Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marina Kereklidou, Ursula Wångander och Pernille Teisbæk är alla goda exepel på personer med bra stil.Marina Kereklidou, Ursula Wångander och Pernille Teisbæk är alla goda exepel på personer med bra stil.Marina Kereklidou, Ursula Wångander och Pernille Teisbæk är alla goda exepel på personer med bra stil.
Marina Kereklidou, Ursula Wångander och Pernille Teisbæk är alla goda exepel på personer med bra stil. Foto: Getty Images

Chefredaktören: 30 tidlösa tips för säker stil

Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh bjuder dig på 30 tidlösa tips som guidar dig till en bättre stil. Välplanerade inköp, nolltolerans för noppor, kontraster och hjälpen du hittar i telefonen är bara några av råden som lockar fram ditt absolut bästa kläd-jag.

Visste du att god stil är något som kräver både tid och eftertanke? Så är det, det är inte något som bara sker vissa personer på ett mirakulöst sätt. Att lära sig knep, avsätta tid framför spegeln och att utmana sig själv är några av nycklarna till en bättre stil. Det finns många, många stilknep att prova – men börja med de här grundläggande och effektiva tipsen. – Jonna Bergh

1. Lägg krut på det du bär närmast huden

Enklast är att välja en underklädesfärg och vara enhetlig

Acceptera inte kanter som skär in och osköna material. Byt ut underklädesgarderoben med jämna mellanrum, detta är plagg du inte ska ha för länge. Svarta sömlösa trosor i enkel modell funkar under det mesta (men ha alltid ett par hudfärgade trosor som du kan använda under vita plagg) och är alltid snyggt. Enklast är att välja en underklädesfärg och vara enhetlig i fråga om bh:ar och trosor. Då är du alltid välklädd under även om du blundar när du tar något ur underklädeslådan. Testa dig fram till vilka bh:ar som är snyggast under vilka kläder.

2. Investera i bra basplagg

Den brittiska modredakören Julia Sarr Jamois i en perfekt röd baströja.Den brittiska modredakören Julia Sarr Jamois i en perfekt röd baströja.Den brittiska modredakören Julia Sarr Jamois i en perfekt röd baströja.
Den brittiska modredakören Julia Sarr Jamois i en perfekt röd baströja. Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Plagg som levererar varje dag i många, många år

Du kommer att tacka dig själv när du står där med klädångest och faktiskt har den perfekta vita T-shirten eller kashmirtröjan. Ett par välsittande (svarta) jeans till det, och du är välklädd, cool och alltid rätt. Det här är plagg som levererar varje dag i många, många år. 

3. Kunskap lägger grunden till bra köp

Förkovra dig i modehistoria och läs magasin

Förkovra dig i modehistoria och läs magasin, där hittar du fördjupning och där arbetar redaktörer vars jobb är att välja ut de bästa köpen till dig. I dag, när valen är så många, är det omöjligt för en privatperson att ha den övergripande kollen på alla alternativ. Fler tips: Intressera dig för konst, arkitektur och musik – där hittar designer och stylister mycket inspiration. Har du koll även på dessa världar öppnar sig nya intryck och en djupare förståelse även för mode och för silhuetter.

LÄS MER: Chefredaktören: ”Elegant klänningslook i caprese-färger”

4. Ingen makeup kan maskera dålig hy

Att studera och förstå din hud är grunden till en lyckad look

Genom bra hudvård ges din hud så bra förutsättningar som möjligt. Alla har inte perfekt hy, men alla kan göra det bästa av just sin situation. Att studera och förstå din hud är grunden till en lyckad look. När du sminkar dig: jämna ut din hudton, men låt alltid texturen och färgen av din hy synas igenom. 

5. Din parfym är en stor del av din stil

Doften ska bära, till och med lyfta, din personlighet!

Din doft påverkar hur andra uppfattar dig, du kan med andra ord styra detta på ett smart sätt genom den doft du väljer. Du ska naturligtvis tilltalas av doften, men den ska även passa din garderob (har du en maskulin stil kan det bli lite konstigt med en blommig doft). Och viktigast är att doften ska bära, till och med lyfta, din personlighet! Lägg mycket tid på att hitta rätt, för när du väl hittat doften som är ”du” så kan du använda den i åratal framöver.

6. Tidlösa klassiker är en hit

Den franska stylisten och redaktören Emanuelle Alt i en svart kavaj av bra kvalitet.Den franska stylisten och redaktören Emanuelle Alt i en svart kavaj av bra kvalitet.Den franska stylisten och redaktören Emanuelle Alt i en svart kavaj av bra kvalitet.
Den franska stylisten och redaktören Emanuelle Alt i en svart kavaj av bra kvalitet. Foto: PHOTOEVENTSHD/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Hitta en svart kavaj i bra kvalitet och passform

Hitta en svart kavaj i bra kvalitet och passform som får kosta lite – den är verkligen en tidlös klassiker. Till fest blir du sofistikerat dressad och till vardags agerar den ytterplagg. Du ångrar aldrig en välsittande svart kavaj i bra material. Och en krispig vit skjorta är en stilräddare i alla lägen, oavsett årstid. En annan megabra investering är ett par svarta, riktigt bra pumps. Köp spetsiga, utan platåsula och med en klackhöjd mellan fem och tio centimeter – och du behöver aldrig mer köpa ett par festskor (om du inte vill), och de är lika snygga på mötet som när du ska vara vardagssnygg på stan. 

7. Planera dina köp

Ha en shoppinglista i din telefon, den hjälper dig att hålla fokus

Ha en shoppinglista i din telefon, den hjälper dig att hålla fokus. Det är nyckeln till en lyckad garderob utan stressköpta snedsteg. Tänk efter: Vad vill du ha? Vad behöver du? Tänk helhet. Kanske ska din nästa stickade tröja ha lite mer karaktär, så den ger det där lilla extra du saknat till din vardagslook? Bestäm dig för att sluta köpa konstiga toppar i sista sekunden som snodde pengarna för den där skjortan som du egentligen behövde. Ha en shoppinglista i din telefon, den hjälper dig att hålla fokus. Står inte plagget med på den listan ska det mycket till för att det ska bli ett köp. Ett besök hos skräddaren kan göra att ett plagg går från ’sådär’ till ditt favoritplagg bara genom en enkel ändring

8. Ha inte för stor respekt för passform och storlekar

Plagget kan få en helt ny känsla om du växlar upp en storlek eller två.

Ett par byxor, ett linne eller en tröja kan få en helt ny känsla om du växlar upp en storlek eller två. Vips får byxorna ett coolare häng över höfterna, en tröja eller skjorta blir coolt oversize. Leta kläder på herravdelningen - det finns mycket där som passar kvinnor också. Och du får faktiskt ändra på kläder! Ett besök hos skräddaren kan göra att ett plagg går från ”sådär” till ditt favoritplagg bara genom en enkel ändring. Korta av, lägg ut, ta in, förläng!

9. En stylisthemlighet: Marinblått

Stylisten, redaktören och författaren Grace Coddington visar hur vackert det är att kombinera svart med marinblått, och att den senare färgen ger ytterligare en dimension till en mörk look.Stylisten, redaktören och författaren Grace Coddington visar hur vackert det är att kombinera svart med marinblått, och att den senare färgen ger ytterligare en dimension till en mörk look.Stylisten, redaktören och författaren Grace Coddington visar hur vackert det är att kombinera svart med marinblått, och att den senare färgen ger ytterligare en dimension till en mörk look.
Stylisten, redaktören och författaren Grace Coddington visar hur vackert det är att kombinera svart med marinblått, och att den senare färgen ger ytterligare en dimension till en mörk look. Foto: JACOPO RAULE / GC IMAGES
Mörkt marinblått är oftast chicare än svart

Mörkt marinblått är oftast ett chicare val än svart. Färgen ger ett annat djup, och passar dessutom utmärkt att kombinera med svart.

10. Klä dig tonalt

Den franska stylisten Carine Roitfeld i en look som går i gröna nyanser.Den franska stylisten Carine Roitfeld i en look som går i gröna nyanser.Den franska stylisten Carine Roitfeld i en look som går i gröna nyanser.
Den franska stylisten Carine Roitfeld i en look som går i gröna nyanser. Foto: JULIEN HEKIMIAN / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Det ger ett välklätt och intressant uttryck

Att sätta ihop en look där alla plagg har olika grundfärg – men olika nyanser – var länge ett nono. Inte numera. Tvärtom ger det ett välklätt, ihophållet och intressant uttryck.  

11. Välj varumärken du ska satsa på

Du undviker att dras in i en allmän shoppinghets

Ett sätt att hålla ihop din garderob är att noga välja de varumärken som du ska satsa på att bygga din garderob med. I första hand håller du dig till dessa, och på det sättet får du en garderob som håller ihop över tid. Plus att du undviker att dras in i en allmän shoppinghets eftersom du har en tydlig linje i dina val. En garderob ska inte innehålla för mycket, men allt som hänger där ska ha en motiverad plats.

12. Rensa!

En garderob ska inte innehålla för mycket

Håll din garderob aktuell genom att göra dig av med plagg du inte använder. Gör en låda med plagg du vill spara av nostalgiskäl, men allt annat bör du lämna till välgörenhet eller sälja. En garderob ska inte innehålla för mycket, men allt som hänger där ska ha en motiverad plats.

LÄS MER: Modechefen: så rensar du garderoben snabbt med 9 enkla steg

13. Materialuppdatera favoritplagg

Leta favoritplagg i nya material

För att skapa långsiktighet i garderoben så leta efter favoritplagg i nya material. Den där svarta T-shirten i jersey som du älskar? Det vita bomullslinnet? Leta efter en liknande i blankt material - vips så har du en ny, lyxig look i ett plagg du vet att du gillar och använder.

14. Kontraster i alla dess former är nyckel

Blanda lyxiga material med grövre, matta med glansiga, smalt med baggy, festplagg med vardagsplagg och så vidare. Eller gör en ”full on” festmakeup en vanlig vardag och matcha med jeans och låga skor.

15. En bra stil kräver att du investerar tid och intresse

Inom skönhetsindustrin pågår febril aktivitet inom forskning. Den förändras ständigt, så var öppen för nya tekniker och produkter. Följ med i utvecklingen och testa nya produkter och tillvägagångssätt.

16. Testa dig fram – alltid

Lägg lite tid framför spegeln för att finslipa din look. Att stoppa skjortan innanför eller utanför byxorna, eller kanske både och, kan förändra intrycket av det du har på dig på ett enkelt sätt.

17. Klä dig så att din silhuett rimmar med hur du vill se ut

Om du har något du är extra stolt över, eller något du inte vill lyfta fram, låt kläderna göra jobbet. Det går att göra mirakel!

18. Samma sak gäller för skor

En ankelboot eller stövel med ett vidare skaft ger illusionen av ett slankare ben. Vill du ge illusionen av ett stadigare ben så låter du så klart skaftet smita tätare kring benet. Olika typer av klack ger olika intryck. Var på benen dina boots slutar påverkar också väldigt mycket hur man uppfattar benet – testa olika modeller, skillnaden kan vara otroligt stor!

19. Tänk ”ppa” (pris per användning)

Kanadabaserade influencern Grece Ghanem har investerat i en fin väska.Kanadabaserade influencern Grece Ghanem har investerat i en fin väska.Kanadabaserade influencern Grece Ghanem har investerat i en fin väska.
Kanadabaserade influencern Grece Ghanem har investerat i en fin väska. Foto: BERTRAND-HILLION MARIE-PAOLA/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Lägg alltså mer pengar på det du kommer att använda flitigt, och mindre på det som används mer sällan

Lägg alltså mer pengar på det du kommer att använda flitigt, och mindre på det som används mer sällan. Ett exempel som kan få kosta mer är din vardagsväska, den kommer att synas på dig varje dag, varje gång du går ut genom dörren - det är viktigt att den är bra. Tänk likadant på detaljerna inuti väskan som gör dig glad på daglig basis; en fin plånbok, nyckelring, sminkväska och mobilskal är vardagslyx på hög nivå. Låt vissa detaljer – till exempel vardagsväskan – få kosta lite extra.

20. Vill du sticka ut, men så att det känns ”mode” och inte ”utklätt”?

Stylisten Marie-Amélie Sauvé i klassisk kabelstickad tröja med iögonfallande blockfärgade tights och kängor från Louis Vuitton.Stylisten Marie-Amélie Sauvé i klassisk kabelstickad tröja med iögonfallande blockfärgade tights och kängor från Louis Vuitton.Stylisten Marie-Amélie Sauvé i klassisk kabelstickad tröja med iögonfallande blockfärgade tights och kängor från Louis Vuitton.
Stylisten Marie-Amélie Sauvé i klassisk kabelstickad tröja med iögonfallande blockfärgade tights och kängor från Louis Vuitton. Foto: MELODIE JENG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Tricket är att göra som stylisten Marie-Amélie Sauvé säger: ”Matcha alltid något vågat och mer experimentellt med klassiker. ”  

21. Samma synsätt kan du applicera på din makeupstil

Den danska influencern och modekonsulten Pernille Teisbæk bär röda läppar till en i övrigt naturlig makeuplook.Den danska influencern och modekonsulten Pernille Teisbæk bär röda läppar till en i övrigt naturlig makeuplook.Den danska influencern och modekonsulten Pernille Teisbæk bär röda läppar till en i övrigt naturlig makeuplook.
Den danska influencern och modekonsulten Pernille Teisbæk bär röda läppar till en i övrigt naturlig makeuplook. Foto: EDWARD BERTHELOT / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Kombinera naturlig makeup med mer vågade moment. Dock behöver det inte vara antingen eller, röda läppar kan absolut kombineras med en tyngre ögonmakeup.

22. Lämna in noppriga plagg till återvinningen

Inse att slaget är förlorat. Och köp aldrig ett plagg i det materialet och från det varumärket igen. Till och med hål i (rätt) plagg kan se coolt ut – men noppor går aldrig att förlåta.

23. Lär dig att göra ett perfekt sotat öga

Det är en festlook som aldrig, aldrig, aldrig är fel. Tricket är att bygga skuggan i många lager för att den ska sitta länge och få rätt djup. Experimentera med olika former på skuggningen och se vad som är mest smickrande på dig. Öva! Kom ihåg att du kan öva på makeuper när du har en hemmakväll lika gärna som att se på tv.

24.  Lager på lager kan ta din look till ny nivå

Den svenska stylisten, modellen och redaktören Ursula Wångander i en tjusig look med flera lager. Notera hur hon stylat kragen som sticker fram under skjortan, snyggt och annorlunda!Den svenska stylisten, modellen och redaktören Ursula Wångander i en tjusig look med flera lager. Notera hur hon stylat kragen som sticker fram under skjortan, snyggt och annorlunda!Den svenska stylisten, modellen och redaktören Ursula Wångander i en tjusig look med flera lager. Notera hur hon stylat kragen som sticker fram under skjortan, snyggt och annorlunda!
Den svenska stylisten, modellen och redaktören Ursula Wångander i en tjusig look med flera lager. Notera hur hon stylat kragen som sticker fram under skjortan, snyggt och annorlunda! Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Att ha många lager av plagg lärde vi oss redan som små var bättre än bara ett enda. Det stämmer fortfarande – även ur stilperspektiv. Genom att blanda material, struktur, färger och olika typer av plagg kan du bygga en personlig look med det du har i din garderob. 

25. Håll en linje i din stil, men fastna inte

En byxmodell som du älskar kan må bra av att alterneras med en helt annan. En tuffare stil kan må bra av ett mer romantiskt plagg som vävs in i dina hårdare plagg. En monokrom garderob kan få ett helt nytt liv av en accentfärg. Var hela tiden öppen för att låta din stil växa och utvecklas.

26. Personliga smycken gör din look mer intressant och bör jämställas med din personliga doft

Ett smycke med historia bör alla bära. Historien behöver inte vara gammal – du kan påbörja ditt smyckes historia i dag genom att själv investera i ett.

Svenska stylisten och modekonsulten Marina Kereklidou visar hur vackert det är att addera personliga smycken till en look. Notera även hur hennes glasögon samspelar med looken. Inspirerande!Svenska stylisten och modekonsulten Marina Kereklidou visar hur vackert det är att addera personliga smycken till en look. Notera även hur hennes glasögon samspelar med looken. Inspirerande!Svenska stylisten och modekonsulten Marina Kereklidou visar hur vackert det är att addera personliga smycken till en look. Notera även hur hennes glasögon samspelar med looken. Inspirerande!
Svenska stylisten och modekonsulten Marina Kereklidou visar hur vackert det är att addera personliga smycken till en look. Notera även hur hennes glasögon samspelar med looken. Inspirerande! Foto: RAIMONDA KULIKAUSKIENE / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

27. Bra stil inbegriper inte bara de kläder du har i stan

Kläderna på landet, i skidbacken, på gymmet och så vidare är också en del av din stil. Var alltid genomtänkt i dina val, utöver att det ger bäst resultat utseendemässigt så gör det också risken för felköp mindre. På det sättet sparar du pengar, plats och naturens resurser.

28. Dupera ögat!

Danska smyckesdrottningen Charlotte Lynggaard (Ole Lynggaard Copenhagen) har lärt oss att i stället för att gömma händer man inte anser är ens bästa tillgång - gör tvärtom! En maffig ring är inte bara snyggt och blir lätt ett signatursmycke, det drar även uppmärksamheten till sig. Vips har du snygga händer, och samtidigt ger du åskådarna annat att titta på än nedbitna naglar.

29. Tänk människa

Hemligheten bakom en tidlös stil som gör att du slipper ta fram skämskudden om ett decennium? Det är aldrig ute att vara människa. Eviga stilikoner som Lauren Hutton och Jane Birkin har den naturliga looken gemensam. Kläder, hår och makeup som frångår det naturliga blir ofta snabbt något daterat.

30. Det viktigaste tipset: Äg din look!

Svenska stylisten och redaktören Mikaela Hållén äger sin chica gravidlook.Svenska stylisten och redaktören Mikaela Hållén äger sin chica gravidlook.Svenska stylisten och redaktören Mikaela Hållén äger sin chica gravidlook.
Svenska stylisten och redaktören Mikaela Hållén äger sin chica gravidlook. Foto: RAIMONDA KULIKAUSKIENE / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Se till att du äger plaggen, ploggen ska inte äga dig. Har du tagit på dig något som inte känns perfekt – byt! Det finns ingen anledning att och känna att något inte är som det ska. Dina kläder ska få dig att känna dig fin och cool. Inte utklädd och felklädd. Dina kläder ska ge dig självförtroende.   

LÄS ÄVEN: Chefredaktören: ”Superenkla stylingtips som lyfter din outfit på direkten”