Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modeögonblick vi minns: Michelle Obamas hårda statement med budgetmode

För 10 år sedan: Michelle Obama bär budgetmode på stadsbesök Modejournalisten Susanne Ljung belyser ögonblicken som gått till modehistorien.

Den 1 april 2009 var det då nyblivna amerikanska presidentparet på frukostmöte på 10 Downing Street i London. Alla var klädda i strikta, mörka kostymer och klänningar – alla utom 

Michelle Obama.

Hon bar en glittrig champagnefärgad cardigan till en mintgrön pennkjol, allt från den amerikanska klädkedjan J. Crew, känd för sina billiga basplagg. Hela ensemblen kostade drygt 3000 kronor. Det var en medveten strategi.

Budgetlooken var väl planerad av Michelle Obama. Här med dåvarande premiärministerparet Sarah och Gordon Brown samt maken, dåvarande president Barack Obama.Budgetlooken var väl planerad av Michelle Obama. Här med dåvarande premiärministerparet Sarah och Gordon Brown samt maken, dåvarande president Barack Obama.Budgetlooken var väl planerad av Michelle Obama. Här med dåvarande premiärministerparet Sarah och Gordon Brown samt maken, dåvarande president Barack Obama.
Budgetlooken var väl planerad av Michelle Obama. Här med dåvarande premiärministerparet Sarah och Gordon Brown samt maken, dåvarande president Barack Obama. Foto: Camera Press

En vecka före det amerikanska valet hade hon fått svara på flera frågor om priset på sina kläder. Republikanen Sarah Palin, som kandiderade till vicepresidentposten, hade ställt till med en klädskandal genom att spendera en miljon kronor av kampanjkassan på kläder och makeup. Så slösaktiga var inte demokraterna.

Med sina enkla outfits, tillgängliga för alla, kunde Michelle Obama plocka hem ovärderliga popularitetspoäng genom att framstå som smart, snygg och – inte minst – sparsam. Michelle har fortsatt att använda mode för att plocka stilpoäng.

När hon i våras gjorde ett stopp i Stockholm på sin världsturné gjorde hon entré på Globen i en kostym av svenska Acne Studios. Dagen innan hade hon gjort samma uppträdande i Köpenhamn – då i en kostym av danska Stine Goya. Snyggt, Michelle!

Susanne Ljung är programledare för Stil i P1 och tidigare chefredaktör för Damernas Värld.

 

Läs mer modehistoria: Susanne Ljung om när Tom Ford gjorde mode sexigt igen

 

Foto: TT