Modekungen Karl Lagerfelds liv i bilder
Fyra år efter sin död är den legendariske designern tema för årets stora modehändelse, Met-galan och dess tillhörande utställning i New York. Med anledning av det bjuder vi in dig att följa med på en resa genom Karl Lagerfelds liv i bilder.
1950-talet
Två gånger om året presenterade jag 50 klänningar. Det var inte tillräckligt för mig.
Under tidiga 50-talet vinner Karl Lagerfeld pris i en designtävling för en kappa han skapat. Ytterligare två priser delas ut - pris för bästa klänning går till en ung Yves Saint Laurent. En av domarna, Pierre Balmain, anställer Lagerfeld som assistent (medan Yves Saint Laurent handplockas av Christian Dior). Karl arbetar på Balmain i tre år, och klär bland andra stjärnor svenska Anita Ekberg, innan han övergår till en tyngre post hos Jean Patou. Karl har berättat att han tyckte de här åren var de tråkigaste i hans liv. ”Två gånger om året presenterade jag 50 klänningar. Det var inte tillräckligt för mig.”
1960-talet
1970-talet
Tidigt 60-tal förflyttar sig Karl till Rom, Italien, för att studera konsthistoria och arbeta för huset Tiziani, men snart frilansar han i stället för märken som bland andra Chloé och Valentino. Lagerfeld börjar arbeta med det italienska modehuset Fendi, till att börja med märkets pälsar, men snart utökas hans uppdrag. Han hinner producera mer än 100 kollektioner under de 54 år han arbetar med Fendi-familjen. Han designar den berömda FF-logon på bara några sekunder. Till Vogue har Silvia Venturini Fendi sagt: ”Han hade ingen aning om hur stor logon så småningom skulle bli. Om han vetat det hade han förmodligen gett sig själv längre tid på att ta fram den, men den växte fram organiskt.”
1980-talet
Det är svårt att tro i dag, men efter att Coco Chanel gått bort 1971 var varumärket Chanel misskött och ohippt. Men Karl Lagerfeld lyckades få liv i det halvdöda modehuset i början av 80-talet – nu byggdes axelvaddar och kjolar kapades, något som var revolutionärt hos Chanel då Coco Chanel inte tyckte om kjolar som endast nådde ner till ovanför knät. Han skapade ett intimt samarbete med modellen Inès de la Fressange, som blev husets fixstjärna och den franska Chanel-kvinnan personifierad. Succén lät inte vänta på sig, och under 80-talet hann han även med att starta sitt eget märke, Karl Lagerfeld.
1990-talet
90-talets mode och Chanel var kanske inte helt kompatibla, men vad gjorde det när supermodellerna intog Chanels catwalk och framför allt hans landskvinna Claudia Schiffer blev ett med huset Chanel. Vänskapen med Anna Wintour, sedan 1988 chefredaktör för amerikanska Vogue djupnade under den här perioden – inte heller helt dåligt för affärerna. Karl återvände även till sin forna arbetsgivare Chloé som deras kreativa chef under några år. 1997 överlämnade han ansvaret hos Chloé till en ny, ung stjärna – Stella McCartney.
2000-talet
2004 hände något som skakade en hel modevärld: Karl Lagerfeld skapade en kollektion för H&M! Detta var ett genidrag av H&M – något liknande hade inte tidigare gjorts i modevärlden i den här skalan. Reklamfilmen, regisserad av Johan Renck och i vilken det skämtades om hur Karl kunde sjunka till H&M:s nivå, belönades i Cannes. Kollektionen gjorde Karl Lagerfeld större än någonsin, och detta var det första av en lång rad designsamarbeten för H&M. Dock sålde den första kollektionen slut på rekordtid: det som skulle finnas i butik i ett 14 dagar tog slut på 25 minuter. Vogue rapporterade i november 2004 att Karl Lagerfeld svurit att aldrig samarbeta med H&M igen. Anledningen? För små upplagor och för stora storlekar.
2010-talet
Att Karl Lagerfeld då och då har sällskap ut på catwalken är ingenting märkvärdigt – det har han ofta haft tidigare, bland annat med sin gudson Hudson Kroenig. Men när vår- och sommarkollektionen 2019 visade i oktober 2018 på Grand Palais – med lokalen omgjord till en strand – följde hans högra hand Virginie Viard med honom ut för att ta emot applåderna för andra gången. Vid nästa visning gick hon ut själv: Karl ”är trött”. När Karl Lagerfeld gick bort året därpå spekulerades det förstås vilt om vem som skulle ta över efter denne legend hos Chanel. Snart stod det klart att det var just Virginie Viard som axlade sin forna chefs mantel. Viard nämner Karl i flera av sina kollektionstexter efter hans bortgång – den prägel som han satte på Chanel är i dag en del av märkets dna.
Karl Lagerfeld: A Line of beauty visas på The Costume Institute i New York från den 5 maj till den 16 juli.