Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stilexperten Monika Kichau: ”Så bär du den trendiga minikjolen – oavsett ålder”

DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau svarar på läsarnas stilfrågor, och denna gång berör frågan den trendiga minikjolen – och ifall man kan lyckas bli bekväm i att bära den även uppåt i åldrarna.

Minikjolen gjorde entré i 60-talets London (mycket tack vare designern Mary Quant) och redan då höjdes konservativa ögonbryn åt den kortkorta längden. Men minikjolens popularitet gick inte att stoppa, och otaliga kvinnor i varierande åldrar har burit den sedan dess. Tina Turner och Cher är två stilikoner som räknat minikjolen till sina favoritplagg under hela sina karriärer, även uppåt i åldrarna. Under 90- och 00-talet seglade plaggets popularitet i topp igen tack vare att modehusen Chanel och Versace satte den i centrum under sina färgstarka visningar, och nyligen visade just dessa modehus, tillsammans med en mängd andra, sin uppskattning för minikjolen igen och då inte oväntat inspirerat av allt från 60-talets till 00-talets estetik. 

Tina Turner. Foto: Claudio Onorati / TT NYHETSBYRÅN

I fråga om ålder så är det viktigaste att hitta sin egen comfort zone när det kommer till kjollängden. Så svaret på frågan är egentligen väldigt enkelt: vilken kjollängd du är bekväm i är ditt val, och ingen annans – oavsett ålder eller vilka trender som råder. Törstar du efter att bära minikjolen finns det en mängd stilsäkra kvinnor som burit minikjolen på inspirerande sätt. Ta del av deras stiltips nedan!

Mary Quant satte minikjolen på kartan under 60-talet. Foto: Bettmann / Bettmann

Fyra modekvinnor som bevisar att minikjolen är till för alla stilar

Giovanna Engelbert. Foto: Getty Images / Getty Images Europe

Stilikonen Giovanna Engelbert är ett fan av minikjolen och bär den gärna i set med matchande kavaj eller jacka, vilket ger ett välklätt helhetsintryck.

Celine Dion

Celine Dion. Foto: Getty Images / GC Images

Propert möter party. Oversize upptill med en tight minikjol ger en skarp mix oavsett om du parar det med högklackat eller lågskor som stildrottningen Celine Dion.

Gabriella Karefa-Johnson

Gabriella Karefa-Johnson. Foto: Catwalkpix.com

Modechefen Gabriella Karefa-Johnson väljer strumpor till minikjolen – de ger en avslappnad, cool och mer klädd känsla för benen.

Caroline Winberg

Caroline Winberg. Foto: Getty Images / Getty Images Europe

Modellen Caroline Winberg visar hur du preppystylar minikjolen med vit skjorta och loafers. En sweatshirt eller stor stickad tröja sätter pricken över i:et för den våriga stylingen.

Monika Kichaus remaketips!

Har du en kjol av längre modell som du tröttnat på? Kapa längden och sy om själv eller lämna in hos skräddaren för vårens trendiga minilängd. Spana in Monikas kjol som är upcyclad på just detta vis.

Minikjolar – 4 snygga köp just nu

Figurnära minikjol i lackskinn med en mittsöm fram.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories) 

A-linjeformad minikjol i denim med knappar och fickor fram.
ANNONS Köp här (länk till Monki). 

Cargomodet hänger i – snygg minikjol i grönt med fickor fram.
ANNONS Köp här (länk till Lindex).

Beige och svart hundtandsmönstrad minikjol i bouclé.
ANNONS Köp här (länk till Monki).

LÄS MER: Chefredaktören: 30 tidlösa tips för säker stil

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du limegrönt”