Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maria Nilsdotter om dramatiska modevisningen: "Jag har aldrig jobbat så hårt"

Smyckesdesignern Maria Nilsdotter stod för en av Stockholms modeveckas mest välproducerade visningar med en detaljrik, sagoliknande produktion. Damernas Världs moderedaktör Sara Sadeghi tog tempen på en överväldigad Maria som berättar om idén bakom visningen och den nya kollektionen.

Hon må vara en av Sveriges mest etablerade smyckesdesigners, men aldrig slutar hon att överraska. 

Maria Nilsdotter stod för en av modeveckans absolut bästa visningar under Stockholm Fashion Week SS19, med den mest välproducerade och detaljrika produktionen. Istället för att husera på Grand Hôtel som de flesta valde hölls den istället i den makalöst vackra Eric Ericssonhallen, före detta Skeppsholmskyrkan, som får vem som helst att tappa andan. Med denna visning lanserade Maria sin AW18 kollektion Moondust, som berikade oss med en helt annorlunda och sagolik upplevelse. Musiken, ljuset, smyckena, stylingen, castingen och scensättningen var så välgjord att även de mest svårflörtade i publiken höjde på ögonbrynen. Damernas Världs Sara Sadeghi tog pulsen på en överväldigad Maria direkt efter showen.

Wow, grattis till en superfin visning Maria! Hur känns det?

– Just nu känns det jättebra. Det är så konstigt för jag har nog aldrig jobbat så hårt med något som med den här visningen. Kollektionen har jag jobbat med i ett år. När vi bestämde oss för att visa den så satte vi ribban väldigt högt och då blev det intensivt.

Varför valde ni att göra en visning denna gång?

– Jag älskar det kreativa och när man gör en visning så får man förmedla en känsla. En installation kan vara jättefin men det blir inte samma känsla som när man kan få in ett drama. Vi har fått fantastisk hjälp med både ljussättning och musik av riktiga proffs. Det är alla de små delarna som skapar den stora känslan.

Alla kläder och väskor var specialgjorda för showen och designade av Maria Nilsdotter.

Ni hade en spännande blandning av modeller i showen. Hur tänkte ni kring castingen?

– Vi tänkte att vi ville ha unika personer som har någon sorts älv-eterisk känsla fast ändå är sig själva och coola.

Vart kom inspirationen till kollektionen från?

– Jag gick tillbaka till grunden för mitt varumärke – det sagolika, mystiska och surrealistiska. Jag utgick från den svenska mytologin och John Bauers målningar, med någon sorts melankolisk natur som jag ville förvränga till något modernt. Det resulterade i en John Bauer-älva, en powerfigur som med sitt långa hår har varit på ett rave i skogen.

Hur delaktig har du varit i showens olika delar?

– Jag är lite av en kontrollfreak och då blir det att man är delaktig i alla bitar. Vi har varit så himla tajt team men jag tror att jag är ganska jobbig då jag går in och petar och vill ändra till och med orden i en presstext.

Har du något favoritsmycke i kollektionen?

– Jag gillar verkligen örhängena med de stora månarna, ett riktigt statement-piece!

Kollektionen Moondust finns i butik och online.