Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ursula, 52, och Britta, 52, är Balenciagas okända svenska modeller

Under Balenciagas hajpade visning på Paris Fashion Week gick svenska Ursula Wångander och Britta Lund, båda 52, på catwalken av glas. För Damernas Värld berättar de om en maxad upplevelse, och en modevärld som har börjat se bortom modellernas ålder.

Det var i somras som 

Ursula Wångander, stylist, och Britta Lund, grundare av fotografagenturen LundLund, kontaktades med frågan om de var intresserade av att gå Balenciagas visning i september. Det var modehusets casting director Dora Diamant som genom kontakter i branschen fått se bilder på dem, och genast blivit intresserad. Hon var på jakt efter äldre, coola kvinnor.

– Jag bara skrattade rakt ut, jag trodde faktiskt inte att det skulle hända på riktigt, säger Ursula.

Ursula Wångander går för Balenciaga i Paris.Ursula Wångander går för Balenciaga i Paris.Ursula Wångander går för Balenciaga i Paris.
Ursula Wångander går för Balenciaga i Paris. Foto: Jason Lloyd-Evans

"Som i Lustiga huset"

Brittas spontana reaktion var ”Aldrig!”, eftersom hon tyckte att det kändes skrämmande.

– Men sedan kände jag att man måste tacka ja när man får en sån här fråga. Det är absolut en bucketlist experience, som jag aldrig hade kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi, säger hon.

Ursula Wångander

Ålder: 52 år.

Familj: Pojkvän och 14-årig son.

Bor: I Stockholm.

Gör: Stylist samt modechef för ­Scandinavian Man.

Och tvärtemot Ursulas tvivel blev det faktiskt verklighet, trots att inget var spikat förrän några dagar innan visningen, som hölls i filmstudion Cité du Cinéma, där de gick genom en lång, kaleidoskop­liknande tunnel täckt av led-skärmar från golv till tak. På dem visades en videoinstallation av den kanadensiske konstnären Jon Rafman.

– Allting rörde sig, som i lustiga huset. Vi gick på glas, och man var tvungen att verkligen koncentrera sig och fokusera på en punkt långt borta, för om man tittade ner tappade man balansen, berättar Ursula. – Samtidigt var det en otroligt skön känsla, och det måste ha varit så häftigt att titta på för publiken, verkligen maxat.

Vi hade i princip ingen makeup, bara lite foundation. Det var grymt, för alla var liksom sig själva

Hon bar ett par jättelånga, vida byxor, en elegant mesh-topp, och till det ett par höga, spetsiga stövletter i neongrönt.

– En riktig power-look som jag kände mig otroligt stark i. Jag hade också skitsnygga vita lösnaglar som det stod skrivet Balenciaga på.

LÄS OCKSÅ: Balenciagas väska för 20 000 kronor – misstänkt lik Ikeas bärkasse

"Åldersfixeringen luckras upp"

– Min look var en unisexkostym – modern, ledig och med väldigt fint fall. Jag kände mig cool i den, berättar Britta.

Britta Lund

Ålder: 52 år.

Familj: Man och två barn på 13

och 15 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Tillsammans med sin syster Karin driver Britta den inflytelserika fotografagenturen Lund Lund.

– Vi hade i princip ingen makeup, bara lite foundation. Det var grymt, för alla var liksom sig själva, vi fick vara starka i vår personlighet. Och det var alla sorters människor, från alla delar av samhället och i alla åldrar. Vi var tre som var över 50, säger Ursula, som tycker att Balenciagas chefsdesigner Demna Gvasalia gör ett bra jobb med att lyfta in nya utseenden på catwalken.

Britta Lund på Balenciagas runway.Britta Lund på Balenciagas runway.Britta Lund på Balenciagas runway.
Britta Lund på Balenciagas runway. Foto: Jason Lloyd-Evans

Britta håller med:

– Jag upplever att åldersfixeringen i modevärlden håller på att luckras upp. Man ser modeller ur hela åldersspannet, och man söker andra typer av personer än dem som har ett traditionellt modellutseende. Branschen har blivit mer intresserad av storytelling och letar efter utseenden med karaktär. Jag välkomnar den utvecklingen, den känns bra och rätt.

"Otroligt och intensivt"

Ursula, som modellade på 80-talet, när hon var i 20-årsåldern, menar att det var en mycket skönare känsla att göra om jobbet i mognare ålder.

– Det här var en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om, men jag hade inga förväntningar som man har när man är ung, när man kanske drömmer om att bli upptäckt och bekräftad. Jag vet vem jag är, och jag kommer att vara samma person i morgon, även om det är coolt att få uppleva det här. I min ålder behöver jag inte känna att

jag ska bevaka mitt utseende – de har ju valt mig, då betyder det att de gillar mig.

LÄS OCKSÅ: 9 klassiska designerväskor – värda att investera i

Britta håller med om att det var en once in a lifetime-känsla över det hela. Och den tuffa bilden många säkerligen har av den internationella modescenen visade sig ligga långt ifrån verkligheten.

– Det var bara fantastiskt, och alla i Balenciaga-teamet var så otroligt proffsiga och trevliga. De behandlade alla på samma sätt och man kände sig verkligen omhändertagen. Det var väldigt mycket energi, säger hon.

Ursula instämmer:

– Det jag bär med mig, och som jag var helt hög på medan jag var där, var själva stämningen. Jag hade nog förväntat mig att många skulle vara lite dryga, men alla var så gulliga. Det var en otrolig och intensiv vecka i mitt liv.

Ursulas stiltips

Foto: Daniel Stigefelt
Följ din egen känsla och nyfikenhet. Jag vill inte se ut som någon annan än mig, och den känsla jag har för dagen.

Brittas stiltips

Foto: Daniel Stigefelt
Välj kvalitet och tänk igenom vilka färger som passar dig, då håller garderoben ihop bättre och det blir lättare att matcha.

LÄS OCKSÅ: Stig in i Gannis nya färgglada, hållbara Stockholmsbutik