Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Militärmodet du alltid använder utan att veta om det

Att krig föder nya lösningar är ingen nyhet, men visste du att militärer och soldaters uniformer har haft ett finger med i spelet då många av våra vardagsplagg utvecklats? Det finns även gott om plagg och detaljer som genom åren visat sig vara praktiska och funktionella även i fred. Här är några av dem: 

Byxorna

I dag är byxor en självklar del av kvinnors basgarderob, men det var först under första världskriget som kvinnor tilläts gå i overaller och byxor då de jobbade i verkstäder och fabriker.

T-shirten

Den första t-shirten gjordes visserligen som långärmad redan 1871, men det var först efter att den engelska marinen på 1890-talet kortade ärmarna och sedan använde den som undertröja i kriget, som den 1920 blev kommersiell. Bildkälla.

Cardigan

Den i dag så populära stickade koftan var ursprungligen en militärjacka gjord i ull och kantad med päls. Modellen blev sedan populär som sportjacka innan Coco Chanel gav den nytt liv som dräktjacka i jersey 1926. Bildkälla.

Chinos

Vardagsklassikern chinos har en lång historia i militärmodet men var i sin nuvarande form med i andra världskriget. På 50-talet blev de populära fritidskläder och så har det sedan fortsatt. 

Trenchcoaten

Från början gjordes trenchcoaten som en skyddsrock att bära i krigets skyttegravar. Förutom att den var lerfärgad var den även vattentät och sägs ha använts även som tält och för att samla in dricksvatten. Om det däremot är Burberry eller Aquascutum som gjorde den första trenchcoaten tvistar ännu de lärde. Bildkälla.

Bikinin

Själva klädesplagget har inte sitt ursprung i en uniform, men namnet kommer från Bikini Atoll, den lilla ö där amerikanarna testsprängde atombomber 1946. Det fanns sedan tidigare tvådelade baddräkter, men när designern Louis Réard lanserade en minimal variant 1946 döpte han den efter ön som några dagar tidigare sprängts itu, och namnet fastnade så väl att den heter det ännu. Bilden ovan är från 1962 och filmen "Dr No" vilket blev ett stort genombrott för bikinin.

Pilotjackan

Foto: 1940

Den första pilotjackan gjordes åt Charles Lindbergh 1926 och blev sedan en del av arméns kläder 1930. Långt från alla som gillade jackan flög flygplan, men modellen var även populär då man körde bil. Bildkälla

Combats

Som namnet avslöjar har byxan i combat-modell sitt ursprung i militärklädseln. Modellen skulle med breda, raka ben och stora fickor vara praktisk och passa många snarare än sitta snyggt. På 80-talet blev de poppis bland hiphopare och burna långt ner på höften blev de även trendiga i slutet på 90-talet. Bildkälla.

Bältet och skärphällorna

Ända sedan 1800-talet har bältet sett till att soldaternas kläder sitter på sin plats.  

Ståkragen

Ståkragen var både praktisk och varm kalla vinterdagar – en funktion den fyller ännu. Bildkälla.

Axelklaffarna

Från början var axelklaffarna ett skydd mot sabelhugg men de har även varit ett sätt att visa militär rang. Genom åren har de även varit en återkommande utsmyckning i modet. Bildkälla.