Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexander Ilic

Maxjenny har klätt Madonna och sätter färg på modescenen

Karismatiska former och tryck i färgstarka kulörer har gjort Maxjenny Forslund till en designer att räkna med. Hennes stil beskrivs som maximalistisk, har burits av Madonna och kronprinsessan Victoria och är raka motsatsen till det skandinaviskt stilrena i svart och vitt. Hon är född på Österlen, men är numera bosatt i Köpenhamn där hon sätter färg på modescenen.

Hur skiljer sig svensk och dansk stil åt, tycker du?

Maxjenny Forslund. Foto: Alexander Ilic

– Den största skillnaden i stil är nog att danskar inte är så klassiska i formspråket som svenskar är, de är okej med större tygstycken. Det geografiska läget gör det naturligt att man i Köpenhamn anammar trender från kontinenten ganska tidigt. I Sverige har mer skräddade outfits i klassiska färger dominerat, men nu känns det mer och mer som att svensken börjar uppskatta färg, vilket gläder mig enormt. Jag vill vara med och sätta färg på Sverige!

Vad är mode för dig?

– Mode för mig är många saker – det är individualistiskt samtidigt som det speglar den rådande tidsandan och dagens ideal. Mode är också att alla kan välja rätt nyans av rosa, jag förundras över detta.

Hur uppstod din kärlek till färg?

– Jag är uppvuxen i ett konstnärshem vid havet i Skåne med en mamma som är silversmed och designer. I vårt hem var det högt i tak, såväl verbalt som rumsligt, med stora konstverk och feta installationer, färghinkar, kleinblå väggar och gula golv, så genom det har jag en självklar kärlek till färg.

Inte helt otippat förespråkar Maxjenny färg i fina mönster i vår.

Många känner att det svårt att anamma färg. Vad är ditt svar på det?

– Jag menar att man växer med färg, blir säkrare, rakare i ryggen, tar plats, går med säkrare kliv och det är alltid någon som kommer fram och ger komplimanger. Alltid! Börja smått och köp en färgglad kappa. Med kappor kan det inte gå fel, då kan man bära helsvart under om man vill. Efter det blir man mer vågad och sen finns det ingen hejd!

Vilka är vårens viktigaste färger?

– Jag har använt rosa, gröna, gula och blå toner tillsammans i mönster, och av någon galen anledning är det just det som gäller.

LÄS OCKSÅ: Vårens viktigaste trender – allt du behöver veta om vårmodet 2017