väg att förändras var en ung Marc Jacobs. Han hade vid denna tid inte fyllt 30 och var chefdesigner hos det klassiskt amerikanska märket Perry Ellis – som då var ett av de stora märkena, bredvid Calvin Klein och Ralph Lauren, för de som tilltalades av den klassiskt amerikanska stilen. När Perry Ellis kollektion för våren 1993 visades i november året innan – för exakt 30 år sedan – fick modevärlden, och Perry Ellis ledning, en chock. Marc Jacobs skickade ut ett gäng supermodeller i looker som ingen sett på en Perry Ellis-catwalk tidigare. Carla Bruni gjorde entré i Dr Martens-kängor, Tyra Banks i Birkenstocks – och Kate Moss samt Kristen McMenamy i t-shirtar med barnsliga motiv av serietecknaren Robert Crumb. 

I november 2022 sågs Kristen McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis grungekollektioin SS 1993.I november 2022 sågs Kristen McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis grungekollektioin SS 1993.I november 2022 sågs Kristen McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis grungekollektioin SS 1993.
I november 2022 sågs Kristen McMenamy och Kate Moss på catwalken för Perry Ellis grungekollektioin SS 1993. Foto: ANTHEA SIMMS / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Modevärlden förstod ingenting. Grunge var ju själva antitesten till m-o-d-e? Modekritkerna sågade kollektionen (flera har tagit tillbaka sina åsikter i dag) och Marc Jacobs fick sparken från Perry Ellis. 

Men historien gav Marc Jacobs rätt. Grungens intåg i modet gick inte att stoppa och snart var till och med Vogue tvungna att, motvilligt, bjuda på grunge-inspirerade modereportage. Marc Jacobs har senare till samma magasin sagt: ”Grunge-kollektionen representerade den första gången i min professionella karriär som jag var jag orubblig i min beslutsamhet att se min vision komma till liv på catwalken, utan kreativa kompromisser.”

Marc Jacobs och Tatum O'Neal i New York 1993.Marc Jacobs och Tatum O'Neal i New York 1993.Marc Jacobs och Tatum O'Neal i New York 1993.
Marc Jacobs och Tatum O'Neal i New York 1993. Foto: Startraks/REX / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER Två drottningar front row: Drottning Elizabeth och modedrottningen Anna Wintour från amerikanska Vouge.

LÄS MER Historien bakom Max Maras 101801-kappa – en tidlös ikon

LÄS MER Älskade klassiker – tillbaks till 90-talets minimalism