Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
90-talets största supermodeller är tillbaka och berättar om tiden i rampljuset både i en intervju och i en kommande dokumentär – dessutom ställs fotografen Peter Lindbergs ikoniska bilder just nu ut på Fotografiska.90-talets största supermodeller är tillbaka och berättar om tiden i rampljuset både i en intervju och i en kommande dokumentär – dessutom ställs fotografen Peter Lindbergs ikoniska bilder just nu ut på Fotografiska.90-talets största supermodeller är tillbaka och berättar om tiden i rampljuset både i en intervju och i en kommande dokumentär – dessutom ställs fotografen Peter Lindbergs ikoniska bilder just nu ut på Fotografiska.
90-talets största supermodeller är tillbaka och berättar om tiden i rampljuset både i en intervju och i en kommande dokumentär – dessutom ställs fotografen Peter Lindbergs ikoniska bilder just nu ut på Fotografiska. Foto: Peter Lindberg / Instagram Vogue

90-talets supermodeller är tillbaka

De var de första supermodellerna och blev 90-talets stora fixstjärnor. Nu är de alla 50 plus, och tillbaka i rampljuset – även om det egentligen aldrig slocknat.

Modemagasinet Vogues omslag från 1990 med Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Tatjana Patitz och Christy Turlington blev startpunkten för en ny mode-era. Nu, nästan 34 år senare, återförenas fyra av modellikonerna för att återigen pryda omslaget på Vogue magazine där de även berättar om karriären, sexuella trakasserier, vänskapen, kärlek, familj och hur livet verkligen var inuti ”Supermodell-bubblan”. I september dyker de även upp i en ny egenproducerad dokumentär, The Super Models, på Apple TV som skildrar det sena 1980-talet och början av 90-talet, när de började jobba som modeller.
Tatjana Patitz saknas, då hon avled tidigare i år. 

De var som modevärldens Spice Girls

De fyra supermodellerna och nära vännerna, som nu är mellan 50 och 60 år gamla anses – liksom Patitz, Helena Christensen och Claudia Schiffer – vara de första modellerna att bli världskända utanför modebranschen. När George Michaels musikvideo Freedom! ’90 där Naomi, Cindy, Linda och Christy medverkar släpptes, visste alla vilka de var. Efterfrågan ökade stort på 90-talet och Linda Evangelistas ord blev berömda: ”Vi vaknar inte för mindre än 10 000 dollar per dag”. Deras genomslag jämförs ofta med rockstjärnors och många vittnar om att de var före sin tid.

– De var som modevärldens Spice Girls, säger frisören Guido Palau till Vogue. 

Han träffade Naomi redan ”när hon knappt var modell och jag knappt var frisör.”

https://www.instagram.com/p/Cvzi8H-RRv3/?hl=sv

Designern Michael Kors minns första gången han mötte Cindy Crawford.
– Jag minns när hon först kom in för en casting 1986. Cindy gick för mig och man visste att det var ett helt nytt kapitel. De övriga modellerna tittade på henne och visste att detta skulle bli en helt ny era, berättar han i artikeln.

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Cindy Crawford fotograferade tillsammans av fotografen Peter Lindberg för omslaget till Vogue i januari 1990. Peter Lindbergs bilder ställs just nu ut på Fotografiska i Stockholm i utställningen Lightness of Being som pågår till och med 15 oktober 2023.Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Cindy Crawford fotograferade tillsammans av fotografen Peter Lindberg för omslaget till Vogue i januari 1990. Peter Lindbergs bilder ställs just nu ut på Fotografiska i Stockholm i utställningen Lightness of Being som pågår till och med 15 oktober 2023.Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Cindy Crawford fotograferade tillsammans av fotografen Peter Lindberg för omslaget till Vogue i januari 1990. Peter Lindbergs bilder ställs just nu ut på Fotografiska i Stockholm i utställningen Lightness of Being som pågår till och med 15 oktober 2023.
Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Cindy Crawford fotograferade tillsammans av fotografen Peter Lindberg för omslaget till Vogue i januari 1990. Peter Lindbergs bilder ställs just nu ut på Fotografiska i Stockholm i utställningen Lightness of Being som pågår till och med 15 oktober 2023. Foto: Peter Lindbergh / Fotografiska

Jobbar fortfarande som modell – blev nyligen mamma

Modellerna har egentligen aldrig slutat att arbeta, även om det bara är Naomi som fortfarande arbetar som modell och går visningar. 

– Jag älskar fortfarande det jag gör, säger hon till Vogue. 

Naomi Campbell går Off-Whites höst/vinter-visning för 2023–2024 i Paris tidigare i år.Naomi Campbell går Off-Whites höst/vinter-visning för 2023–2024 i Paris tidigare i år.Naomi Campbell går Off-Whites höst/vinter-visning för 2023–2024 i Paris tidigare i år.
Naomi Campbell går Off-Whites höst/vinter-visning för 2023–2024 i Paris tidigare i år. Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN

Och när 50 plus-kvinnor generellt tar allt mer plats både i mode-, film- och skönhetsbranschen är det flera kända modeller från 90-talet som synts extra mycket. 2017 fick Versaces visning stor uppmärksamhet när Naomi Campbell, Cindy Crawford, Helena Christensen, Claudia Schiffer och Carla Bruni dök upp på catwalken.  

Naomi Campbell, som blev mamma 2021 och 2023, syns både på catwalken hos Off White och Versace, strålar på röda mattan i Cannes och nyligen rapporterades det att hon tillsammans med bland andra Gisele Bündchen syns i nya kampanjen för Victoria's Secrets senaste kollektion The Icon, i ett försök att återupprätta märket.

– Sätt in dem i en reklamkampanj och de säljer”, säger Fendis konstnärliga ledare, Kim Jones, till Vogue.

Naomi Campbell och Linda Evangelista på Marc Jacobs visning i New York 1995.Naomi Campbell och Linda Evangelista på Marc Jacobs visning i New York 1995.Naomi Campbell och Linda Evangelista på Marc Jacobs visning i New York 1995.
Naomi Campbell och Linda Evangelista på Marc Jacobs visning i New York 1995. Foto: Sonia Moskowitz / Archive Photos

Arbetat med fotografer som anklagats för sexuella trakasserier

Supermodellernas storhetstid var under en era före #MeToo och de arbetade med kända fotografer – inklusive Bruce Weber, Patrick Demarchelier och Terry Richardson – som sedan dess har anklagats för sexuellt olämpligt beteende mot modeller. I Vogue berättar de fyra supermodellerna att de i stort sett lyckats undkomma sexuella trakasserier. Crawford säger att hennes osofistikerade bakgrund hjälpte henne, eftersom hon enligt den inte skulle gå på fester.
– Jag missade förmodligen några fantastiska möjligheter men undvek förmodligen också några mindre än fantastiska möjligheter också.”

Christy Turlington menar att hon troligen mest haft tur.

– Min karriär tog fart ganska snabbt, så det kanske var fler ögon på mig som gjorde att de inte kunde komma undan med såna saker. Men, jag tror inte ens att det var så: Rovdjur är rovdjur, tillägger hon.

Linda Evangelista, Christy Turlington och Naomi Campbell tillsammans 1994.Linda Evangelista, Christy Turlington och Naomi Campbell tillsammans 1994.Linda Evangelista, Christy Turlington och Naomi Campbell tillsammans 1994.
Linda Evangelista, Christy Turlington och Naomi Campbell tillsammans 1994. Foto: Patrick McMullan / Patrick McMullan

LÄS MER: Modehistoria: Thierry Mugler och George Michael samlade supermodellerna

LÄS MER: 50 plus-modellernas bästa skönhetsknep – och produkterna de älskar