Mia Skäringer: "Många jag fått styrkekramar av har stuckit en kniv i mig"
Från tv-skärmen till bioduken, podden och Instagram – skådespelaren Mia Skäringer lyckas lika bra med som utan manus. Vi pratar systerskap, sociala medier och Solsidan med kvinnan som skapar rubriker – vare sig hon vill eller inte.
Anna i
Solsidan, frisören Gulletussan, tatueraren Tabita och salongsägaren Anette i Ack Värmland – Maria "Mia" Skäringer Lázár har spelat många minnesvärda roller under sin karriär. Nu är hon inte bara aktuell med roliga karaktärer på bioduken och tv-skärmen, utan som sig själv tillsammans med Anna Mannheimer i poddsuccén Skäringer & Mannheimer.
MARIA "MIA" SKÄRINGER LÁZÁR
ÅLDER: 41 år.
GÖR: Skådespelare, manusförfattare och poddare.
BOR: Göteborg.
FAMILJ: Maken Gabriel, barnen Leelo, Alfred och Heli.
BAKGRUND: Började som programledare på ZTV. Slog igenom i komikerduon Mia och Klara. Huvudroller i tv-serierna Solsidan och Ack Värmland. Skrivit böckerna Dyngkåt och hur helig som helst och Avig Maria som även blivit scenföreställningar.
AKTUELL: I filmen Solsidan som har premiär 1 december, en ny säsong av Ack Värmland och i podden Skäringer & Mannheimer.
– Nu när jag har nått en ålder av 41 vågar jag säga mer själv. Alla mina karaktärer är ju i princip överdrivna delar av mig, men det är nog först nu som det är riktigt roligt att vara mig själv fullt ut. Det är så otvunget och naturligt att sitta och vara Mia tillsammans med Anna, säger Mia Skäringer medan hon får sin makeup fixad för fotograferingen.
Att intervjuas och plåtas är inte något som hon gör så ofta längre. Som självutnämnd kontrollfreak är det inte alltid lätt att släppa taget, och då hon ofta får pryda kvällstidningslöp med citat tagna ur sin kontext undviker hon helst intervjuer med dagspressen. Inte för att det gör att de struntar i henne, tvärtom.
När vi ses, i en studio nära Älvsborgsbron i Göteborg, har det precis blåst ordentligt kring en video som hon lagt upp på Instagram, där hon har över 224 000 följare, som en kommentar till ett inlägg från Isabella Löwengrip.
– Det finns ju en uppsjö av influencers som tipsar om produkter och tjänster i sina sociala medier. De får ju betalt för det, och det måste vi förstå och tänka på. Jag använde Gulletussan för att belysa det fenomenet, inte för att klanka ned på Isabella som person.
En del av kritiken som Mia har fått utstå efter detta är att hon inte hedrar systerskapet, att kvinnor alltid måste hålla varandra om ryggen oavsett situation.
– Jag tycker inte det är rimligt. Bara för att vi är kvinnor tycker vi ju inte likadant om allt. Man kan inte backa alla kvinnor helt förutsättningslöst, det blir skevt. Jag är ju självklart feminist, men jag tycker det är viktigt att vara det i praktiken och inte bara skriva gullig pepp på varandras Instagram. Många som jag har fått "styrkekramar" av har stuckit en kniv i sidan på mig 20 minuter senare. Vad betyder egentligen systerskap? Systerskap för mig handlar om att alltid stå upp för en annan kvinnas rätt att leva sitt liv i frihet och förmåga att ta de beslut hon vill. Det betyder inte att jag måste tycka om hennes val, eller låta dem gå förbi okritisk. Jag är inte rädd för att inte bli omtyckt av alla längre. Det är befriande.
Vi skådisar har ju i princip blivit en familj, det är så lätt att arbeta med det gänget.
Mia Skäringer fick sitt genombrott i tv-serien Mia och Klara, där hennes karaktärer Gulletussan och Tabita kom till, för tio år sedan. Men det riktigt stora genombrottet kom som Anna i Solsidan, serien som fick miljontals svenskar att bänka sig varje söndag för att se hur det skulle gå för henne, Alex (Felix Herngren), Fredde (Johan Rheborg) och Mickan (Josephine Bornebusch) i det välbärgade området i Saltsjöbaden. Snart tar tv-serien steget till fullskalig biofilm. Och när vi får träffa dem igen ska radarparet Anna och Alex skiljas. Om biofilmen blir slutet för serien är dock inte hugget i sten.
– Ja du, om det tvistar de lärde, säger Mia Skäringer. Vi skådisar har ju i princip blivit en familj, det är så lätt att arbeta med det gänget. Jag skulle nog sakna Alex och Annas samspel mest. Det hittar man inte med alla, och det är så roligt att jobba med Felix. Men det är bara en av alla orsaker till att jag skulle kunna tänka mig att fortsätta, det allra viktigaste är vad publiken tycker. Vi har fått så mycket kärlek av alla från tonårskillar till gamla damer. Det är otroligt roligt.
Mia Skäringers vardag med barn, man och hund
Livet på Solsidan är långt ifrån Mias vardag i Göteborg, där hon bor med sina tre barn, man och hund. Ändå kan Mia känna igen sig i sådant som hennes rollfigur Anna är med om.
– Det är svårt att veta hur mycket tid man ska lägga på det där berömda livspusslet ... Hur mycket ska man bry sig om inredning, träning och allt annat, jobba och samtidigt vara en bra förälder? Jag tror inte att män upplever samma press att vara i framkant i arbetslivet, fantastiska morsor som är borta och hemma på samma gång samtidigt som vi ska ha tränade kroppar som vi absolut inte ska slappa till när vi är 40 – då kommer andra andningen, förstår du.
Själv känner Mia att hon nu som 41-åring känner sig bättre än någonsin.
Jag kanske syns och hörs mycket, men jag är väldigt privat, är inte ute på offentligt galej och håller mig på min kant.
– Jag har så jävla mycket större tillgång till mig själv nu. Det är nu det börjar, på något vis. Jag har varit ängslig på många sätt tidigare, även om jag kanske inte har framstått så. Jag har knutit handen i fickan och varit tyst, för jag har velat vara med och leka. Nu känner jag att jag inte behöver fjäska för någon längre.
Podd med Anna Mannheimer
Någonting som har gett henne ny inblick i sig själv är poddandet, som är som ett slags terapi för de två kollegerna, där de diskuterar allt ifrån familjeliv och bristande sexintresse till kändisskap och psykisk ohälsa. Men Anna Mannheimer och Mia var inte vänner, de kände faktiskt knappt varandra, när idén till deras podd kläcktes.
– Vi har haft koll på varandra på distans. Anna har sett sådant jag har gjort och vice versa. Hon är inte så tillgänglig, är inte med på allt och syns inte överallt. Jag kanske syns och hörs mycket, men jag är väldigt privat, är inte ute på offentligt galej och håller mig på min kant. Och så har hon en sån otrolig självdistans, hon är svinrolig. Vi har haft vårt sugrör ner i samma verklighet på något sätt, och det var skönt och befriande att mötas i det.
Podden görs utan manus. Det är helt enkelt den tiden på veckan när de ses och pratar igenom veckans händelser.
– Vi har besöksförbud och får bara prata när vi ses varje söndag, då har vi samlat på oss allt vi har velat ta upp med varandra under veckan. Jag tror att det hörs att det inte är planerat och gjort för att imponera på andra poddare eller arbetskamrater. Det är vi, rätt och slätt.
Att det skulle bli en sådan succé hade de inte räknat med. Efter 23 avsnitt (i skrivande stund) har de ett snitt på en miljon nedladdningar varje vecka.
Det kommer nog en tid när folk tröttnar på det overkliga skyltfönstret som sociala medier har blivit.
– Jag är så förvånad över det enorma genomslag vi har fått. Man börjar tänka på vad det är som gör att det funkar, men vi tror att det är just att vi inte har tänkt så mycket som är nyckeln ... Så vi försöker helt enkelt inte göra det, för då kommer vi in i duktig flicka-mode och det måste skrivas manus och klippas och så vidare. Då blir det för komplicerat! Jag och Anna har det så underbart bra ihop. Vi är glada för de avsnitt som vi har gjort, vi får se hur länge det håller – folk kanske tröttnar på oss också. Men vill de lyssna vill vi prata!
Populär på Instagram
Att folk vill höra vad Mia Skäringer har att säga är tydligt. Likaså att Mia gärna vill ha full kontroll över det hon förmedlar, vare sig det är i poddformat eller i sociala medier.
– Jag tycker det är jätteroligt med Instagram, men det kan vara rätt stressande. Jag blir liksom satt på en piedestal ibland, för att jag tar upp saker som social ångest och utseendehets ... Så om jag lägger upp en selfie på mig själv verkar många tycka att jag kastar sten i glashus. Men det måste jag väl få göra? Jag är ju en hel människa med många sidor, och jag försöker påverka folk och få dem att känna sig bättre i stället för sämre. Det känns som att det finns lite av den sorten än så länge, men det kommer nog en tid när folk tröttnar på det overkliga skyltfönster som sociala medier har blivit för kända personer och vill se kvinnor som är som kvinnor faktiskt är.
Mia har varit öppen med hinder som hon har tagit sig över, som ångest, separationer och ätstörningar.
– Nu när jag har en så pass stor plattform vill jag visa att det kan bli bättre om man får hjälp och har bra folk omkring sig. Det beror såklart på vilken skala av helvetet man befinner sig på ... Men jag vill ge folk lite hopp. Den kärlek som jag får av människor som följer mig är otrolig, och jag försöker vända om den så de känner så för sig själva. Om jag delar med mig av nåt jag skämts för, som att jag har telefonskräck – på riktigt, jag klarar det knappt – så läser någon det och känner att hen inte är så konstig själv. Det blir en positiv igenkänning. Jag blir ju inte lika berörd om jag visar mina nya coola skor och får andra att köpa likadana.
Jag har blivit lite gladare, lite argare och lite bittrare med åren. Alla känslor blir liksom tillspetsade med åldern.
Samtidigt är det viktigt för henne att vara öppen med att hon långt ifrån är perfekt, och inte bidra till "jämförelsesjukan" som hon menar har drabbat oss på senare år. Hon klistrar inte på ett stort leende för att se "härlig" ut, och med sina otaliga tatueringar ger hon en annan bild av kvinnlighet än den som vi ofta överöses med.
– Visst har jag många järn i elden, en bra karriär och en underbar familj. Men jag kanske inte är en bättre mamma för det? Tabita, som är arbetslös och ensamstående, kanske är en mycket mer närvarande mamma. Jag är en jättebra mamma ibland, och andra gånger är jag en katastrof. Jag har många bra mammor runt omkring mig som har hjälpt mig och backat mig när det behövts. Ibland går det inte att få ihop det på två arbetande vuxna och tre barn, och jag tror att det är viktigt att visa det. Man ska inte ha dåligt samvete när man gör så gott man kan.
Ny show på gång 2018
Nästa höst kommer en uppdaterad version av Mia Skäringers hyllade scenshow (och bok) Avig Maria som hon turnerade med 2014. Hon kallar den Avig Maria – no more fucks to give.
– Jag älskar att stå på scen, särskilt när det är min egen show. Som kvinna är det viktigt att berätta sin egen historia utifrån sig själv. Jag har blivit lite gladare, lite argare och lite bittrare med åren. Alla känslor blir liksom tillspetsade med åldern. Nu är jag en 41-årig kvinna som tar ton med min röst, på mitt sätt.
Struliga män ses som känsliga konstnärssjälar. Kvinnor bedöms mycket hårdare.
Namnet på showen hintar om att det sker utan filter och hämningar. Att hon kan få kritik är hon medveten om, men det är inget som hindrar henne.
– Man är van sen barnsben att tänka på varje steg man tar. Men som högljudd offentlig kvinna kan jag ju uppleva att det är så små, minimala detaljer som jag kan bli kritiserad för, och det går ju inte att ta hänsyn till. Är du man måste du göra jävligt fel för att det ska märkas. För en kvinna i det offentliga rummet räcker det att man blir lite full på en after work så är man psykiskt labil, dålig mamma och helt inkompetent. Struliga män ses som känsliga konstnärssjälar. Kvinnor bedöms mycket hårdare.
Förutom Solsidan-filmen, podden, showen, ett "hemligt SVT-projekt" och en ny säsong av komediserien Ack Värmland medverkar Mia även i Jill Johnsons hyllade musikprogram Jills veranda.
– Jo, det var ju det där med många järn i elden, ja. Men det är otroligt kul, och jag har mer på gång och massa idéer, både egna och ihop med Anna. Vad som sker och inte sker handlar mest om logistik. Jag har ju en fantastisk man och tre barn som jag älskar över allt annat och som jag gärna vill hinna umgås med också ...
FOTO: NICKE JOHANSSON, STYLING: MOA HÄNDÉN, HÅR OCH MAKEUP: EMlNA H KOCAK/AVENUE MODELLER