Foto: Everett Collection / IBL

Martina Bonnier: "Hubert de Givenchys och Audrey Hepburns vänskap var oersättlig"

En av vår tids största modeskapare har gått bort. Hubert de Givenchy gick bort den 10 mars, 91 år gammal. Här skriver Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier om Givenchys nära vänskap med skådespelerskan Audrey Hepburn – som kom att vara livet ut.

N

Martina Bonnier berättar om vänskapen mellan Hubert de Givenchy och Audrey Hepburn.

u vet jag varför jag tragglade franska genom hela uppväxten. Det måste ha varit för att jag en dag skulle kunna lyssna på modelegendaren Hubert de Givenchy (1927– 2018) när han berättade om sin vänskap med filmstjärnan Audrey Hepburn (1929– 1993) under en intim presskonferens på Gemeentemuseum Den Haag vid öppnandet av utställningen To Audrey with love. Audrey Hepburns mamma var holländska, därav valet av museum, och Givenchy har själv kurerat denna retrospektiva utställning om sitt livsverk och sin musa. Hubert de Givenchy är en av de största modeskaparna genom tiderna. Att han har känt och umgåtts med Cristóbal Balenciaga, Christian Dior, Elsa Schiaparelli och Coco Chanel är svindlande i sig. Lägg därtill att han skapat oförglömligt mode åt ikonerna Audrey Hepburn, Grace Kelly, Wallis Simpson och Jackie Kennedy som definierat en hel era inom stil och god smak. 

Monsieur Givenchy blir påtagligt rörd när han berör sin djupa vänskap med Audrey Hepburn. Deras första möte ägde rum 1953 i Paris. Audrey hade precis gjort sin första succé i Hollywood med filmen Prinsessa på vift, men i Europa var hon ännu okänd. Hennes nästa film, Sabrina, var tänkt att bli hennes internationella genombrott. För att slå igenom i Europa behövdes en annan stil än vad som stod till buds i Hollywood. Därför skickades Audrey till Paris och till det nya haute couture-stjärnskottet Givenchys ateljé. 

Paris 1964. Hubert de Givenchy viskar något i Audrey Hepburns öra under en middagsbjudning. Foto: Foto: IBL.

När det 24-åriga rådjursögda yrvädret Audrey dök upp blev Hubert de Givenchy helt ställd. Han hade väntat sig filmstjärnan Katharine Hepburn, som var den enda Hepburn han kände till. Audrey Hepburn fick ett prompt nej. Han ville inte designa filmkläder till henne. Men bakom den nätta fasaden fanns en vilja av stål, och Audrey tjatade sig till att åtminstone få prova några klänningar och bjuda Givenchy på middag samma kväll. Givenchy tackade ja, och Audrey knockade honom totalt med sin charm. Han beslöt sig för att våga lita på det oprövade kortet. Det var ett beslut som han aldrig ångrat. Efter succén med Sabrina skrevs det in i Audreys filmkontrakt att endast Givenchy skulle designa hennes filmkostymer. Den svarta fodralklänningen i Frukost på Tiffany’s, hennes blommiga klänning och stråhatt i Kär i Paris och den vita organzablåsan i Sabrina är ikoniska. Tillsammans skapade de en helt ny silhuett, som blev mode för mängder av kvinnor som ville se ut som Audrey.

Audrey och Huberts vänskap varade en hel livstid. Foto: Foto: IBL.

Från det första mötet fram till Audrey Hepburns död i cancer 1993 var de också nära vänner och alltid noga med att ge varandra ömhetsbetygelser. När Audrey märkte att slutet närmade sig bad hon sin son ringa in Givenchy, som kom i ilfart. Väl på plats vid sängkanten bad Audrey honom att välja en av tre tröjor som låg slängda på soffan. Han valde en marinblå som han gav henne. Hon kramade ömt om tröjan och gav den tillbaka till Givenchy med orden: ”Den här kommer att värma dig när jag är borta.”