Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maria Nordström blandar religion med ... fjädrar och musslor

Jublet tycktes aldrig ta slut inne på Berns under tisdagskvällen. Ämne för applåderna var designern Maria Nordström som för första gången visade upp sin kollektion på Stockholms modevecka, Mercedes-Benz Fashion Week Stockholm.
Påklätt fram och avklätt baktill, androgynt och med fantastiska detaljer som musslor var inte bara iögonfallande, utan även tongivande, för kollektionen. 

Vad kännetecknar din design?- Arkitektonisk, med mycket linjer och sömmar. Kontraster som hårt och mjukt. Just dessa element är något som funnits med i min design sedan jag började. 

Hur kommer det sig att du har valt att visa upp din kollektion just nu?- För att jag har möjlighet till det och är mogen för det nu. Jag har jobbat som designer på H&M sedan 2009, och samtidigt designat couture-liknade plagg under mitt eget namn. Nu vill jag göra min design mer tillgängligt för andra. 

Vad heter höstens kollektion?- Purgatory, alltså skärselden, av den anledningen att jag har influerats av katolsk tro, synden och strävan efter renlighet. Och oron och frågeställningar som vad är rätt och vad är fel? Jag gillar att jobba med kontraster och spänningen därimellan. 

Hur syns detta tema i din kollektion?- Långsmala silhuetter, fågelfjädrar och mjuka axelvaddar som ger oroliga, uppdragna axlar. 

Hur kommer det sig att du inspireras av katolicismen, har du någon personlig koppling till ämnet?- Inte direkt. Temat är känsligt, men har fallit sig naturligt. Det är en mix av minimalismen och maximalismen, lite som jag. 

Vilka element är genomgående för din höstkollektion?- Diskreta kors syns lite här och var, dipdye, chiffong och kvalitéerna går igen. Jag använder mig av material som skinn, mocka och fjädrar. Jag har även plockat in lite västkustspår, nämligen musslor, i kollektionen. Jag har lackat dem och fäst dem på ärmarna på en MC-jacka. 

Hur lång tid tog det?- Ungefär 300 timmar. 

Har du någon speciell person i åtanke när du designar?- Någon som samlar på kläder, så som andra samlar på konst, någon med stark stil. Till exempel skulle skådespelerskan Tilda Swinton passa in min design. 

Se hela höstkollektionen från Maria Nordström här: Maria Nordström AW12

Foto: Kristian Löveborg