Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carola, The Ark och Loreen är några av de vi minns för sina minnesvärda outfits under Melodifestivalen.Carola, The Ark och Loreen är några av de vi minns för sina minnesvärda outfits under Melodifestivalen.Carola, The Ark och Loreen är några av de vi minns för sina minnesvärda outfits under Melodifestivalen.
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo 1974.Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo 1974.Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo 1974.
1 AV 2
Carola, The Ark och Loreen är några av de vi minns för sina minnesvärda outfits under Melodifestivalen.
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON/SVEN LINDWALL/TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo 1974.
Foto: OLLE LINDEBORG / TT NYHETSBYRÅN

Melodifestivalen: Kläderna vi minns genom tiderna

Den vandrade konservburken, Sveriges första nakenchock och sextröjan härstammar alla från Melodifestivalen. Här är 17 Mello-outfits vi aldrig glömmer. 

 Melodifestivalen har försett Sverige med många klädögonblick som vi aldrig glömmer – och vi har alla vår egen favorit (och icke-favorit). Följ med på en kavalkad genom 16 scenögonblick vi aldrig glömmer. 

Bert Karlsson sa uttryckligen: ’Byt kläder så får du högre poäng. Och sätt på de barbröstade dansarna skjortor!’

Melodifestivalens bästa kläder genom tiderna

1974: Abba skapar en odödlig stil
1979: Eva Dahlgrens trendiga kostym

1980: Kentas sextröja fick folk att rasa

1980: Tomas Ledin maxar i läder

1983: Carolas gula Främling-dress är svensk historia

1984: Bröderna Herreys gyllene skor

1985: Pernilla Wahlgrens hårda stil 

1987: Lena Philipsson syr själv

1999: Charlotte Nilsson i ”den vandrade konservburken”

2002: Afrodite nakenchockar

2002: Lotta, Bettan och Kicki som rivjärn

2003: Charlotte och Lena stjäl showen

2004: Lena och mickstativet

2007: The Ark glamrockar genom rutan 

2011: Loreens röda reptopp

2017: Ove Törnqvists silverkostym

2021: Tusses modemässiga kärleksbarn

1974: ABBA skapar en odödlig stil

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo.Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo.Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo.
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus poserar efter att ha vunnit Melodifestivalen med Waterloo. Foto: OLLE LINDEBORG / TT NYHETSBYRÅN

En butik som heter Gröna Moln och Blått Gräs spelade en nyckelroll i dessa ikoniska outfits. Historien lyder att modeintresserade Frida gick in ovan nämnda butik, och träffade Inger Svenneke som arbetade där och tillsammans kom de fram till scenkläderna Abba bar i det här sammanhanget. Kedjor och pins i spännande material skapar en eklektisk popsjärnelook helt i sin samtid – och framtid. 

1979: Eva Dahlgrens trendiga kostym

Eva Dahlgren framför Om jag skriver en sång på Melodifestivalen 1979.Eva Dahlgren framför Om jag skriver en sång på Melodifestivalen 1979.Eva Dahlgren framför Om jag skriver en sång på Melodifestivalen 1979.
Eva Dahlgren framför Om jag skriver en sång på Melodifestivalen 1979. Foto: Charles Hammarsten/TT / TT NYHETSBYRÅN

Woody Allens film Annie Hall hade haft svensk premiär året innan och här ser vi stilen den lanserade klockrent på Eva Dahlgren. Färgen på kostymen, den breda slipsen och sneakers … En look vi skulle kunna bära i dag. 

1980: Kenta Gustafssons sextröja fick folk att rasa

Kenta Gustafsson framförde Utan att fråga i Melodifestivalen 1980.Kenta Gustafsson framförde Utan att fråga i Melodifestivalen 1980.Kenta Gustafsson framförde Utan att fråga i Melodifestivalen 1980.
Kenta Gustafsson framförde Utan att fråga i Melodifestivalen 1980. Foto: TOMMY PEDERSEN

En klassiker i Mellosammanhang är Kentas 69-an-tröja med texten ”You'll like it”. 

1980: Tomas Ledin maxar i läder

Musikern Tomas Ledin höjer diplom och blommor i skyn efter att ha vunnit med låten Just nu.Musikern Tomas Ledin höjer diplom och blommor i skyn efter att ha vunnit med låten Just nu.Musikern Tomas Ledin höjer diplom och blommor i skyn efter att ha vunnit med låten Just nu.
Musikern Tomas Ledin höjer diplom och blommor i skyn efter att ha vunnit med låten Just nu. Foto: Eric Johannesson / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Ledin i läderbrallor, läderjacka och häftig (som man sa då) tröja med leopard och snedslagda infällningar … Helt ärligt, Ledins bästa look någonsin. 

1983: Carolas gula Främling-dress är svensk historia

Carola Häggkvist, som hon hette då, vinner med Främling i Melodifestivalen.Carola Häggkvist, som hon hette då, vinner med Främling i Melodifestivalen.Carola Häggkvist, som hon hette då, vinner med Främling i Melodifestivalen.
Carola Häggkvist, som hon hette då, vinner med Främling i Melodifestivalen. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

När Carola vann med rakt igenom högsta poäng från alla jurygrupper så var det största genombrottet vi någonsin skådat i musik-Sverige ett faktum. Det gör även att hennes gula dress för alltid är en del av svensk musik- och modehistoria. 

1984: Herreys gyllene skor

Bröderna Herrey framförde Diggiloo Diggilej i Melodifestivalen 1984.Bröderna Herrey framförde Diggiloo Diggilej i Melodifestivalen 1984.Bröderna Herrey framförde Diggiloo Diggilej i Melodifestivalen 1984.
Bröderna Herrey framförde Diggiloo Diggilej i Melodifestivalen 1984. Foto: PETER BERGGREN / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte ofta kläder nämns i musik – men när man gör det gäller det att ta vara på det. Vilket bröderna Herrey gjorde, minst sagt. De gyllene skorna som nämndes i texten satt också på deras fötter och så var de föredömligt koordinerade i likadana byxor och olikfärgade skjortor med matchande skärp. Perfektion!

1985: Pernillas hårda stil 

Pernilla Wahlgren framförde Piccadilly Circus i Melodifestivalan 1985.Pernilla Wahlgren framförde Piccadilly Circus i Melodifestivalan 1985.Pernilla Wahlgren framförde Piccadilly Circus i Melodifestivalan 1985.
Pernilla Wahlgren framförde Piccadilly Circus i Melodifestivalan 1985. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Pernilla Wahlgren var it-tjejen på allas läppar efter framträdandet med bröderna Ingrosso på Melodifestivalen 1985. Men hennes scenkläder skapade reaktioner.
Pernilla har berättat för Damernas Värld:
Bert Karlsson sa uttryckligen: ”Byt kläder så får du högre poäng. Och sätt på de barbröstade dansarna skjortor!” Men jag vägrade, och det var väl därför vi inte vann. Jurygrupperna var indelade efter ålder och ju högre upp i åren de kom desto lägre poäng fick vi…
LÄS MER Hela intervjun med Pernilla Wahlgren om hennes liv i bilder 

1987: Lena Philipsson syr själv

Lena Philipsson framför Dansa i neon i Melodifestivalen 1987.Lena Philipsson framför Dansa i neon i Melodifestivalen 1987.Lena Philipsson framför Dansa i neon i Melodifestivalen 1987.
Lena Philipsson framför Dansa i neon i Melodifestivalen 1987. Foto: Kamerareportage/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lena Philipsson är drottningen av mellomode, och framför allt hennes tidiga outfits (som hon glatt berättade att hon sydde själv) är ju sevärda. Som den här extra-allt-jackan med fransar och applikationer. Hon förstod redan tidigt att i Melodifestivalen tar man i, smakfullhet är inte en hygienfaktor här. 

1999: Charlotte Nilsson i ”den vandrade konservburken”

Charlotte Nilsson (nu Perrelli) sjunger vinnarlåten Tusen och en natt i 1999 års Melodifestival.Charlotte Nilsson (nu Perrelli) sjunger vinnarlåten Tusen och en natt i 1999 års Melodifestival.Charlotte Nilsson (nu Perrelli) sjunger vinnarlåten Tusen och en natt i 1999 års Melodifestival.
Charlotte Nilsson (nu Perrelli) sjunger vinnarlåten Tusen och en natt i 1999 års Melodifestival. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Även Charlotte Perrelli är en av drottningarna i fråga om Melodifestivalkläder – men trots många härliga outfits (som du kan läsa om här) så är hennes första vår favorit. För Damernas Värld berättar hon:
– Tidningarna skrev att jag såg ut som en vandrande konservburk. Idag tycker jag det är ganska roligt. Vi lät även sy upp en matchande topp i samma material som capen och byxorna, men i sista sekund bestämde vi oss för att det blev lite för mycket. Det här var också första gången jag bar Lars Wallin och jag kände mig riktigt cool.
LÄS MER Hela intervjun där Charlotte Perrelli berättar om sina Melodifestivaloutfits här! 

2002: Afro-Dite nakenchockar 

I samband med segern med Never let it go 2002 fick Afro-Dite, på grund av gruppens tämligen avslöjande scenkläder, även uppmärksamhet för sin "nakenchock" – en formulering som samtidigt fick sitt stora genombrott som rubrikord.I samband med segern med Never let it go 2002 fick Afro-Dite, på grund av gruppens tämligen avslöjande scenkläder, även uppmärksamhet för sin "nakenchock" – en formulering som samtidigt fick sitt stora genombrott som rubrikord.I samband med segern med Never let it go 2002 fick Afro-Dite, på grund av gruppens tämligen avslöjande scenkläder, även uppmärksamhet för sin "nakenchock" – en formulering som samtidigt fick sitt stora genombrott som rubrikord.
I samband med segern med Never let it go 2002 fick Afro-Dite, på grund av gruppens tämligen avslöjande scenkläder, även uppmärksamhet för sin "nakenchock" – en formulering som samtidigt fick sitt stora genombrott som rubrikord. Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Titta noga ovan – det här var ögonblicket när ordet ”nakenchock” föddes. Afro-Dite – Kayode Shekoni, Gladys del Pilar och Blossom Tainton – bjöd på en (för den tiden) avklädd show som i tidningarna skapade ordet som i dag är ett helt vedertaget ord (nåja). Deras glittrande framträdande skulle sätta tonen för Melodifestivalen många år framöver. 

2002: Lotta, Bettan och Kicki som rivjärn

Lotta, Bettan & Kicki framför bidraget Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2002.Lotta, Bettan & Kicki framför bidraget Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2002.Lotta, Bettan & Kicki framför bidraget Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2002.
Lotta, Bettan & Kicki framför bidraget Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2002. Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man satte nästan lite i halsen när de här tre rivjärnen (Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen och Kicki Danielsson) dök upp på scenen i räfflade läderstassar och rev av en schlagerdänga – jisses. Att de här tre donnorna är coola visste vi redan, men vi visste bara inte hur coola. Nu vet vi. 

2003: Charlotte Perrelli och Lena Ph stjäl showen

Charlotte Nilsson (nu Perrelli) och Lena Philipsson programleder och uppträder vid deltävlingen i Jönköping 2003.Charlotte Nilsson (nu Perrelli) och Lena Philipsson programleder och uppträder vid deltävlingen i Jönköping 2003.Charlotte Nilsson (nu Perrelli) och Lena Philipsson programleder och uppträder vid deltävlingen i Jönköping 2003.
Charlotte Nilsson (nu Perrelli) och Lena Philipsson programleder och uppträder vid deltävlingen i Jönköping 2003. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Ett av våra absoluta favoritmodeögonblick i Melodifestivalen var när Charlotte Perrelli och Lena Philipsson - två smålandstöser – stal showen från alla deltagare i fransklänningar, läderdamasker och megahår detta år. Superduon förenades och schlagermodepeaken nåddes härmed för tid och evighet. 

2004: Lena Ph och mickstativet

Klänningen, stövlarna, mickstativet och Lena Ph framför Det gör ont i Meldoifestivalen 2004.Klänningen, stövlarna, mickstativet och Lena Ph framför Det gör ont i Meldoifestivalen 2004.Klänningen, stövlarna, mickstativet och Lena Ph framför Det gör ont i Meldoifestivalen 2004.
Klänningen, stövlarna, mickstativet och Lena Ph framför Det gör ont i Meldoifestivalen 2004. Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN

Det gör ont, sjöng Lena Ph och körde en sensuell dans med ett mickstativ iklädd rosa liten blåsa och matchande stövlar. Ett helgjutet nummer som för alltid är inskrivet i Mello-historien och där kläderna spelade en stor roll för helhetsintrycket.

LÄS ÄVEN: Stilexperten Monika Kichau: ”Jag hjälper artister att hitta sin stil”

2007: The Ark glamrockar genom rutan

The Ark framför The worrying kind på Melodifestivalen 2007.The Ark framför The worrying kind på Melodifestivalen 2007.The Ark framför The worrying kind på Melodifestivalen 2007.
The Ark framför The worrying kind på Melodifestivalen 2007. Foto: SVEN LINDWALL

Silver, svart, fjädrar och stora paljettsmycken … Ja, The Ark vann inte bara Melodifestivalen utan även modematchen detta år. 

2011: Loreens röda reptopp

Loreen framför My heart is refusing me i Melodifestivalen 2011.Loreen framför My heart is refusing me i Melodifestivalen 2011.Loreen framför My heart is refusing me i Melodifestivalen 2011.
Loreen framför My heart is refusing me i Melodifestivalen 2011. Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev mycket snack om Loreens barfotastil i samband med Euphoria-vinsten några år senare, men vi minns ännu hellre reptoppen från hennes Melodifestivaldebut. Ett av de mer fantasifulla plaggen Melodifestivalen har uppbringat. 

2017: Owe Thörnqvists silverkostym

Owe Thörnqvist är cool i silverkostym och sjunger Boogieman's blues i Melodifestivalen 2017.Owe Thörnqvist är cool i silverkostym och sjunger Boogieman's blues i Melodifestivalen 2017.Owe Thörnqvist är cool i silverkostym och sjunger Boogieman's blues i Melodifestivalen 2017.
Owe Thörnqvist är cool i silverkostym och sjunger Boogieman's blues i Melodifestivalen 2017. Foto: SVEN LINDWALL

Kanske det snyggaste plagget som någonsin deltagit i Melodifestivalen? Ja, troligtvis. Och föga förvånande satt det på coola Owe Thörnqvist som bar upp den med bravur. Full pott!

2021: Tusses modemässiga kärleksbarn

Tusse iklädd Eva Dahlgren och The Arks stilmässiga kärleksbarn sjunger Voices i Melodifestivalen 2021.Tusse iklädd Eva Dahlgren och The Arks stilmässiga kärleksbarn sjunger Voices i Melodifestivalen 2021.Tusse iklädd Eva Dahlgren och The Arks stilmässiga kärleksbarn sjunger Voices i Melodifestivalen 2021.
Tusse iklädd Eva Dahlgren och The Arks stilmässiga kärleksbarn sjunger Voices i Melodifestivalen 2021. Foto: OLLE SPORRONG

Som om Eva Dahlgrens maffiga kostym fått ett kärleksbarn med Ola Salos halssmycke … Vinnar-Tusses kostymstil från 2021 var top notch och tillhör de riktiga i modehöjdpunkterna i Melodifestivalens historia. 

LÄS MER Kändisarna som visar allt – och nakenklänningarna vi minns
LÄS MER
Programledaren Farah Abadi: ”Jag är inte rädd för att ställa till en scen”
LÄS MER
Lill Lindfors stilresa från då till nu – 60 år av tjusig stil!