Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En av de legendariska modeikonerna har gått bort – 105 år gammal

Christian Dior, Elsa Schiaparelli, Gabrielle Chanel och Pierre Balmain var modeskapare som verkade samtidigt som Marie-Louise Carven-Grog. I går gick hon bort 105 år gammal och blev med det den sista av modehusens legender som lämnade oss.

Marie-Louises mamma ska ha sagt till henne att Du är så kort, så du kan aldrig bli elegant. Kanske var de just de orden, i kombination med att alla stora modehus vid den tiden sydde sina kläder efter långa kvinnor som gjorde att Marie Louise kom att starta sitt eget modehus inriktat mot just korta kvinnor. 1945 slog hon upp portarna på Champs-Élysées och blev snabbt känd som det lilla modehuset.

Inspirationen hämtades från hennes bakgrund i arkitektur. Rena linjer och enkel mönsterkonstruktion kom snabbt att bli modehusets kännetecken – det tillsammans med de grönvita ränderna och de fantastiska dofterna. Marie-Louise ville nämligen klä hela kvinnan, och doften var den sista touchen som gav det lilla extra. När signaturdoften Ma Griffe (Min signatur) lanserades var det på ett sätt som redan då blev en stor snackis. Över Paris centrum släpptes små flaskor ut från ett flygplan inklädda i små, små fallskärmar med modehusets karaktäristiska grönvita ränder.

Märket expanderande snabbt och när Marie-Lousie drog sig tillbaka vid 84 års ålder var det från ett modehus som täckte såväl dam- som herrkläder, badkläder, accessoarer, fritidskläder och en barnkollektion. Sedan Marie Louise lämnade Carven var det i några år tyst om modehuset, men det är långt från det sista vi har sett av det. När Guillaume Henry kom in som ny designer 2009 satte han åter Carven på kartan och 2013 fick märket stående ovationer med en ny doft.

När Marie-Louise i går lämnade oss kan hon se tillbaka på en lång karriär inom modet, och också en resa där hon varit med och banat väg för kvinnliga modeskapare. Tillsammans med Elsa Schiaparelli and Gabrielle Chanel var hon en av de första kvinnliga modeskaparna som slog igenom.  När hon 2009 firade sin hundraårsdag berättade hon för WWD:

"Jag gjorde det aldrig för min egen skull. Jag gjorde det för ungdomarna som kom för att träffa mig, för att lära dem hur de kan klä sig, och för att ge dem förtroende i sin egen skönhet – hur de kan visa upp sig genom färger stil, allting."

Ett budskap som kommer att förmedlas vidare långt efter att hon nu lämnat oss.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Gilla oss på Facebook eller signa upp på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Du vill kanske även läsa:

Nu tar supermodellen farväl – går på catwalken för sista gången

9 supermodeller avslöjar sina skönhetsknep (vi vet vilka produkter de använder)!

10 fantastiska Coco Chanel-citat som kommer att göra din dag lite mer fabulous

Källa: WWD.com, 24heures.ch/Perfumesociety.org Bildkälla: Perfumesociety.org