Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: IBL, privat.

Marika Cederlund: "Att tvinga kvinnor bära klackar 2018 är skrattretande omodernt"

Damernas Världs webbredaktör Marika Cederlund skriver om Cannes-festivalens gammalmodiga syn på kvinnliga klädkoder, efter Kristen Stewarts uppmärksammad klack-protest på gårdagens röda matta.

Ikölvattnet av #metoo, 

#timesup och #knytblus är det förvånande att förbudet mot platta skor för kvinnor på en av världens största och mest omtalade filmfestivaler inte har diskuterats mer.

Kanske är det för att vi kvinnor inte orkar mer. Inte just nu, i alla fall. För trots att vi kämpar, protesterar, berättar och hashtag:ar, kommer bakslagen. Det ena efter det andra.

I sådana stunder är det skönt med dem som orkar. Denna gång var det skådespelerskan Kristen Stewart, som under gårdagens röda matta på filmfestivalen i Cannes tog av sig sina svarta Louboutin-pumps i protest mot festivalens policy om högklackade skor för kvinnor.

Kvinnor nekades inträde – bar platta skor

Du läste rätt – för att få gå på röda mattan behöver kvinnliga gäster bära klackar. Det uppmärksammades först 2015, när en grupp kvinnor i 50 års-åldern nekades inträde trots inbjudan. Anledningen var deras platta, strassbeströdda skor – som mycket väl hade passat in i den exklusiva klädkoden på röda mattan. Minst en av kvinnorna kunde inte bära klackar av medicinska orsaker, men blev likväl nekad inträdet.

Festivalen förnekade att det skulle finnas några regler om höjden på gästernas klackskor, vare sig för män eller kvinnor. Ändå vittnar filmproducenten och manuskriptsförfattaren Valerie Richter om att hon har blivit stoppad flera gånger på grund av sitt skoval, trots en skadad vänsterfot.

– Vi är alla arbetande kvinnor som springer upp och ned för Cannes gator hela dagarna och gör affärer. De kan inte tvinga oss att bära klackar, sa Valerie till The Telegraph.

Kristen Stewart bojkottar klackarna under Cannes filmfestival 2018.Kristen Stewart bojkottar klackarna under Cannes filmfestival 2018.Kristen Stewart bojkottar klackarna under Cannes filmfestival 2018.
Kristen Stewart bojkottar klackarna under Cannes filmfestival 2018. Foto: IBL

– Du kan inte tvinga mig att göra något du inte tvingar män att göra. Jag förstår grejen med att män behöver ha svart slips, men som kvinna borde du kunna göra båda versionerna – med eller utan klackar, säger Kristen i sin tur.

Klackskon har blivit till ett politiskt plagg

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. För att det ligger något otroligt uppgivande i att kvinnor som sliter sig upp till toppen, ska behöva göra det i rangliga stiletter i ständig motvind. Vare sig det gäller röda mattan, ett affärsmöte eller en arbetsintervju. Klackskon har blivit till ett politiskt plagg som representerar såväl kvinnomakt som kvinnoförtryck. Låt oss ta tillbaka klackarna, slå dem högt i taket och låta dem stärka oss – istället för att trycka ned oss i form av gamla klädkoder.

Och till Cannes filmfestival: gör om, gör rätt. 2019 är det dags att hylla kvinnor för vad de åstadkommit, oavsett vad de bär på fötterna.